Εμπλοκή για την ελληνική συμφωνία σημειώθηκε στο Εuro Working Group νωρίτερα την Πέμπτη. Οι ευρωπαίοι εμπειρογνώμονες, έχοντας προφανώς πολιτικές εντολές, απαίτησαν για να γίνει αποδεκτή η συμφωνία των κομμάτων με την τρόικα τις υπογραφές των πολιτικών αρχηγών και θεώρησαν απαράδεκτη την προθεσμία των 15 ημερών για να εξευρεθούν τα 300 εκ. ευρώ.

Σύμφωνα με πληροφορίες από τις Βρυξέλλες υπάρχουν σοβαρές αντιρρήσεις πριν από την έναρξη του Eurogroup που έχουν να κάνουν τόσο με το ίδιο το πρόγραμμα όσο και με το PSI. Οι πιο σοβαρές ενστάσεις διατυπώνονται από την Γερμανία. Να σημειωθεί ότι μεθαύριο κλείνει το Γερμανικό Κοινοβούλιο για δύο εβδομάδες και απομένει μόνο η αυριανή ημέρα για την έγκριση των εγγυήσεων για το PSI.

Ο εκπρόσωπος του χριστιανοδημοκρατικού κόμματος Ντομινίκ Γκάισλερ, πάντως, ανακοίνωσε ότι η Ανγκελα Μέρκελ θα ενημερώσει αύριο στις 10.00 το πρωί (ώρα Ελλάδος) το γερμανικό Κοινοβούλιο για τις εξελίξεις στο ελληνικό ζήτημα.

Δηλώσεις αξιωματούχων

Προσερχόμενοι στην έκτακτη συνάντηση του Eurogroup αρκετοί υπουργοί (του προέδρου του Eurogroup Ζαν-Κλοντ Γιουνκέρ συμπεριλαμβανομένου) δήλωναν ότι απόφαση για το δεύτερο πακέτο βοήθειας προς την Ελλάδα δεν πρόκειται να ληφθεί το βράδυ της Πέμπτης.

«Εναπόκειται στην ελληνική κυβέρνηση και τη Βουλή της Ελλάδας να πείσουν τους Ευρωπαίους εταίρους για την ισχυρή δέσμευσή τους σχετικά με την υλοποίηση της δημοσιονομικής σταθεροποίησης και των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων», δήλωσε ο επίτροπος οικονομίας Ολι Ρεν, προσερχόμενος στη συνεδρίαση του Eurogroup.

O κοινοτικός επίτροπος εξέφρασε την ικανοποίησή του για την επίτευξη συμφωνίας που ελήφθη «στις καθυστερήσεις», η οποία, όπως είπε, θα αποτελέσει το αντικείμενο λεπτομερούς εξέτασης από τους υπουργούς οικονομικών της ευρωζώνης.

Οπως διαπιστώνει το Bloomberg «οι Ευρωπαίοι υπουργοί φαίνεται ότι προτίθενται να μεταθέσουν χρονικά την απόφαση για τη χορήγηση του πακέτου των 130 δισ. ευρώ, καθώς υποστήριξαν ότι χρειάζονται περισσότερο χρόνο για να εξετάσουν τη συμφωνία για τα μέτρα λιτότητας στην οποία κατέληξαν νωρίτερα οι Ελληνες πολιτικοί ηγέτες». Το Bloomberg επισημαίνει ότι η επόμενη προγραμματισμένη συνεδρίαση του Eurogroup είναι στις 20 Φεβρουαρίου.

«Δεν πιστεύω ότι θα έχουμε απόψε μια οριστική και τελική απόφαση. Εχουμε να συζητήσουμε αρκετά στοιχεία των προτάσεων που έχουμε ενώπιόν μας», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Γιουνκέρ.

Στο ίδιο μήκος κύματος ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε επιβεβαίωσε την επιφυλακτικότητα των μελών του Eurogroup, ενώ η αυστριακή ομόλογός του Μαρία Φέκτερ είπε ότι «η Ελλάδα πρέπει να εφαρμόσει πρώτα το πρώτο πακέτο των μεταρρυθμίσεων και κατόπιν να εξασφαλίσει ένα δεύτερο πακέτο βοήθειας».

Αντίθετα, θετικές χαρακτήρισε τις εξελίξεις η Κριστίν Λαγκάρντ. «Είναι σαφές ότι υπάρχουν κάποιες πολύ ενθαρρυντικές ειδήσεις από την Αθήνα. Κι αυτό είναι θετικό», δήλωσε συγκεκριμένα η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ, η οποία συμμετέχει στη συνεδρίαση του Eurogroup.

Μόντι: Το ΔΝΤ να βοηθήσει την Ελλάδα

Επιεική στάση της τρόικας στη λήψη των αποφάσεων για στήριξη προς την Ελλάδα για να αποτραπεί μία «πιθανή μεγάλη έκρηξη» ζήτησε ο Ιταλός πρωθυπουργός Μάριο Μόντι κατά τη διάρκεια ομιλίας του σε ινστιτούτο στην Ουάσινγκτον.

«Πρέπει να δούμε εάν τηρείται το ελάχιστο των απαιτήσεων, να γυρίσουμε σελίδα και να σβήσουμε αυτήν την πιθανή μεγάλη έκρηξη» είπε, όπως μεταδίδει το Reuters, κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου της διάχυσης της κρίσης στην υπόλοιπη Ευρωζώνη.

«Αυστηρή προσκόλληση σε ένα μοντέλο μπορεί τελικά να εμποδίσει μία πραγματιστική επίλυση του προβλήματος» είπε ο Ιταλός πρωθυπουργός.

Ο Μ.Μόντι, που βρίσκεται στην αμερικανική πρωτεύουσα για συναντήσεις με τον Μπαράκ Ομπάμα επανέλαβε επίσης το ιταλικό αίτημα για ενίσχυση των κεφαλαίων των ευρωπαϊκών μηχανισμών στήριξης -που θα μπορούσε, όπως είπε, να δώσει και το παράδειγμα για αντίστοιχη «ένεση» στο οπλοστάσιο του ΔΝΤ.

Η Ρώμη, τόνισε πάντως, δεν χρειάζεται οικονομική στήριξη.