Υπουργείο Υγείας: Τέλος οι ανάπηροι μαϊμού

Τέλος σε φαινόμενα «μαϊμού αναπήρων» ευελπιστεί να βάλει το υπουργείο Υγείας μέσω της απογραφής των δικαιούχων των προνοιακών επιδομάτων και της δημιουργίας ενιαίου μητρώου που αρχίζουν την Τετάρτη

Τέλος σε φαινόμενα «μαϊμού αναπήρων» ευελπιστεί να βάλει το υπουργείο Υγείας μέσω της απογραφής των δικαιούχων των προνοιακών επιδομάτων και της δημιουργίας ενιαίου μητρώου που αρχίζουν την Τετάρτη.

Στο υπουργείο η λίστα των καταγγελιών για τη χορήγηση επιδομάτων προνοιακής μορφής σε μη δικαιούχους είναι πολύ μεγάλη, ανέφερε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου ο υφυπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Μάρκος Μπόλαρης, και πρόσθεσε ότι μεγάλη είναι και η λίστα των υποθέσεων που έχουν φύγει για την Εισαγγελία.

Η διαδικασία απογραφής των δικαιούχων αποκλείει όσους μέχρι σήμερα λάμβαναν παράνομα επίδομα είπε ο υπουργός και διευκρίνισε ότι «οι πολλαπλώς εγγεγραμμένοι δεν θα προσέλθουν».

«Χρησιμοποιώντας την εμπειρία που υπάρχει από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας και τις Υπηρεσίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, οι οποίες δίνουν ποσοστά για κάθε ασθένεια, μπορούμε να στοχεύσουμε ελέγχους. Εάν δηλαδή ξέρουμε πως μια ασθένεια υπάρχει και εμφανίζεται στο 0,5% του πληθυσμού και σε μια περιοχή έχουμε το 5% του πληθυσμού, είναι απολύτως βέβαιο πως εκεί προηγήθηκε μια διαδικασία φαλκίδευσης των διαδικασιών του νόμου», είπε ο υπουργός.

Η απογραφή πραγματοποιείται μόνο μέσω των Κέντρων Εξυπηρέτησης Πολιτών και ολοκληρώνεται στις 16 Μαρτίου.

Αναλυτικότερα, όσων το επώνυμο ξεκινά:

 • από Α έως Ι, θα απογραφούν από 01-02-2012 μέχρι 15-02-2012
 • από Κ έως Ο, θα απογραφούν από 15-02-2012 μέχρι 29-02-2012
 • από Π έως Ω, θα απογραφούν από 01-03-2012 μέχρι 16-03-2012

Αν ο δικαιούχος αδυνατεί να προσέλθει στα ΚΕΠ, τότε η καταγραφή του θα γίνει από τρίτο πρόσωπο. Σε περίπτωση που ο δικαιούχος δεν απογραφεί, δεν θα λαμβάνει το επίδομα, είπε ο υφυπουργός.

«Με τη διαδικασία που ακολουθούμε, είναι βέβαιο ότι τα χρήματα τα οποία ξοδεύει σήμερα η Πολιτεία για τα προνοιακά επιδόματα, θα μειωθούν, και αυτό όχι γιατί θα μειώσουμε το επίδομα προς το συμπολίτη μας που το έχει ανάγκη, αλλά γιατί με τη λειτουργία της βάσης του Μητρώου, θα βγάλουμε απ’ έξω αυτούς που δεν θα δικαιούνται», επισήμανε ο κ. Μπόλαρης.

Ποιοι θα απογραφούν

Η απογραφή αφορά τους δικαιούχους επιδομάτων αναπηρίας, απροστάτευτων παιδιών, ομογενών και στεγαστικής συνδρομής συνταξιούχων υπερηλίκων ΟΓΑ, είτε λαμβάνουν
ένα είτε περισσότερα επιδόματα από τη λίστα με τις κατηγορίες επιδομάτων που
ακολουθεί:

 1. Βαριάς Αναπηρίας
 2. Βαριάς Νοητικής Καθυστέρησης
 3. Εγκεφαλικής Παράλυσης
 4. Κώφωσης
 5. Κίνησης
 6. Παραπληγικών, Τετραπληγικών και Ακρωτηριασμένων Ανασφάλιστων
 7. Παραπληγικών, Τετραπληγικών και Ακρωτηριασμένων Ασφαλισμένων Δημοσίου
 8. Συγγενούς αιμολυτικής αναιμίας/συγγενούς αιμορραγικής διάθεσης
 9. Τυφλότητας
 10. Νόσου του Χάνσεν
 11. Απροστάτευτων Ανηλίκων
 12. Ομογενών
 13. Στεγαστικής συνδρομής συνταξιούχων υπερηλίκων ΟΓΑ
 14. Διατροφικό (νεφροπαθών και μεταμοσχευμένων).
Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Κοινωνία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk