Το «Πουρνάρι 3» βάζει και πάλι φωτιά στον Αραχθο

Την απόσυρση δύο άρθρων του νομοσχεδίου για την ποινική προστασία του περιβάλλοντος τα οποία ανοίγουν τον δρόμο για την κατασκευή μεγάλου φράγματος στον Άραχθο ποταμό ζητά η Ομοσπονδία Τζουμερκιωτών. Όπως επισημαίνει ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας κ. Χρήστος Λαναράς, «επιχειρείται με το άρθρο 52 η παραβίαση διεθνών κανόνων και πρακτικών που καθορίζουν ότι δεν μπορεί να χαρακτηριστούν και δεν είναι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας (ΑΠΕ) τα φράγματα που είναι άνω των 15 MW». Το όριο για να χαρακτηριστούν φράγματα ως ΑΠΕ είναι στην Ιταλία τα 3 MW, στη Γαλλία τα 8 ΜW, στην Αγγλία τα 5 MW, στην Ισπανία και το Βέλγιο τα 10 MW

Την απόσυρση δύο άρθρων του νομοσχεδίου για την ποινική προστασία του περιβάλλοντος τα οποία ανοίγουν τον δρόμο για την κατασκευή μεγάλου φράγματος στον Άραχθο ποταμό ζητά η Ομοσπονδία Τζουμερκιωτών. Όπως επισημαίνει ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας κ. Χρήστος Λαναράς, «επιχειρείται με το άρθρο 52 η παραβίαση διεθνών κανόνων και πρακτικών που καθορίζουν ότι δεν μπορεί να χαρακτηριστούν και δεν είναι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας (ΑΠΕ) τα φράγματα που είναι άνω των 15 MW». Το όριο για να χαρακτηριστούν φράγματα ως ΑΠΕ είναι στην Ιταλία τα 3 MW, στη Γαλλία τα 8 ΜW, στην Αγγλία τα 5 MW, στην Ισπανία και το Βέλγιο τα 10 MW.

Ο Άραχθος ήδη συνεισφέρει στο ενεργειακό ισοζύγιο της χώρας με δύο φράγματα ( «Πουρνάρι 1» και «Πουρνάρι 2»). Το τρίτο φράγμα («Πουρνάρι 2»), στη θέση του Αγίου Νικολάου, όπως καταγγέλλουν τα μέλη της Ομοσπονδίας, θα αποτελέσει «ωρολογιακή βόμβα» για την περιοχή.

«Θεωρούμε απαράδεκτη την προσπάθεια παράκαμψης θεσμοθετημένων αρχών χωροταξίας, όπως του Περιφερειακού Πλαισίου Χωροταξικού Σχεδιασμού και Ανάπτυξης ή των Σχεδίων Διαχείρισης Υδάτινων Πόρων (άρθρο 56)», υπογραμμίζει ο κ. Λαναράς. Όπως αναφέρει ο ίδιος, η αδειοδότηση του έργου είχε ακυρωθεί στο Συμβούλιο της Επικρατείας (απόφαση 3858/2007) καθώς το περιφερειακό χωροταξικό σχέδιο της Ηπείρου προβλέπει τη μη κατασκευή φραγμάτων στον Άραχθο και στον Καλαρρύτικο.

Επιπλέον, με τη διάταξη του άρθρου 56 «δίνεται η δυνατότητα στην εταιρεία κατασκευής του φράγματος να μην ξεκινήσει από την αρχή η διαδικασία αδειοδότησης, αν η άδειά της είχε ακυρωθεί στο παρελθόν (π.χ. από το ΣτΕ). Εξετάζεται μόνον ο λόγος ακύρωσης και σε 20 μέρες επανεκδίδεται η άδεια. Με τον τρόπο αυτό το περιεχόμενο του ΠΔ του Εθνικού Πάρκου Τζουμέρκων κι όποιο άλλο νομοθέτημα έχει μεσολαβήσει δεν συνεξετάζεται», καταγγέλλει η Ομοσπονδία Τζουμερκιωτών η οποία εκπροσωπεί περισσότερους από 35 συλλόγους και αδελφότητες.

Ένα ακόμα μεγάλο φράγμα στον Άραχθο, όπως καταγγέλλει ο κ. Λαναράς, θα θέσει σε άμεσο κίνδυνο τη γέφυρα της Πλάκας (το μεγαλύτερο μονότοξο γεφύρι των Βαλκανίων), θα επιφέρει μη αναστρέψιμες επιπτώσεις στο περιβάλλον αλλά και στην οικονομία της περιοχής η οποία βασίζεται στην ήπια τουριστική ανάπτυξη.
Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Κοινωνία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk