Το Ισραήλ ετοιμάζεται να ζητήσει τη χρήση αεροπορικής βάσης στην Κύπρο για τα μαχητικά του αεροσκάφη;

Ναι, αν πιστέψει κανείς την ισραηλινή εφημερίδα «Jerusalem Post», η οποία σε δημοσίευμά της τονίζει ότι αυτό το αίτημα θα μεταφέρει κατά την επίσημη επίσκεψή του στο νησί ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Βενιαμίν Νετανιάχου, στα τέλη του μηνός.

Παραμένει άγνωστο, πάντως, σημειώνει ο συντάκτης της εφημερίδας, αν το Ισραήλ θα ζητήσει τη μόνιμη παρουσία μαχητικών του αεροσκαφών στην Κύπρο ή τη δημιουργία βάσης μέσω της οποίας θα παρέχεται λογιστική υποστήριξη σε επιχειρήσεις της ισραηλινής Πολεμικής Αεροπορίας στην ευρύτερη περιοχή.

Η ισραηλινή εφημερίδα επικαλείται πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες η Λευκωσία και το Τελ Αβίβ βρίσκονται σε διερευνητικές συνομιλίες επί του θέματος και εξετάζεται το ενδεχόμενο να επιτραπεί στο Ισραήλ να σταθμεύσει μαχητικά αεροσκάφη στη βάση «Ανδρέας Παπανδρέου» στην Πάφο, όπου επί εποχής ενιαίου αμυντικού δόγματος στάθμευαν ελληνικά F-16.

Υπενθυμίζεται ότι πολύ πρόσφατα, σε επίσκεψή του στο Ισραήλ, ο κύπριος υπουργός Αμυνας κ. Δ. Ηλιάδης υπέγραψε με τον ισραηλινό ομόλογό του Εχούντ Μπάρακ δύο συμφωνίες στρατιωτικής συνεργασίας. Το θέμα της βάσης στην Κύπρο φέρεται να συζητήθηκε στις συνομιλίες αυτές.

Το θέμα της ενίσχυσης της διμερούς αμυντικής συνεργασίας Ισραήλ – Κύπρου είχε πρωτοσυζητηθεί από τον Σεπτέμβριο, όταν η Λευκωσία είχε ξεκινήσει τις γεωτρήσεις στο «Οικόπεδο 12» για το φυσικό αέριο.

Ο λόγος ήταν οι απειλές της Τουρκίας ακόμη και για θερμό επεισόδιο σε περίπτωση που η κυπριακή κυβέρνηση προχωρούσε στον σχεδιασμό της. Φαίνεται τελικά ότι εκείνες οι συζητήσεις προχωρούν παρά το γεγονός ότι η Αγκυρα έχει ρίξει τους τόνους και επιδιώκει να αμφισβητήσει το δικαίωμα της Λευκωσίας να εκμεταλλευτεί τους πλουτοπαραγωγικούς πόρους στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της με άλλους τρόπους, κυρίως μέσω της επιμονής ότι ανάλογα δικαιώματα έχει και το ψευδοκράτος.

Η πιθανή ευόδωση της κυπροϊσραηλινής συνεργασίας ακόμη και με τη στάθμευση ισραηλινών μαχητικών σε κυπριακό έδαφος θα προσέφερε ένα πλεονέκτημα στη Λευκωσία ενόψει και του δεύτερου γύρου αδειοδοτήσεων για έρευνες υδρογονανθράκων που αναμένεται να προκηρυχθεί ίσως και εντός της επόμενης εβδομάδας.