Την υποστήριξή του στον υποψήφιο για το χρίσμα των Ρεπουμπλικανών Μιτ Ρόμνεϊ ανακοίνωσε επίσημα ο αμερικανός μεγιστάνας Ντόναλντ Τραμπ, διαψεύδοντας τις μέχρι τώρα φήμες ότι θα στήριζε τον έτερο υποψήφιο, Νιούτ Γκίνγκριτς.

Μετά τη νίκη του Ρόμνεϊ στις προκριματικές εκλογές της Φλόριντα, η προεκλογική εκστρατεία των δύο υποψηφίων επικεντρώνεται τώρα στη Νεβάδα, όπου η ψηφοφορία έχει προγραμματιστεί για το Σάββατο.

«Είναι πραγματικά μεγάλη τιμή για εμένα να στηρίζω τον Μιτ Ρόμνεϊ» δήλωσε ο Ντόναλντ Τραμπ από το Λας Βέγκας, έχοντας στο πλευρό του τον πολυεκατομμυριούχο φίλο του, τον οποίο χαρακτήρισε «σκληρό και οξυδερκή».

Αφήνοντας αιχμές για τη διακυβέρνηση της χώρας από τον Μπαράκ Ομπάμα, ο Ντόναλντ Τραμπ υποστήριξε ότι οι ξένοι επιχειρηματίες με τους οποίους συνεργάζεται εκμεταλλεύονται την έλλειψη ανταγωνιστικότητας στις ΗΠΑ.

Στη σύντομη δήλωσή του, ο αμερικανός μεγιστάνας εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι ο Μιτ Ρόμνεϊ «δεν θα επιτρέψει να συνεχιστούν τα λάθη σε αυτή τη χώρα που όλοι αγαπάμε».

Συνεργάτες του επιχειρηματία αλλά και στελέχη των Ρεπουμπλικανών δήλωσαν σε αμερικανικά μέσα ενημέρωσης ότι ο Ντ.Τραμπ επικοινώνησε με τον Ρόμνεϊ την Τετάρτη και τον ενημέρωσε για τη στήριξη που αποφάσισε να του παράσχει.

Την ίδια ημέρα είπε στα μέσα ενημέρωσης ότι σκοπεύει να κάνει ανακοινώσεις για την προεκλογική εκστρατεία. Τότε κυκλοφόρησαν οι πρώτες φήμες ότι πρόκειται να στηρίξει τον Νιούτ Γκίνγκριτς.

Σύμφωνα με το BBC, ο ίδιος ο Γκίνγκριτς δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι δεν είχε συνομιλήσει πρόσφατα με τον Ντόναλντ Τραμπ και ως εκ τούτου δεν γνώριζε τις προθέσεις του.

Η μάχη της Νεβάδα

Λίγο πριν από την ψηφοφορία στη Νεβάδα, ο Ρόμνεϊ προηγείται κατά πολύ στην πρόθεση ψήφου. Δημοσκόπηση του Las Vegas Review-Journal και του 8NewsNow, του δίνει ποσοστό 45% έναντι 25% στον Νιούτ Γκίνγκριτς. Ο Ρικ Σαντόρουμ συγκεντρώνει ποσοστό 11% και ο Τεξανός βουλευτής Ρον Πολ ποσοστό 9%.

Ο Ρόμνεϊ και ο Γκίνγκριτς έφτασαν την Τετάρτη στη Νεβάδα για την πρώτη προκριματική ψηφοφορία στις δυτικές Ηνωμένες Πολιτείες, λίγες ημέρες μετά τη μεγάλη νίκη του Ρόμνεϊ στη Φλόριντα.

Η νίκη του αυτή κηλιδώθηκε από τις δηλώσεις του ίδιου του Ρόμνεϊ στο CNN για τους πιο φτωχούς Aμερικανούς. Ο Ρόμνεϊ τόνισε ότι δεν ανησυχεί για τους πολύ φτωχούς, αλλά για τη μεσαία τάξη.

«Στη χώρα μας υπάρχουν δίχτυα ασφαλείας (για τους φτωχούς) και αν αυτά τρυπήσουν θα τα επιδιορθώσω» είπε χαρακτηριστικά ο Ρόμνεϊ, προκαλώντας έντονες αντιδράσεις.

Όπως η Φλόριντα, έτσι και η Νεβάδα πλήττεται σε πολύ μεγάλο βαθμό από την οικονομική κρίση, με την ανεργία να καλπάζει και την αγορά ακινήτων να καταρρέει.