«Η ευρωζώνη δεν έχει ρήτρα εξόδου. Έξοδος, λοιπόν, δια της βίας μιας χώρας-μέλους θα έχει απρόβλεπτες συνέπειες για την ευρωζώνη και τις οικονομίες των χωρών της, αλλά και την παγκόσμια οικονομία», δήλωσε στην Βουλή ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών κ. Φ. Σαχινίδης, υπογραμμίζοντας ότι «προσφέρουν κακές υπηρεσίες όσοι καταφεύγουν σε αυτές τις απειλές».

Πρόσθεσε δε, ότι «ανεξάρτητα από δυσκολίες ή αδυναμίες στην υλοποίηση των αλλαγών μιας χώρας σε συνθήκες κρίσης, η αμφισβήτηση κυριαρχικών της δικαιωμάτων στερείται οποιασδήποτε πολιτικής και ηθικής νομιμοποίησης» και ότι «όποιος πέφτει σε αυτό το σφάλμα, στερείται ιστορικής γνώσης ή αν έχει ιστορική γνώση τότε δεν έχει βγάλει τα σωστά συμπεράσματα».

Αίσθηση επίσης προκάλεσε η επισήμανσή του, ότι «υποδείξεις για τον τρόπο μη λειτουργίας των δημοκρατικών θεσμών άλλης χώρας, παραπέμπουν σε άλλες εποχές και θέλουμε να μην επαναληφθούν».

Μέσα στο εκρηκτικό κλίμα που διαμορφώνουν οι πιέσεις των πιστωτών και οι απειλές περί χρεοκοπίας της Ελλάδας, η κατάσταση που επικρατεί στο εσωτερικό της Κ.Ο. του ΠαΣοΚ εν όψει της ψήφισης του νέου πακέτου μέτρων, μοιάζει με καζάνι που βράζει. Πολλοί βουλευτές εμφανίζονται να αμφιταλαντεύονται σχετικά με την στάση που θα τηρήσουν στην πλέον κρίσιμη ψηφοφορία στην οποία κλήθηκαν εδώ και δυο χρόνια να πάρουν θέση.

Μάλιστα η εκδοχή να έλθουν προς συζήτηση και ψήφιση τα νέα μέτρα με την μορφή του κατεπείγοντος (δηλαδή, να κατατεθούν την Παρασκευή, να συζητηθούν στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή το Σάββατο και να ψηφιστούν από την Ολομέλεια την Κυριακή), διαμορφώνει ένα ηλεκτρισμένο κλίμα. Είναι ενδεικτική η παρέμβαση του πρώην Προέδρου της Βουλής κ. Απ. Κακλαμάνη, ο οποίος μιλώντας κατά την συζήτηση του νομοσχεδίου για την κύρωση του απολογισμού και ισολογισμού του κράτους για το 2010, τόνισε, απευθυνόμενος προς το προεδρείο, ότι «δεν μπορεί να ψηφιστεί με κατεπείγοντα νόμο κυριακάτικα -και αυτό να το διαβιβάσετε στον Πρωθυπουργό και τους πολιτικούς αρχηγούς που στηρίζουν την κυβέρνηση».

Αναφερθείς δε στις πιέσεις που ασκούνται από την τρόικα και ευρωπαίους παράγοντες σημείωσε: «Να πουν σε αυτούς τους κυρίους ότι αν μεθοδεύουν την έξοδο της χώρας από την ευρωζώνη και απλώς σκέφτονται πού να ρίξουν την ευθύνη, να έχουν την στοιχειώδη εντιμότητα να το πουν καθαρά. Εάν αυτό επιδιώκουν, θέλουν τον λαό να περιέλθει στην ταπείνωση και τον εξευτελισμό».

Ενώ σχετικά με τους χειρισμούς της κυβέρνησης είπε: «Δεν υποτιμώ την αίσθηση ευθύνης του Πρωθυπουργού και των πολιτικών αρχηγών, αλλά σε μια Δημοκρατία υπάρχει ο λαός και εκπροσωπείται πιο άμεσα από όποιον αρχηγό και Πρωθυπουργό από την εθνική αντιπροσωπεία, που μπορεί να την έχουν καταντήσει έτσι στη συνείδηση του λαού, όμως έρχεται η στιγμή που ο λαός αφυπνίζεται και συνειδητοποιεί ότι ούτε εκείνοι που του λένε να σκύψει το κεφάλι θέλουν αυτές οι στρατηγικές να οδηγήσουν στο καλό».

Όπως μάλιστα συμπλήρωσε «πληροφορούμαι ότι συζητείται η επαναφορά της Ελλάδας στον κατάλογο των τριτοκοσμικών χωρών, τον κατάλογο του Διεθνούς Γραφείου Εργασίας της Γενεύης, που περιλαμβάνει τις χώρες που δεν σέβονται ούτε τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας, ούτε τις συλλογικές διαδικασίες στις οποίες μετέχουν όλες οι πλευρές». Και κατέληξε: «Δεν μπορούμε να γυρίσουμε εκεί που ήμασταν πριν το ’81. Να σεβαστούμε την διεθνή νομιμότητα».

«Διάσωση ή χρεοκοπία»

Τα διλήμματα, ενώπιον των οποίων έχουν βρεθεί οι βουλευτές του ΠαΣοΚ, τέθηκαν κατά την συζήτηση του παραπάνω νομοσχεδίου. Είναι χαρακτηριστική η τοποθέτηση του εισηγητή του κόμματος κ. Στ. Κουτμερίδη, ο οποίος τόνισε ότι «πρέπει να γνωρίζουν πολύ καλά οι δανειστές μας πως δεν έχουν κανένα δικαίωμα να παίζουν με την εθνική μας αξιοπρέπεια», ενώ πρόσθεσε: «Ως προς το δίλημμα που μας θέτουν πολλές φορές «Εθνική ταπείνωση ή χρεοκοπία» ας γνωρίζουν ότι εμείς δεν θα δεχθούμε την εθνική ταπείνωση».

«Το δίλημμα δεν είναι εθνική ταπείνωση ή εθνική αξιοπρέπεια, αλλά διάσωση της χώρας ή χρεοκοπία», ήταν ο «αντίλογος» του βουλευτή του ΠαΣοΚ κ. Αθ. Αλευρά και όσων βουλευτών τάσσονται υπέρ της υπερψήφισης των μέτρων.

Όπως είπε μάλιστα, όσοι θέτουν τέτοιο δίλημμα «κατασκευάζουν ένα πρόβλημα για να μην υποχρεωθούν να δώσουν απάντηση στο πραγματικό πρόβλημα που είναι η ανάγκη διαρθρωτικών αλλαγών». Αλλά και ο κ. Μ. Κατρίνης, τόνισε ότι «από αυτή την αίθουσα δεν λείπουν οι εύκολοι εθνικο-πατριωτικοί λόγοι, αλλά θα πρέπει να υπάρχουν απώλειες αν θέλουμε να είμαστε αξιόπιστοι» και συμπλήρωσε ότι «χρειάζεται γκρέμισμα και χτίσιμο από την αρχή, αλλά αυτό δεν μπορεί να γίνει μέσα από μια άτακτη και ανεξέλεγκτη χρεοκοπία».

Στα πηγαδάκια εκτός βουλευτηρίου επικρατεί έκδηλη αμηχανία και προβληματισμός. Πρώην υπουργός σχολίαζε χαρακτηριστικά ότι «ζούμε μια περίοδο απίστευτης ιδεολογικής τρομοκρατίας», επισημαίνοντας ότι «είναι ψευτοδίλλημα «υπογράφουμε ή επιστροφή στην δραχμή»΄ γιατί δεν υπάρχει μηχανισμός που να μας θέτει εκτός ευρωζώνης». Το δίλημμα όπως έχει τεθεί στην πραγματικότητα, κατά την άποψή του, είναι «ελεγχόμενη και καθοδηγούμενη χρεοκοπία ή άτακτη χρεοκοπία».

Στις απόψεις που διαβλέπουν σοβαρούς κινδύνους από την υιοθέτηση των μέτρων προστέθηκε και εκείνη του πρώην υπουργού Δικαιοσύνης κ. Χ. Καστανίδη, ο οποίος σε παρέμβασή του τόνισε ότι στην περίπτωση «που υιοθετηθεί το πακέτο μέτρων που προτείνει η τρόικα, είναι βέβαιο ότι η απόλυτη φτώχεια στην Ελλάδα θα οδηγήσει πιθανότατα σε κοινωνική έκρηξη, η οποία θα καταργήσει κάθε οικονομική συνταγή».