Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, Μπαν Κι-μουν, δήλωσε ότι ο Αραβικός Σύνδεσμος σχεδιάζει να αναβιώσει την αποστολή του στη Συρία και ζήτησε τη βοήθεια των Ηνωμένων Εθνών.

Ο Μπαν Κι-μουν είπε ότι η «καταστροφική» αποτυχία να υπάρξει συμφωνία για τη Συρία στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ ενθάρρυνε τη Δαμασκό «να εντείνει τον πόλεμο εναντίον των ίδιων των πολιτών της».

Μιλώντας στον ΟΗΕ, ο Μπαν Κι-μουν είπε: «Φοβάμαι ότι η αποτρόπαια κτηνωδία, της οποίας έχουμε γίνει μάρτυρες στην πόλη Χομς, με βαρέα όπλα να πλήττουν γειτονιές πολιτών, είναι ένας ζοφερός προάγγελος για τα χειρότερα που έρχονται».

Πρόσθεσε ότι ο επικεφαλής του Αραβικού Συνδέσμου, Ναμπίλ ελ-Αράμπι, του είπε ότι έχει σκοπό να στείλει ξανά παρατηρητές στη Συρία.

Υπενθυμίζεται ότι η αποστολή του Συνδέσμου είχε καταρρεύσει τον προηγούμενο μήνα, εξαιτίας της αύξησης της βίας στη χώρα.

Ο ΓΓ του ΟΗΕ πρόσθεσε ότι ο Ελ-Αράμπι ζήτησε βοήθεια για την αναβίωση της αποστολής και πρότεινε μια κοινή αποστολή παρατηρητών ΟΗΕ-Αραβικού Συνδέσμου, στην οποία θα συμμετέχει και κοινός ειδικός απεσταλμένος.

«Τις επόμενες ημέρες θα συζητήσουμε περαιτέρω με το Συμβούλιο, προτού αποφασίσουμε για τις λεπτομέρειες» είπε ο Μπαν Κι-Μουν και πρόσθεσε: «Είμαστε έτοιμοι να βοηθήσουμε με οποιοδήποτε τρόπο θα συνεισφέρει στην βελτίωση της κατάστασης στο έδαφος».

Βομβαρδισμοί στη Χομς

Οι συριακές δυνάμεις ασφαλείας συνεχίζουν να πλήττουν ορμητήρια αντικαθεστωτικών σε ολόκληρη τη χώρα.

Τουλάχιστον 29 είναι οι νεκροί από τους βομβαρδισμούς που πραγματοποιήθηκαν την Πέμπτη σε πολλές συνοικίες της πόλης Χομς από τις συριακές δυνάμεις, ανακοίνωσαν ακτιβιστές και πηγές της αντιπολίτευσης.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, οι βομβαρδισμοί επικεντρώθηκαν στις συνοικίες Μπάμπα Αμρο, Ινσχάατ, Χαλιντίγια, αλ Μπαγιάντα και Τζουρέτ αλ Σαγιάχ, της πόλης του ενός εκατομμυρίου κατοίκων.

Νωρίτερα, το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων που εδρεύει στη Βρετανία ανακοίνωσε ότι 12 άνθρωποι σκοτώθηκαν στη Μπάμπα Άμρο και ένας στην Χαλιντίγια.

Εδώ και μία εβδομάδα «σφυροκοπούν» τη Χομς. Μόνο την Τετάρτη έχασαν τη ζωή τους περισσότεροι από 50 άνθρωποι, σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Εν τω μεταξύ, σύροι αντικαθεστωτικοί δήλωσαν την Τετάρτη ότι χρειάζονται όπλα και όχι ξένους στρατιώτες για να ανατρέψουν το καθεστώς του Μπασάρ αλ-Άσαντ.

«Θέλουμε στρατιωτική υποστήριξη. Χρειαζόμαστε όπλα» δήλωσε διοικητής του Ελεύθερου Συριακού Στρατού, σε συνάντηση των αντικαθεστωτικών που οργανώθηκε κοντά στη Δαμασκό και η οποία μεταδόθηκε στην Ουάσινγκτον μέσω Διαδικτύου.

«Το ανθρώπινο δυναμικό το έχουμε, μάς λείπουν τα όπλα. Δεν ζητούμε στρατιώτες» είπε ο διοικητής που έδωσε το όνομα Μοχάμεντ.

Ο σύρος διοικητής πρόσθεσε ότι οι κάτοικοι της Χομς, της πόλης που πολιορκείται από τις συριακές δυνάμεις εδώ και πολλές ημέρες, είναι αντιμέτωποι με μια «καταστροφική» ανθρωπιστική κρίση.

«Η κρίση αυτή θα επιδεινωθεί εάν ο στρατός συνεχίσει να σφίγγει τον κλοιό στην πόλη αυτή και δεν επιτρέψει να φθάσουν εκεί τρόφιμα ή άλλη βοήθεια» πρόσθεσε.

«Είμαστε αντιμέτωποι με μία από τις χειρότερες μηχανές θανάτου στον κόσμο» είπε, τονίζοντας ότι οι δυνάμεις των αντικαθεστωτικών χρησιμοποιούν ελαφρά όπλα για να επιτεθούν στα άρματα μάχης.

ΗΠΑ: «Ο Άσαντ έχασε την ευκαιρία»

Από την πλευρά τους, οι ΗΠΑ απέρριψαν τις ρωσικές εκκλήσεις για συνομιλίες μεταξύ της συριακής κυβέρνησης και της αντιπολίτευσης.

Ο Μπασάρ Αλ-Άσαντ «έχασε την ευκαιρία» για διάλογο, είπε ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου.

«Από τις πρώτες ημέρες αυτής της κατάστασης στη Συρία υπήρχε η δυνατότητα για το καθεστώς Άσαντ να ξεκινήσει διάλογο με την αντιπολίτευση» ανέφερε ο Τζέι Κάρνεϊ.

«Αντί να αρπάξει αυτή την ευκαιρία, ο Άσαντ επιτέθηκε κατά των ίδιων των πολιτών του. Δεν πιστεύουμε ότι αυτή η ευκαιρία υπάρχει πια» είπε ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου.

«Είναι ξεκάθαρο ότι ο Άσαντ επέλεξε πορεία και αυτή η επιλογή οδήγησε στους θανάτους πολλών Σύρων, ανάμεσά τους και αθώων παιδιών» πρόσθεσε, τονίζοντας ότι οι ΗΠΑ σκοπεύουν να συναντηθούν σύντομα με τους εταίρους τους, προκειμένου να αποφασίσουν για τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν προκειμένου να αντιμετωπιστεί η κρίση στη Συρία.