Να ισχύσουν ελαστικά κριτήρια αδειοδότησης, προκειμένου να μην κινδυνεύσουν «ιστορικές» ομάδες με αποβολή από το πρωτάθλημα της Σούπερ Λίγκας, αποφάσισε πρόσφατα το ΔΣ της ΕΠΟ. Λογική απόφαση για τα ισχύοντα στο ελληνικό ποδόσφαιρο το οποίο ανέκαθεν δυσκολευόταν να προσαρμοστεί στα ευρωπαϊκά δεδομένα.
Την ίδια ώρα η Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία της Ελβετίας «εκτελούσε» δύο ομάδες με ιστορία στο ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο. Από τη Σιόν αφαίρεσε 36 βαθμούς κατ’ απαίτηση της FIFA επειδή ο ελβετικός σύλλογος δεν δικαιώθηκε στην υπόθεση των παράτυπων μεταγραφών παικτών που έκανε και χρησιμοποίησε σε 12 αγώνες.

Παράλληλα αφαίρεσε την άδεια συμμετοχής της Ξαμάξ στις ελβετικές διοργανώσεις, επειδή ο Τσετσένος ιδιοκτήτης της Μπουλάτ Τσαγκάεφ κατηγορείται ότι πλαστογράφησε τραπεζικά έγγραφα για να δικαιολογήσει την αγορά της και να εγγυηθεί τη συμμετοχή της στο ελβετικό πρωτάθλημα.

Εν ολίγοις η Ελλάδα δεν θα γίνει ποτέ Ελβετία ούτε σε ποδοσφαιρικό επίπεδο.
Ας δούμε πώς η ποδοσφαιρική Λίγκα της Ελβετίας καθάρισε την υπόθεση Ξαμάξ χωρίς τυμπανοκρουσίες σε διάστημα οκτώ μηνών.

6/5/2011
: Ο Μπουλάτ Τσαγκάεφ (αντιπρόεδρος της ρωσικής ομάδας Τέρεκ) ανακοινώνει την αγορά της Ξαμάξ δηλώνοντας: «Αποφάσισα να αποκτήσω την Ξαμάξ επειδή αγαπάω το ποδόσφαιρο. Πόσα πλήρωσα; Δεν θυμάμαι. Ρωτήστε αυτούς που την πούλησαν. Ηθελα να αγοράσω την Ξαμάξ και την αγόρασα. Ζω στην Ελβετία 24 χρόνια και δεν έχουν κανένα λόγο να με φοβούνται. Τα χρήματά μου επενδύω στην Ξαμάξ». Παράλληλα ανακοινώνει ότι στόχος της ομάδας που είναι 7η στη βαθμολογία, είναι η συμμετοχή στο Τσάμπιονς Λιγκ και απολύει τον προπονητής της Ντιντιέ Νικολά. Στη θέση του προσλαμβάνει τον Γάλλο Φρανσουά Τσικολίνι και στη θέση του αθλητικού διευθυντή διορίζει τον βραζιλιάνο πρώην άσο της Λυών Σόνι Αντερσον.

9/6/2011
: Σύμφωνα με την εφημερίδα της Γενεύης «Le Matin» ο Τσαγκάεφ σκοπεύει να μετονομάσει την Ξαμάξ σε «Ξαμάξ Βαϊνάχ». Στα τσετσένικα Βαϊνάχ σημαίνει «ο λαός μας». «Η νέα ονομασία θα μου θυμίζει τις ρίζες μου» δηλώνει. Η ποδοσφαιρική ομοσπονδία της Ελβετίας απορρίπτει την αίτηση μετονομασίας με αιτιολογικό ότι υποβλήθηκε εκπρόθεσμα.

24/7/2011
: Μετά τις διαδοχικές ήττες από τη Λουκέρνη 3-0 και τη Βασιλεία 2-0, ο Τσαγκάεφ απολύει τον Σόνι Αντερσον και το προπονητικό τιμ. Επιπλέον διώχνει τον τερματοφύλακα Ροντρίγκο Γκαλάτο μία εβδομάδα αφότου τον απέκτησε από τη Μάλαγα, ενώ διακόπτει τη συνεργασία με όλους τους σπόνσορες της ομάδας.

27/7/2011
: Προσλαμβάνει τον πρώην προπονητή της Ατλέτικο Μαδρίτης Χοακίν Καπαρός, και θέτει ως νέο στόχο την έξοδο της Ξαμάξ στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις.

31/7/2011
: Ο κ. Καπαρός ξεκινάει με εντός έδρας ήττα 3-0 από τη Σιόν. Ο Τσαγκάεφ στο τέλος του αγώνα πηγαίνει στα αποδυτήρια και ανακοινώνει ότι ο προπονητής θα μείνει μέχρι το τέλος του πρωταθλήματος.

13/8/2011
: Πρώην συνεργάτες της Ξαμάξ καταθέτουν εναντίον του κ. Τσαγκάεφ προσφυγές, για δυσφήμιση και μη καταβολή δεδουλευμένων.

16/8/2011
: Στο επίσημο σάιτ της ρωσικής Τέρεκ δημοσιεύεται ανακοίνωση σύμφωνα με την οποία η ομάδα στο εξής δεν θα χρησιμοποιεί το λογότυπο του Τσαγκάεφ επειδή σταμάτησε να εκπληρώνει τις οικονομικές υποχρεώσεις απέναντι στην ομάδα. Ο πρόεδρος της Τέρεκ Χαϊντάρ Αχλάνοφ δηλώνει στο περιοδικό «L’ Illustre» ότι «όλοι μας πέσαμε θύματα του διεθνούς φήμης απατεώνα».

2/9/2011
: Λύνεται η συνεργασία της Ξαμάξ με τον κόουτς Καπαρός. Την ίδια μέρα ανακοινώνεται η πρόσληψη του Ισπανού (άλλωτε τεχνικού του Παναθηναϊκού) Βίκτορ Μουνιόθ ο οποίος εργάστηκε 15 μέρες στην Τέρεκ προτού αποχωρήσει επικαλούμενος αθέτηση όρων του συμβολαίου του.

7/9/2011
: Σύμφωνα με την εφημερίδα «L’ Express» o Τσαγκάεφ θέλει να μεταφέρει την έδρα της Ξαμάξ σε άλλη πόλη επειδή έχει έρθει σε ρήξη με τους τοπικούς επιχειρηματίες και την πολιτική ηγεσία του Νοσατέλ.

7/11/2011
: Μετά από προσφυγή στο δικαστήριο ενός από τους πιστωτές της Ξαμάξ, η εισαγγελία της Γενεύης προχωρεί σε έρευνα στα γραφεία του Τσαγκάεφ. Αμφισβητείται η δυνατότητα πληρωμών του Τσετσένου επιχειρηματία και η γνησιότητα του εγγράφου της «The Bank of America» με το οποίο βεβαιωνόταν ότι έχει καταθέσεις 35 εκατ. δολαρίων.

9/11/2011
: Ασκείται ποινική δίωξη εναντίον του Τσαγκάεφ. Ο ιδιοκτήτης της Ξαμάξ κατηγορείται για απάτη, πλαστογραφία και ξέπλυμα βρώμικου χρήματος.

14/11/2011
: Η ελβετική ποδοσφαιρική Λίγκα αποφασίζει την αφαίρεση 4 βαθμών από την Ξαμάξ. Ενός για μη καταβολή ασφαλιστικών εισφορών των παικτών τον Αύγουστο και τριών για μη καταβολή ασφαλιστικών εισφορών και μισθών τον Σεπτέμβριο.

3/1/2012
: Η Πειθαρχική Επιτροπή της Λίγκας αποφασίζει την αφαίρεση άλλων 4 βαθμών, επειδή η Ξαμάξ δεν προσκόμισε έγγραφα που να αποδεικνύουν ότι πληρώθηκαν οι μισθοί των παικτών τον Οκτώβριο.

18/1/2012
: Η Πειθαρχική Επιτροπή αφαιρεί από την Ξαμάξ την άδεια συμμετοχής σε όλες τις ελβετικές διοργανώσεις για απουσία εγγυητικής επιστολής. Ο Τσαγκάεφ δηλώνει ότι η Ξαμάξ δεν έχει τραπεζικές καταθέσεις επειδή δεν του επιτρέπουν να μεταφέρει χρήματα από το εξωτερικό.

23/1/2012:
Η Ξαμάξ καταθέτει έφεση υποστηρίζοντας ότι την άρση της αδειοδότησης αποφάσισε η Πειθαρχική Επιτροπή και όχι η Επιτροπή Αδειοδότησης.

26/1/2012
: Το διευθυντικό συμβούλιο της Ξαμάξ αποφάσισε να ξεκινήσει διαδικασία πτώχευσης της ομάδας. Λύθηκαν τα συμβόλαια των ποδοσφαιριστών οι οποίοι έμειναν ελεύθεροι. Ο Τσαγκάεφ με απόφαση της Εισαγγελίας κρίθηκε προφυλακιστέος τουλάχιστον ως τις 27 Φεβρουαρίου.
«Θα μπορούσα να πουλήσω την ομάδα, όπως μου πρότειναν, αλλά αυτό θα γύριζε εναντίον μου. Θα ήταν σαν να αποδεχόμουν τις ευθύνες για όλα. Οι Ελβετοί θέλουν να με διώξουν από το ποδόσφαιρο. Ποιος είναι αυτός ο Τσετσένος που πέτυχε όλα αυτά τα αποτελέσματα, λένε. Ηδη συμμετέχω σε 65 δικαστικές υποθέσεις, εκ των οποίων 70% εναντίον μου και 30% υπέρ μου. Πιστεύω ότι όλα θα τελειώσουν την άνοιξη» δήλωσε ο Τσαγκάεφ.