Μια εντυπωσιακή ανακάλυψη που αλλάζει τα δεδομένα στην ιστορία του ανθρώπου έκαναν ερευνητές στην Ισπανία. Στο εσωτερικό σπηλαίων εντοπίστηκαν τοιχογραφίες που όπως διαπιστώθηκε δημιουργήθηκαν πριν από 42 χιλιάδες έτη από καλλιτέχνες Νεάντερταλ. Είναι τα πρώτα έργα τέχνης που φέρουν την υπογραφή των Νεάντερνταλ ενώ ταυτόχρονα αποτελούν και το αρχαιότερο δείγμα καλλιτεχνικής δημιουργίας. Στις τοιχογραφίες απεικονίζονται φώκιες.

Τα σπήλαια

Το 1959 μια παρέα αγοριών αποφάσισε να κάνει μια εξερεύνηση στην περιοχή της Κόστα ντελ Σολ που βρίσκεται 50 χλμ ανατολικά από την πόλη της Μάλαγας στη Νότιο Ισπανία. Η απόφαση τους είχε εντυπωσιακή εξέλιξη αφού ανακάλυψαν ένα σύμπλεγμα μεγάλων σπηλαίων στα οποία υπήρχαν εντυπωσιακοί σταλαγμίτες και σταλακτίτες. Σε αυτά τα σπήλαια υπάρχει και ο μεγαλύτερος σταλαγμίτης στον κόσμο, ο οποίος έχει ύψος 32 μέτρων.

Σύμφωνα με τους ειδικούς στα σπήλαια της Νέρχα ζούσαν Νεάντερταλ και στη συνέχεια, όταν τελικά το είδος αυτό εξαφανίστηκε πριν από περίπου 30 χιλιάδες έτη, φιλοξένησαν Homo sapiens. Η Νότια Ισπανία θεωρείται ότι αποτέλεσε το τελευταίο καταφύγιο των Νεάντερταλ πριν την εξαφάνισή τους.. Η κρατούσα θεωρία αναφέρει ότι εξαφανίστηκαν από τον ανταγωνισμό με τα πιο προηγμένα είδη ανθρώπων ενώ τελευταία έχει κερδίσει έδαφος η άποψη ότι η εξαφάνιση τους οφείλεται σε κλιματικές αιτίες.

Οι προϊστορικοί ζωγράφοι

Στα σπήλαια έχουν ανακαλυφθεί πολλά ευρήματα των Homo sapiens (σκελετοί, εργαλεία κ.α) ενώ στους τοίχους και τους πελώριους σταλαγμίτες και σταλακτίτες έχουν εντοπιστεί πολλές ζωγραφιές. Όλες όμως οι ζωγραφιές είχαν «χρεωθεί» στους Homo sapiens. Νέα έρευνα αποκάλυψε έξι ζωγραφιές που απεικονίζουν φώκιες, οι οποίες αποτελούσαν μέρος της διατροφής των Νεάντερνταλ.

Οι ερευνητές συνέλεξαν οργανικές ύλες από τα σημεία που τις περιβάλλουν και τα έστειλαν για ανάλυση. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι τα ευρήματα είναι ηλικίας 43.500 – 42.300 ετών και άρα έγιναν από χέρια Νεάντενταλ. Το αρχαιότερο μέχρι σήμερα έργο τέχνης θεωρείτο ότι ήταν οι τοιχογραφίες που εντοπίστηκαν στο σπήλαιο του Σοβέ στην Γαλλία και έχουν ηλικία 32 χιλιάδων ετών.

«Η ανακάλυψη των ζωγραφιών θα αλλάξει την άποψη που έχουμε για τους Νεάντερταλ για τους οποίους κυριαρχεί η εικόνα ενός είδους με χαμηλή νοημοσύνη και δεξιότητες» αναφέρει ο Αντόνιο Γκαρίντο, υπεύθυνος συντήρησης των σπηλαίων Νέρχα.