Ωρα μηδέν για το Ελληνικό Ιδρυμα Πολιτισμού ύστερα από την παραίτηση του Διοικητικού Συμβουλίου του, την οποία έκανε αποδεκτή ο υπουργός Πολιτισμού κ. Παύλος Γερουλάνος. Η κρίση στο ίδρυμα σοβεί εδώ και αρκετό καιρό με αποκορύφωμα την ανακοίνωση του προέδρου του κ. Γιώργου Μπαμπινιώτη, ο οποίος είχε αναφέρει στην συνεδρίαση της Διαρκούς Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων στις 26 Ιανουαρίου, ότι ο προϋπολογισμός του ΕΙΠ δεν επαρκεί για την λειτουργία του και γι΄ αυτό, σε περίπτωση που δεν αυξηθεί, τα μέλη του Δ. Σ. θα παραιτηθούν.

Ο προϋπολογισμός όμως του ιδρύματος για το τρέχον έτος είναι 1.800.000 ευρώ, όπως αναφέρει στην ανακοίνωσή του ο υπουργός Πολιτισμού. «Το Δ. Σ. του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού, θεωρεί ότι δεν μπορεί να εξασφαλίσει τη λειτουργία του Ιδρύματος με προϋπολογισμό 1.800.000 ευρώ για το τρέχον έτος. Δεν μπορούμε, συνεπώς, παρά να αποδεχθούμε τις παραιτήσεις των μελών του», σημειώνεται στην ανακοίνωση.

Κατόπιν αυτού, μάλλον παίρνει παράταση η λειτουργία του παραρτήματος του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού στο Βερολίνο, το οποίο ο κ. Μπαμπινιώτης επρόκειτο να κλείσει, λόγω υπέρογκου κόστους λειτουργίας με την προοπτική να παραμείνουν ανοικτά τα παραρτήματα στην Αλεξάνδρεια, το Βελιγράδι, το Βουκουρέστι, την Μελβούρνη, την Οδησσό, την Σόφια, την Τεργέστη και τα Τίρανα.

Για επαναπροσδιορισμό του ρόλου του ιδρύματος στην προβολή του ελληνικού πολιτισμού, κάτι που από καιρό έχει καταστεί αναγκαίο, μιλά πάντως στην ανακοίνωσή του ο υπουργός Πολιτισμού, ο οποίος θα πρέπει να συγκροτήσει το νέο ΔΣ.