Το νικητήριο σερί του Μιτ Ρόμνεϊ «έσπασε» ο συνυποψήφιός του για το χρίσμα των Ρεπουμπλικάνων, Ρικ Σαντόρουμ, ο οποίος απέσπασε τριπλή νίκη στις προκριματικές εκλογές της Τρίτης σε Μινεσότα, Μιζούρι και Κολοράντο.

Ο πρώην γερουσιαστής από την Πενσιλβάνια αναδείχθηκε νικητής και στις τρεις αναμετρήσεις των υποψηφίων για το χρίσμα των Ρεπουμπλικανών που διεξήχθησαν την Τρίτη.

Πρόκειται για ένα ισχυρό πλήγμα στον Μ.Ρόμνεϊ, ο οποίος μπορεί να προηγείται στις δημοσκοπήσεις για το χρίσμα των Ρεπουμπλικανών, τα ποσοστά του όμως εμφανίζουν κάμψη.

Συγκεκριμένα, ο Ρ.Σαντόρουμ απέσπασε ποσοστό 45% στη Μινεσότα, έναντι 27% του Ρον Πολ, 17% του Μιτ Ρόμνεϊ και 11% του Νιουτ Γκίνγκριτς, με το 85% των ψήφων καταμετρημένο.

Η νίκη του Σαντόρουμ σε μία Πολιτεία που ο Μ.Ρόμνεϊ είχε κερδίσει στην αποτυχημένη υποψηφιότητά του το 2008 για το χρίσμα των Ρεπουμπλικάνων, αποτελεί ισχυρό μήνυμα του πρώην γερουσιαστή από την Πενσιλβάνια ότι αντιπροσωπεύει μια σημαντική πρόκληση, τόσο για τον πρώην γερουσιαστή της Μασαχουσέτης, Μιτ Ρόμνεϊ, όσο και για τον Νιουτ Γκίνγκριτς.

Νωρίτερα, ο Ρ.Σαντόρουμ κέρδισε στο Μιζούρι, μια μάχη άνευ αξίας (αφού η νίκη δεν «κουβαλά» εκλέκτορες), δίνει όμως ώθηση στην προεκλογική εκστρατεία του υποψήφιου, ο οποίος ευελπιστεί να ανακόψει την πορεία του φαβορί Μ.Ρόμνεϊ.

Με καταμετρημένο το 99% των ψήφων στο Μιζούρι, ο Ρ.Σαντόρουμ συγκεντρώνει ποσοστό 55%, έναντι 25% του Ρόμνεϊ και 12% του Ρον Πολ. Ο Ν.Γκίνγκριτς δεν συμμετείχε στις εκλογές στο Μιζούρι.

Ο πρώην γερουσιαστής από την Πενσιλβανία κέρδισε, σύμφωνα με τον πρόεδρο του ρεπουμπλικανικού κόμματος στο Κολοράντο. Εκεί, ο Σαντόρουμ συγκεντρώνει ποσοστό 40% έναντι 35% του Μ.Ρόμνεϊ, 13% του Ν.Γκίνγκριτς και 12% του Ρον Πολ.

Η νίκη του Ρ.Σαντόρουμ είναι τριπλή καταφέρνει ένα ισχυρό πλήγμα στον Μ.Ρόμνεϊ.

Ειδικά στο Κολοράντο, η ήττα του Μιτ Ρόμνεϊ είναι ιδιαίτερα «επώδυνη», καθώς ο πρώην κυβερνήτης της Μασαχουσέτης προηγείτο στις δημοσκοπήσεις στην Πολιτεία ακόμα και μία ημέρα πριν από την εκλογική αναμέτρηση.

Μία εξήγηση για την ήττα του πολυεκατομμυριούχου Ρόμνεϊ είναι η εκτίμηση πολλών αμερικανών πολιτών ότι όσα περισσότερα μαθαίνουν για αυτόν, τόσο λιγότερο τον συμπαθούν.

Στη νικητήρια ομιλία του, ο Ρ.Σαντόρουμ, του οποίου η προηγούμενη νίκη πριν από την τριπλή αναμέτρηση της Τρίτης ήταν στην Αϊόβα, άσκησε σκληρή κριτική στον Ρόμνεϊ, λέγοντας ότι είναι μετριοπαθής που δεν θα καταφέρει να νικήσει τον αμερικανό πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα στις εκλογές του Νοεμβρίου.

Εξαπέλυσε πυρά εναντίον και του Μπαράκ Ομπάμα, ξεκινώντας έναν πυρετώδη διάλογο με το κοινό που είχε ως επίκεντρό του το πώς ο αμερικανός πρόεδρος «πιστεύει ότι είναι πιο έξυπνος από τον αμερικανικό λαό και τους λέει τι πρέπει να κάνουν αντί να τους ακούει».