Την πρόθεσή του Μπασάρ αλ Άσαντ να «ξεκινήσει διάλογο με όλες τις πολιτικές δυνάμεις στη Συρία» μετέφερε ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ μετά τη συνάντησή του με τον Σύρο πρόεδρο στη Δαμασκό -ενώ οργανώσεις της αντιπολίτευσης και ξένοι ανταποκριτές αναφέρουν πως η «πολιορκία» της Χομς συνεχίζεται.

Ο διπλωματικός «πόλεμος» γύρω από τη Δαμασκό έχει κορυφωθεί: Ο Λαβρόφ έγινε υποδεκτός υπό τις επευφημίες πλήθους υποστηρικτών του Άσαντ, που κρατούσαν συριακές και ρωσικές σημαίες, ενώ η Ιταλία, η Γαλλία και η Ισπανία ανακάλεσαν τους πρεσβευτές τους και η Γερμανία συνέλαβε δύο «κατασκόπους» υπέρ της συριακής κυβέρνησης στο Βερολίνο.

Ο Σύρος πρόεδρος εμφανίστηκε «έτοιμος να ξεκινήσει διάλογο με όλες τις πολιτικές δυνάμεις στη Συρία, και διαβεβαίωσε για τη δέσμευση της συριακής κυβέρνησης να σταματήσει η βία από όλες τις πλευρές», υποστήριξε ο Ρώσος ΥΠΕΞ μετά τη συνάντηση.

«Η Συρία εξέφρασε ενδιαφέρον για συνέχιση και διεύρυνση του ρόλου της αποστολής του Αραβικού Συνδέσμου» στη χώρα, ανέφερε επίσης ο Λαβρόφ, λέγοντας πως η ίδια η Μόσχα είναι έτοιμη να συμβάλει στην επίλυση της κρίσης με βάση τις θέσεις του Αραβικού Συνδέσμου.

Μπαίνοντας νωρίτερα στις συνομιλίες ο Ρώσος υπουργός είπε στον Αλ-Άσαντ, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων RIA: «Κάθε ηγέτης κάθε χώρας πρέπει να γνωρίζει το ποσοστό ευθύνης του. Εσείς γνωρίζετε το δικό σας».

O Σεργκέι Λαβρόφ τόνισε ότι η Μόσχα επιθυμεί να ζουν οι αραβικοί λαοί σε ειρήνη. Το γραφείο του είχε ανακοινώσει ότι ο Λαβρόφ μεταβαίνει στη Δαμασκό, επειδή η Μόσχα επιθυμεί «την ταχύτερη σταθεροποίηση της κατάστασης στη Συρία».

Από την πλευρά της, η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Βικτόρια Νούλαντ, δήλωσε: «Η ελπίδα μας και η προσδοκία μας είναι ότι ο υπουργός Εξωτερικών Λαβρόφ θα χρησιμοποιήσει αυτή την ευκαιρία για να κάνει απολύτως ξεκάθαρο στο καθεστώς Άσαντ το πόσο αποκλεισμένο είναι και για να ενθαρρύνει τον Άσαντ και τον λαό του να κάνουν χρήση του σχεδίου του Αραβικού Συνδέσμου και να φροντίσουν για τη μετάβαση (της εξουσίας)».

Μέσα στις επόμενες ώρες ο Νικολά Σαρκοζί αναμένεται να μιλήσει τηλεφωνικά με τον Ρώσο ομόλογό του, Ντμίτρι Μεντβέντεφ, για την κατάσταση στη Συρία και το σινο-ρωσικό βέτο σε σχέδιο απόφασης για τη Συρία στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Το μεσημέρι της Τρίτης, η Γαλλία ανακοίνωσε πως ανακαλεί τον πρέσβη του στη Δαμασκό εξαιτίας της κλιμάκωσης της βίας.

Λίγο νωρίτερα, και η Ιταλία ανακάλεσε τον πρεσβευτή της στη Συρία για διαβουλεύσεις, μία ημέρα μετά την απόφαση της Βρετανίας να ανακαλέσει τον πρεσβευτή της και των ΗΠΑ να κλείσουν την πρεσβεία τους στη Δαμασκό. Η Ρώμη ανακοίνωσε ότι η πρεσβεία της θα παραμείνει ανοιχτή, προκειμένου να προσφέρει βοήθεια στους Ιταλούς πολίτες που βρίσκονται στη Συρία.

Παράλληλα, το Βερολίνο ανακοίνωσε πως συνέλαβε δύο άνδρες στη γερμανική πρωτεύουσα που θεωρούνται ύποπτοι για παρακολούθηση συριακών ομάδων στη Γερμανία που πρόσκεινται στη συριακή αντιπολίτευση.

Στην ανάκληση του πρεσβευτή της προχώρησε και η Ισπανία εξαιτίας, όπως ανακοίνωσε η Μαδρίτη, της αύξησης της καταστολής σε βάρος του άμαχου πληθυσμού τις τελευταίες ημέρες.

Ακολούθησαν και οι χώρες του Αραβικού Κόλπου (Σαουδική Αραβία, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Μπαχρέιν, Κουβέιτ, Ομάν, Κατάρ), που ανακάλεσαν τους πρεσβευτές τους στη Συρία και απέπεμψαν τους Σύρους διπλωμάτες από τις πρωτεύουσές τους.

Έτοιμος για πρωτοβουλία ο Ερντογάν

Ο Τούρκος πρωθυπουργός, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ανακοίνωσε πως η Τουρκία θα αναλάβει μια «νέα διεθνή πρωτοβουλία» για τη Συρία, μετά την αποτυχία να υιοθετηθεί από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ μια απόφαση με στόχο να τερματιστεί η αιματοχυσία στη χώρα.

«Θα αναλάβουμε μια νέα πρωτοβουλία με χώρες που υποστηρίζουν το λαό και όχι το καθεστώς» της Συρίας, δήλωσε ο Ερντογάν μιλώντας στην κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματός του χωρίς να διευκρινίσει ποιο θα είναι αυτό το διάβημα.

«Η διαδικασία που έλαβε χώρα στα Ηνωμένα Έθνη σε σχέση με τη Συρία ήταν ένα φιάσκο για τον πολιτισμένο κόσμο» δήλωσε ο Τούρκος πρωθυπουργός, αναφερόμενος στο βέτο που άσκησαν η Κίνα και η Ρωσία στο σχέδιο απόφασης του Συμβουλίου Ασφαλείας κατά της Συρίας.

Εν τω μεταξύ, επαναλαμβάνεται από νωρίς το πρωί της Τρίτης ο σφοδρός βομβαρδισμός της πόλης Χομς από τις συριακές στρατιωτικές δυνάμεις, σύμφωνα με πληροφορίες κατοίκων και ακτιβιστών.

Εκατό άνθρωποι σκοτώθηκαν τη Δευτέρα στη Συρία, οι περισσότεροι στη Χομς.