Απόρρητη έκθεση του ΝΑΤΟ αποδεικνύει ότι οι μυστικές υπηρεσίες του Πακιστάν, οι οποίες υποτίθεται ότι «πρωτοστατούν» στον αγώνα κατά των ισλαμιστών Ταλιμπάν τόσο επί πακιστανικού εδάφους όσο και στο Αφγανιστάν, βοηθούν συστηματικά τους ισλαμιστές αντάρτες.

Η έκθεση δόθηκε στη δημοσιότητα από το βρετανικό BBC. Οι συντάκτες της, ανώτεροι αξιωματούχοι της Ατλαντικής Συμμαχίας, παραδέχονται κάτι που επίσης ήταν γνωστό: ότι τους Ταλιμπάν στηρίζει έμπρακτα μεγάλο τμήμα του αφγανικού λαού, ιδίως τα μέλη της φυλής των Παστούν.

Οπως μεταδίδει ο απεσταλμένος του BBC στην Καμπούλ Κουέντιν Σόμερβιλ, η έκθεση βασίστηκε σε έναν ποταμό πληροφοριών οι οποίες συνελέγησαν από περίπου 27.000 ανακρίσεις 4.000 αιχμαλώτων Ταλιμπάν τα τελευταία χρόνια.

«Το Πακιστάν τα ξέρει όλα. Αυτοί ελέγχουν τα πάντα. Δεν μπορώ να σκαλίσω τον φλοιό ενός δέντρου στο Κουνάρ χωρίς να με βλέπουν. Οι Ταλιμπάν δεν είναι ισλάμ. Οι Ταλιμπάν είναι Πακιστάν» ομολόγησε χαρακτηριστικά ένας συλληφθείς πολέμαρχος.

«Ανώτερα στελέχη των Ταλιμπάν όπως ο Νασιρουντίν Χακάνι, διατηρούν κατοικίες που έχουν οπτική επαφή με το αρχηγείο της ISI (σσ : της διαβόητης μυστικής υπηρεσίας πληροφοριών του Πακιστάν) στο Ισλαμαμπάντ» αναφέρεται στην έκθεση. Η εικόνα που προκύπτει είναι ότι η επιρροή της Αλ Κάιντα μειώνεται μεταξύ των Αφγανών, η δε επιρροή των Ταλιμπάν αυξάνεται συνεχώς.

Στις περιοχές από τις οποίες αποχωρεί η δύναμη του ΝΑΤΟ, αντί να αναλάβουν την εξουσία ο στρατός και η αστυνομία του Πακιστάν, όπως έχουν συμφωνήσει, σημειώνονται τόσο μεγάλες καθυστερήσεις που οι αντάρτες Ταλιμπάν αναλαμβάνουν αυτοί την άτυπη Αρχή και είναι πλέον δύσκολο να απομακρυνθούν.

Τονίζεται επίσης ότι «πολυβόλα, πιστόλια και βαρύς οπλισμός πωλούνται από άνδρες των πακιστανικών ενόπλων δυνάμεων σε παζάρια στο Αφγανιστάν».

Η κυβέρνηση του Πακιστάν χαρακτήρισε «γελοίο» το περιεχόμενο της εν λόγω έκθεσης του ΝΑΤΟ.