Ανησυχία στις ΗΠΑ και διεθνώς προκαλεί η απόφαση της Αιγύπτου να δικάσει 43 ξένους – ανάμεσά τους αρκετούς Αμερικανούς – για «παράνομη» χρηματοδότηση Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων.
Το κυβερνών Στρατιωτικό Συμβούλιο της Αιγύπτου κατηγορεί ξένες ομάδες ότι χρηματοδοτούν τις διαδηλώσεις εναντίον του. Η δίωξη των ξένων μελών των ΜΚΟ καταδικάστηκε διεθνώς ως επίθεση κατά της ελευθερίας του λόγου και απόπειρα του στρατιωτικού καθεστώτος να φιμώσει όσους καταγγέλλουν τη βία που χρησιμοποιεί για να καταστείλει τις διαδηλώσεις στους δρόμους.
Εφοδοι πραγματοποιήθηκαν στα γραφεία 17 ΜΚΟ, ενώ απαγορεύθηκε η έξοδος από τη χώρα σε ξένους πολίτες που εργάζονται σε αυτές.
Διά στόματος της υπουργού Εξωτερικών Χίλαρι Κλίντον, η Ουάσινγκτον προειδοποίησε το Κάιρο ότι θα επανεξετάσει την αμερικανική βοήθεια προς την Αίγυπτο, συμπεριλαμβανομένων των 1,3 δισ. δολ. της στρατιωτικής βοήθειας που δίδεται κάθε χρόνο, αν η χώρα δεν σεβαστεί τα δικαιώματα των ΜΚΟ.
Εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ δήλωσε «βαθιά ανήσυχη» για τις πληροφορίες περί δίκης και πρόσθεσε ότι ζητά «διευκρινίσεις» από την κυβέρνηση της Αιγύπτου.
Η οργάνωση για τα ανθρώπινα δικαιώματα Human Rights Watch, ζήτησε από το Κάιρο να μην διώξει ποινικώς μέλη ΜΚΟ. «Αυτές οι οργανώσεις δεν μπορούν να λειτουργήσουν χωρίς ξένη χρηματοδότηση. Η στρατιωτική κυβέρνηση της Αιγύπτου χρησιμοποιεί τακτικές παρόμοιες με αυτές της Ζιμπάμπουε και της Αιθιοπίας για να φιμώσει τις ανεξάρτητες φωνές», ανακοίνωσε η HRW.

Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση οι ξένοι εργαζόμενοι στις ΜΚΟ κατηγορούνται για την «δημιουργία παραρτημάτων διεθνών οργανώσεων στην Αίγυπτο χωρίς άδεια από την αιγυπτιακή κυβέρνηση» και για την «αποδοχή παράνομης χρηματοδότησης από το εξωτερικό».

Η ανακοίνωση περί της επικείμενης δίκης έγινε μετά από τέσσερις ημέρες βίαιων ταραχών στην Αίγυπτο. Οι διαδηλωτές καταγγέλλουν την ανικανότητα των αρχών να αποτρέψουν την πολύνεκρη τραγωδία με τους 74 νεκρούς στο γήπεδο του Πορτ Σάιντ.

Ανάμεσα στους 43 ξένους που διώκονται φέρεται να είναι και ο γιός του υπουργού Μεταφορών των ΗΠΑ Σαμ ΛαΧούντ. Σύμφωνα με ξένα πρακτορεία ειδήσεων, εκτός από τους 19 Αμερικανούς στο εδώλιο μπορεί να καθήσουν πέντε Σέρβοι, δύο Γερμανοί και τρεις υπήκοοι αραβικών κρατών.