Σε επιφυλακή βρίσκονται για δεύτερη ημέρα οι αρχές στον νομό Ηλείας, καθώς ενώ βρίσκονται σε εξέλιξη προσπάθειες για την αποκατάσαση των ζημιών, αναμένεται μετά τις 14:00 δεύτερος γύρος έντονων καιρικών φαινομένων, που θα πλήξουν την περιοχή.

«Ο Πύργος είναι και σήμερα μια μεγάλη λίμνη, παρότι η στάθμη των νερών έχει πέσει», αναφέρουν υπεύθυνοι αρμοδίων υπηρεσιών, σημειώνοντας ότι λόγω του μεγάλου όγκου της λάσπης που έχει συγκεντρωθεί δεν μπορεί να γίνουν έγκαιρα εργασίες για την «προστασία» των περιουσιών και αυτή την στιγμή συνεργεία του Δήμου περιορίζονται σε αποφράξεις.

Παράλληλα συνεργεία της Πυροσβεστικής εξακολουθούν να κάνουν άντληση υδάτων από το νοσοκομείο του Πύργου, ενώ προβλήματα παρατηρούνται και στην περιοχή όπου βρίσκονται οι εργατικές κατοικίες.

Σύμφωνα, πάντως, με τις εκτιμήσεις των μετεωρολόγων, η βροχόπτωση που αναμένεται δεν θα είναι της ίδιας έντασης και διάρκειας, με αυτήν που έπληξε την περιοχή τα ξημερώματα της Κυριακής, για περισσότερες από έξι ώρες, αφήνοντας πίσω της μια ηλικιωμένη νεκρή και σοβαρές ζημιές σε δεκάδες σπίτια και επιχειρήσεις.

Από το πρωί της Δευτέρας είναι σε εξέλιξη η καταγραφή των ζημιών στον Πύργο, ενώ θα πραγματοποιηθεί έκτακτη σύσκεψη στη περιοχή με τη συμμετοχή του υφυπουργού Υγείας κ. Μιχάλη Τιμοσίδη για να εκτιμηθεί η κατάσταση στο νοσοκομείο της περιοχής και να βρεθούν τρόποι αντιμετώπισης των προβλημάτων που προέκυψαν, καθώς πλημμύρισαν οι χώροι του και αποφασίστηκε να γίνει μεταφορά ασθενών σε άλλα νοσοκομεία.

Στον Πύργο μεταβαίνει και κλιμάκιο της Δημόσιας Επιχείρησης Ανέγερσης Νοσηλευτικών Μονάδων (ΔΕΠΑΝΟΜ) για να κάνει αυτοψία.

Επίσης δεν αποκλείεται να ζητηθεί η αποστολή κοντέινερ για την προσωρινή στέγαση των κατοίκων τα σπίτια των οποίων έχουν πλημμυρίσει. Αρκετοί το βράδυ της Κυριακής διανυκτέρευσαν σε κατοικίες συγγενικών τους προσώπων ή σε ξενοδοχεία.

Αυτή τη στιγμή συνεργεία της περιφέρειας μεταβαίνουν στο χωριό Χειμαδιό καθώς υπήρξαν πληροφορίες για τουλάχιστον τέσσερις κατοικίες που έχουν υποστεί ζημιές από κατολισθήσεις.

«Οι καταστροφές είναι πολύ μεγάλες, διατηρούμε την ψυχραιμία μας» δήλωσε στον Βήμα 99,5 ο δήμαρχος Πύργου Μάκης Παρασκευόπουλος, τονίζοντας ότι έχει διαλυθεί όλο το επαρχιακό οδικό δίκτυο του δήμου και είναι αδύνατη η επικοινωνία με τα τοπικά διαμερίσματα.

«Το στοίχημά μας είναι να λειτουργήσει το νοσοκομείο άμεσα» σημείωσε, τονίζοντας ότι δυνάμεις της Πυροσβεστικής εργάζονται από την Κυριακή για την άντληση των υδάτων από τα υπόγεια του κτιρίου.

Ο δήμαρχος Πύργου επισήμανε ότι μεγάλες ζημιές υπέστησαν σπίτια που καταπλακώθηκαν από λάσπη, εξαιτίας των κατολισθήσεων,με αποτέλεσμα δεκάδες άνθρωποι να περάσουν τη νύχτα στους δρόμους.

Για τον λόγο αυτό, όπως είπε ο κ. Παρασκευόπουλος, ο δήμος εξασφάλισε στέγη για οικογένειες που προς το παρόν δεν μπορούν να επιστρέψουν στα σπίτια τους, λόγω των εκτεταμένων ζημιών.

Οι ασθενείς που νοσηλεύονταν στο Γενικό Νομαρχιακό Νοσοκομείο διακομίστηκαν ανάλογα με τη βαρύτητα των περιστατικών σε νοσοκομεία της Πάτρας, της Αμαλιάδας, των Κρεστένων, καθώς και σε κέντρα υγείας, ενώ ένα άτομο μεταφέρθηκε σε νοσοκομείο της Αθήνας.

Τόσο ο Πύργος όσο και η Αρχαία Ολυμπία έχουν κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Εξαιτίας των πλημμυρών, σήμερα Δευτέρα θα παραμείνουν κλειστά όλα τα Δημοτικά Σχολεία και Νηπιαγωγεία του δήμου Πύργου, καθώς και το 1ο Λύκειο Πύργου και το Εσπερινό Γυμνάσιο – Λύκειο Πύργου.

Επίσης, ο δήμος Πύργου έθεσε στη διάθεση των πλημμυροπαθών την τηλεφωνική γραμμή 26210 81036, όπου μπορούν να απευθύνονται είτε για άμεση βοήθεια είτε για υποστήριξη των αιτημάτων τους γύρω από τη διαδικασία της καταγραφής των ζημιών σε κτίρια, οικοσκευές, επαγγελματικό εξοπλισμό, ζωικό κεφάλαιο, καλλιέργειες κτλ.

Ζημιές και στην Ξάνθη λόγω της έντονης βροχόπτωσης

Μετά την Ηλεία, τις πληγές της από την έντονη νεροποντή της Κυριακής και τις κατολισθήσεις που αυτή προκάλεσε μετρά και η Ξάνθη.

Στο χωριό Γρήγορο του νομού Ξάνθης πλημμύρισαν οκτώ σπίτια λόγο βροχόπτωσης και χρειάστηκε η επέμβαση της Πυροσβεστικής για να γίνουν αντλήσεις υδάτων. Στο χωριό Δέκαρχο του ίδιου νομού, λόγω υπερχείλισης καναλιού, πλημμύρισαν χωράφια.

Συνεργεία της Περιφερειακής Ενότητας Ξάνθης και της Διεύθυνσης Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης ξεκίνησαν την καταγραφή των ζημιών στις πεδινές περιοχές που επλήγησαν από τη βροχόπτωση.

Η κυκλοφορία των αυτοκινήτων έχει αποκατασταθεί και διεξάγεται κανονικά από νωρίς το πρωί της Δευτέρας στο μεγαλύτερο μέρος του επαρχιακού οδικού δικτύου. Ωστόσο, το Τμήμα Τροχαίας της Αστυνομικής Διεύθυνσης Ξάνθης εφιστά την προσοχή των οδηγών που κινούνται στις περιοχές της Γενισέας και των Αβδήρων.

Τα έντονα καιρικά φαινόμενα είχαν ως αποτέλεσμα να διακοπεί η κυκλοφορία των αυτοκινήτων σε πολλά σημεία του επαρχιακού οδικού δικτύου, αποκλείοντας ολόκληρους οικισμούς. Από τη νεροποντή της Κυριακής πλημμύρισαν σπίτια, καταστήματα και σχολεία κυρίως στην περιοχή του Δήμου Αβδήρων, ενώ υπήρξε και διακοπή της ηλεκτροδότησης σε αρκετούς οικισμούς.

Έντονα καιρικά φαινόμενα παρατηρήθηκαν και στην πόλη της Ελευθερούπολης του Δήμου Παγγαίου στην Περιφερειακή Ενότητα Καβάλας.

Η σφοδρή χαλαζόπτωση το βράδυ της Κυριακής είχε ως αποτέλεσμα να διακοπεί προσωρινά η κυκλοφορία ακόμα σε τμήμα της Εγνατίας οδού και να προκληθούν καταστροφές σε καλλιέργειες και καταστήματα. Τη Δευτέρα, συνεργεία του Δήμου Παγγαίου πραγματοποιούν ελέγχους για να διαπιστωθεί η έκταση των ζημιών.

Συναγερμός στον Εβρο

Σε κατάσταση συναγερμού έχουν τεθεί από το μεσημέρι της Δευτέρας οι υπηρεσίες της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης και των τοπικών δήμων του Έβρου, καθώς μέσα στις επόμενες ώρες αναμένεται να εισρεύσουν στην κοίτη του μεγάλου διασυνοριακού ποταμού μεγάλοι όγκοι υδάτων.

Σύμφωνα με τη βουλγαρική πλευρά, το φαινόμενο αυτό οφείλεται στις έντονες βροχοπτώσεις που σημειώθηκαν τα τελευταία 24ωρα στη νότια Βουλγαρία και στις υψηλές για την εποχή θερμοκρασίες που επιταχύνουν το λιώσιμο του χιονιού.

Ήδη έχουν ειδοποιηθεί οι κάτοικοι των παραποτάμιων περιοχών, αγρότες, αλιείς και κτηνοτρόφοι να απομακρύνουν τα μηχανήματα και τα ζώα τους από τις ζώνες, όπου υπάρχει ενδεχόμενο να εκδηλωθούν πλημμυρικά φαινόμενα.

Σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση, ήδη το νερό που κατέρχεται από τη Βουλγαρία προκαλεί μικρής έκτασης πλημμύρες στις περιοχές Ορμενίου και Δικαίων Έβρου, χωρίς όμως να απειλούνται κατοικημένες περιοχές.

Ο φόβος των υπηρεσιών και της πολιτικής προστασίας εστιάζεται στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα, καθότι ενδέχεται, σύμφωνα με εκτιμήσεις και με τις επικρατούσες καιρικές συνθήκες, η ταχύτητα των υδάτων που θα εισρεύσουν στην κοίτη του ποταμού να ξεπεράσει τα 1.500 κυβικά μέτρα το δευτερόλεπτο.