Συνάντηση Δήμα με ομολόγους του της ΝΑ Ευρώπης

Διμερείς συναντήσεις με ομολόγους του χωρών της Βαλκανικής είχε την Τρίτη ο υπουργός Εξωτερικών Σταύρος Δήμας στο περιθώριο της Άτυπης Συνόδου των υπουργών Εξωτερικών της Διαδικασίας Συνεργασίας των χωρών της Νοτιοανατολικής Ευρώπης. Συναντήθηκε ακόμη με τον πρόεδρο της Σερβίας και τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών. Θέματα κοινού ενδιαφέροντος κυριάρχησαν στις συζητήσεις

Διμερείς συναντήσεις με ομολόγους του χωρών της Βαλκανικής είχε την Τρίτη ο υπουργός Εξωτερικών Σταύρος Δήμας στο περιθώριο της Άτυπης Συνόδου των υπουργών Εξωτερικών της Διαδικασίας Συνεργασίας των χωρών της Νοτιοανατολικής Ευρώπης. Συναντήθηκε ακόμη με τον πρόεδρο της Σερβίας και τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών. Θέματα κοινού ενδιαφέροντος κυριάρχησαν στις συζητήσεις.

Στην πρώτη του συνάντηση με τη νέα υπουργό Εξωτερικών της Κροατίας Βέσνα Πούσιτς, ο Έλληνας υπουργός συζήτησε μαζί της την ευρωπαϊκή προοπτική των δυτικών Βαλκανίων και τις προοπτικές συνεργασίας των δύο χωρών για την προώθηση της ενταξιακής διαδικασίας των χωρών της περιοχής.

Οι δύο υπουργοί συζήτησαν ακόμα τη διμερή συνεργασία μεταξύ Ελλάδας και Κροατίας και τις δυνατότητες αξιοποίησης ευρωπαϊκών προγραμμάτων προς όφελος της περιοχής συνολικά. Η υπουργός προσκάλεσε τον Έλληνα ομόλογό της να επισκεφθεί το Ζάγκρεμπ.

Το άριστο κλίμα των διμερών σχέσεων επιβεβαιώθηκε στη συνάντηση που είχε ο Στ. Δήμας με τον υπουργό Εξωτερικών του Μαυροβουνίου, Μίλαν Ρότσεν.

Ο Μαυροβούνιος υπουργός Εξωτερικών ευχαρίστησε τον Στ. Δήμα για την υποστήριξη που παρείχε η χώρα μας προκειμένου το Μαυροβούνιο να λάβει καθεστώς υποψηφίας προς ένταξη χώρας στην ΕΕ. Εξέφρασε επίσης ενδιαφέρον για την παροχή τεχνογνωσίας από την Ελλάδα σε θέματα Ευρωπαϊκής Ένωσης και τόνισε τη σημασία που έχει για τη χώρα του η ταχεία έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων. Οι δύο υπουργοί συμφώνησαν να συναντηθούν στο πρόσεχες μέλλον στην Αθήνα ή την Ποντγκόριτσα.

Ο Έλληνας υπουργός είχε ακόμη συνάντηση με τον υπουργό Εξωτερικών της ΠΓΔΜ, Νικόλα Πόποσκι. Στη συνάντηση, ο κ. Δήμας υπογράμμισε την ανάγκη δημιουργίας κατάλληλου κλίματος που θα επιτρέψει πρόοδο των διαπραγματεύσεων στο ζήτημα της ονομασίας, επαναλαμβάνοντας ότι θα πρέπει να αποφεύγονται ενέργειες και δηλώσεις που επιβαρύνουν την ατμόσφαιρα. Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών επανέλαβε τη σταθερή προσήλωση της Ελλάδας στην επίτευξη λύσης, μέσω της διαδικασίας διαπραγματεύσεων υπό την αιγίδα του ΟΗΕ.

Επιπλέον, ο Έλληνας υπουργός έγινε δεκτός αργά το απόγευμα από τον πρόεδρο της Σερβίας, Μπόρις Τάντιτς.

Στη συνάντηση, η οποία πραγματοποιήθηκε σε εγκάρδιο κλίμα, επιβεβαιώθηκαν οι στενοί δεσμοί φιλίας και εμπιστοσύνης των δύο χωρών. Μεταξύ άλλων, συζητήθηκαν οι προσπάθειες της Σερβίας να αποκτήσει καθεστώς χώρας υποψήφιας προς ένταξη στην ΕΕ, θέμα το οποίο θα απασχολήσει την επόμενη σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Ο Στ. Δήμας εξέφρασε τη σταθερή στήριξη της Ελλάδας στις προσπάθειες αυτές, τονίζοντας ότι η Σερβία αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι στη διαδικασία της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης. Συζητήθηκαν ακόμα οι εξελίξεις στον οικονομικό τομέα, ενώ ο υπουργός Εξωτερικών ενημέρωσε τον κ.Τάντιτς για τα αποτελέσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Συνάντηση με Νταβούτογλου

Το βράδυ της Τρίτης, λίγο πριν το επίσημο δείπνο της συνόδου, ο κ. Δήμας είχε σύντομη συνάντηση με τον υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας, Αχμέτ Νταβούτογλου, με τον οποίο συζήτησαν θέματα διμερούς συνεργασίας και την προοπτική ανταλλαγής επισκέψεων στο πλαίσιο της προετοιμασίας του Ανωτάτου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας-Τουρκίας.

Οι δύο υπουργοί συμφώνησαν να πραγματοποιηθεί εντός του Φεβρουαρίου συνάντηση μεταξύ των γενικών γραμματέων των δύο υπουργείων Εξωτερικών, προκειμένου να ξεκινήσει η προετοιμασία της δεύτερης συνόδου του
Συμβουλίου Συνεργασίας.

Τον επόμενο μήνα θα διερευνηθεί η δυνατότητα ανταλλαγής επισκέψεων σε επίπεδο υπουργών Εξωτερικών για τη συνέχιση της σχετικής προετοιμασίας. Σε αυτό το πλαίσιο, οι δύο Υπουργοί επισήμαναν τις μεγάλες δυνατότητες συνεργασίας που υπάρχουν στον οικονομικό τομέα και τη σημασία που έχει η αξιοποίηση τους.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Πολιτική
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk