Λίγα λεπτά μετά την εκκωφαντική επικράτηση (77-56) του Παναθηναϊκού επί της τουρκικής Φενέρμπαχτσε/Ούλκερ στο ολοκαίνουργιο γήπεδό της στην Κωνσταντινούπολη, ο προπονητής κ.Ζέλικο Ομπράντοβιτςκαι ο πρόεδρος των πρωταθλητών Ευρώπης κ.Παύλος Γιαννακόπουλοςείχαν τους λόγους τους, ώστε να είναι υπερήφανοι για το δημιούργημά τους.

Ο 52χρονος προπονητής και ο 83χρονος παράγοντας δεν έχουν, άλλωστε, χορτάσει από τους πέντε ευρωπαϊκούς τίτλους που έχουν πανηγυρίσει μαζί από την περίοδο 1999-2000, οπότε και ανέλαβε την τεχνική ηγεσία ο Σέρβος, και μέσα από τις δηλώσεις τους (ειδικά ο πρόεδρος που είχε πανηγυρίσει και στο Φάιναλ Φορ του Παρισιού το 1996) απέδειξαν ότι ονειρεύονται την κατάκτηση του έβδομου τροπαίου στην ιστορία του Τριφυλλιού, που _ παρεμπιπτόντως _ θα είναι το ένατο για τον προπονητή – ρέκορντμαν της Ευρωλίγκας.

Αμφότεροι αντιλαμβάνονται πως με τέτοιες εμφανίσεις, οι Πράσινοι θα έχουν τη δυνατότητα να επιστρέψουν στην Κωνσταντινούπολη, για να διεκδικήσουν το έβδομο αστέρι στη φανέλα τους, στο Φάιναλ Φορ της Ευρωλίγκας, και αυτό το κοινό όραμα θα τους συντροφεύει ως τα μέσα Μαΐου (11-13 Μαϊου).

«Ο δρόμος για την Πόλη άνοιξε. Ο Παναθηναϊκός με αυτές τις εμφανίσεις θα ξαναπάει στην Κωνσταντινούπολη για το Φάιναλ Φορ. Και εκεί όλοι ελπίζουμε να μας ξανακάνει υπερήφανους», δήλωσε ο κ. Π. Γιαννακόπουλος, ο οποίος έδειξε να… γλυκαίνεται από την εικόνα του Τριφυλλιού και άφησε για λίγο στην άκρη τη δήλωση περί αποχώρησης, που είχε κάνει την επόμενη ημέρα του περυσινού Φάιναλ Φορ της Βαρκελώνης και ακόμη και σήμερα συζητιέται στα πηγαδάκια παικτών και φιλάθλων.

Από τη δική του πλευρά, ο μετριοπαθής «Ζοτς» αρκέστηκε στην τεχνική ανάλυση του αγώνα, μόνο που η τελευταία φράση του ενδέχεται να αποδειχθεί κλειδί στην εφετινή ευρωπαϊκή πορεία του Παναθηναϊκού, ο οποίος την ερχόμενη Πέμπτη (9/2) θα υποδεχτεί τη Φενέρμπαχτσε/Ούλκερ στο ΟΑΚΑ και τρεις ημέρες αργότερα, την Κυριακή 12 Φεβρουαρίου, θα αντιμετωπίσει τον Ολυμπιακό στο ΣΕΦ στο σούπερ – ντέρμπι της Α1.

«Ξεκινήσαμε με μεγάλη προσοχή. Ήμασταν συγκεντρωμένοι και κάναμε ένα εξαιρετικό παιχνίδι. Είμαστε ευχαριστημένοι για τον τρόπο με τον οποίο αγωνιστήκαμε. Κρατήσαμε τους αντιπάλους μας στους 56 πόντους και μάλιστα στην έδρα τους, κάτι που είναι πολύ σημαντικό και για τη συνέχεια. Το γεγονός με ευχαριστεί πολύ και δείχνει την πολύ καλή αμυντική λειτουργία που είχαμε. Όπως είχα πει και μετά με την αναμέτρηση με την Ούνιξ Καζάν, τίποτε δεν έχει τελειώσει. Όλοι έχουν πιθανότητες. Υπολείπονται ακόμη τρία παιχνίδια. Αυτό που εμείς θα πρέπει να κάνουμε τώρα είναι να μείνουμε στο ίδιο επίπεδο, να συνεχίσουμε έτσι. Συγχαρητήρια στους παίκτες», δήλωσε ο «Ζοτς», ο οποίος από το ξεκίνημα του παιχνιδιού απαίτησε από τους παίκτες του το… 110% των δυνάμεών τους και το μάτι του γυάλιζε!

Είναι κοινώς αποδεκτό ότι απέναντι στον Κροάτη κ.Νέβεν Σπάχιαο κ. Ομπράντοβιτς κοουτσάρισε με δεξιοτεχνία επιλέγοντας να διαφοροποιήσει την αμυντική στρατηγική του σε σχέση με την αναμέτρηση απέναντι στον κ.Εβγκένι Πασούτιντης ρωσικής Ούνιξ. Την περασμένη εβδομάδα, οι συνεργασίες των παικτών της Ούνιξ κατέληγαν σε εύκολο καλάθι με μια απλή κάθετη πάσα στη ρακέτα των Πρασίνων και αυτό εν πολλοίς στοίχισε την ήττα (89-83).

Στην Κωνσταντινούπολη και ενώ τις προηγούμενες ημέρες η συσκευή «DVD» στο ΟΑΚΑ είχε… πάρει φωτιά, ο «Ζοτς» άλλαξε την αντιμετώπιση των καταστάσεων «pickandroll», χαλύβδωσε τη ρακέτα, οι παίκτες του δεν επέτρεψαν τις διεισδύσεις, οι αντίπαλοί τους συναντούσαν πάντα ένα μεγάλο κορμί να «κόβει» τους διαδρόμους σαν τείχος, ενώ ρίσκαρε το περιφερειακό σουτ των παικτών που καλύπτουν τη θέση «4». Ο δεύτερος άξονας ήταν το αμυντικό ριμπάουντ. Οι Πράσινοι μάζεψαν 12 περισσότερα συνολικά (38-26) και επέτρεψαν στην τουρκική ομάδα να πάρει μόλις 6 επιθετικά ριμπάουντ, περιορίζοντας τον μετρ του είδουςΜιρσάντ Τουρκσάνστα δύο!

«Πετύχαμε μια τεράστια νίκη», έλεγε οΜάικ Μπατίστ_ ένας από τους καλύτερους παίκτες του ΠΑΟ στην Κωνσταντινούπολη με 15 πόντους, 5 ριμπάουντ και 3 ασίστ (οι άλλοι ήταν οΚώστας Καϊμακόγλουμε 19 πόντους και 5 ριμπαόυντ, και οΡομέιν Σάτομε 12 πόντους και 10 ριμπαόυντ) _ στα αποδυτήρια της «Φενέρμπαχτσε/Ούλκερ Σπορτς Αρένα», για να συμπληρώσει, ωστόσο, ότι «η νίκη θα πάρει μεγαλύτερη αξία, αν κερδίσουμε τη Φενέρ στην έδρα μας την ερχόμενη Πέμπτη. Σε διαφορετική περίπτωση δεν θα έχουμε καταφέρει τίποτε. Αν, όμως, κερδίσουμε την τουρκική ομάδα, θα έχουμε τη δυνατότητα να παίξουμε για την πρωτιά του ομίλου στην έδρα της Ούνιξ Καζάν, με την προϋπόθεση φυσικά να έχουμε νικήσει και την Αρμάνι Μιλάνο στο ΟΑΚΑ την 5ηαγωνιστική»…

Top16 – 3ηαγωνιστική

Αποτελέσματα και Βαθμολογίες

Ε’ Ομιλος

Ολυμπιακός – Αναντολού Εφές 83-65

ΤΣΣΚΑ Μόσχας – Γαλατάσαραϊ 85-70

Βαθμολογία Νίκες – Ηττες Βαθμοί Πόντοι +/-

ΤΣΣΚΑ Μόσχας 3-0 6 51

Ολυμπιακός 1-2 4 9

Γαλατάσαραϊ 1-2 4 -20

Αναντολού Εφές 1-2 4 -40

ΣΤ’ Ομιλος

Ρεάλ Μαδρίτης – Μπιλμπάο 89-73

Ουνικάχα Μάλαγα – Μοντεπάσκι Σιένα 68-91

Βαθμολογία Νίκες – Ηττες Βαθμοί Πόντοι +/-

Σιένα 3-0 6 56

Ρεάλ 2-1 5 -2

Μπιλμπάο 1-2 4 -15

Μάλαγα 0-3 3 -39

Ζ’ Ομιλος

Ούνιξ Καζάν – Αρμάνι Μιλάνο 59-44

Φενέρμπαχτσε/Ούλκερ – Παναθηναϊκός 56-77

Βαθμολογία Νίκες – Ηττες Βαθμοί Πόντοι +/-

Ούνιξ 3-0 6 26

Παναθηναϊκός 2-1 5 36

Φενέρμπαχτσε 1-2 4 -24

Μιλάνο 0-3 3 -38

Η’ Ομιλος

Καντού – Μακάμπι Τελ Αβίβ 82-74

Μπαρτσελόνα – Ζαλγκίρις Κάουνας 94-80

Βαθμολογία Νίκες – Ηττες Βαθμοί Πόντοι +/-

Μπαρτσελόνα 3-0 6 33

Καντού 2-1 5 4

Μακάμπι 1-2 4 -14

Ζαλγκίρις 0-3 3 -23