Συμμαχία ΠαΣοΚ, ΣΥΡΙΖΑ και ΔΗΜΑΡ ψήφισε το νομοσχέδιο για τις ψυλακές

Προεκτάσεις πολιτικού θρίλερ έλαβε η αποχώρηση της ΝΔ και του ΛΑΟΣ από την συζήτηση επί του νομοσχεδίου του υπουργείου Δικαιοσύνης για την αποσυμφόρηση των φυλακών. Τα δυο από τα τρία κόμματα που συγκροτούν την κυβέρνηση Παπαδήμου οδηγήθηκαν στην κίνηση αυτή αξιώνοντας από τον κ. Μιλτ. Παπαϊωάννου να τροποποιήσει την διάταξη η οποία προβλέπει την αποφυλάκιση όσων εκτίουν ποινές έως 10 έτη (και) για κακουργηματικές πράξεις, κάτι που αποδέχθηκε τελικώς ο υπουργός Δικαιοσύνης περιορίζοντας τις ευεργετικές διατάξεις σε όσους εκτίουν ποινές φυλάκισης έως 5 έτη

Το νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης για την αποσυμφόρηση των φυλακών τελικώς υπερψηφίστηκε επί της αρχής και επί των άρθρων, από τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, του ΣΥΡΙΖΑ και της Δημοκρατικής Αριστεράς, ενώ το ΚΚΕ δήλωσε «παρών».

Ενταση όμως προηγήθηκε στη Βουλή με προεκτάσεις πολιτικού θρίλερ όταν η αποχώρηση της ΝΔ και του ΛΑΟΣ από την συζήτηση. Τα δυο από τα τρία κόμματα που συγκροτούν την κυβέρνηση Παπαδήμου οδηγήθηκαν στην κίνηση αυτή αξιώνοντας από τον κ. Μιλτ. Παπαϊωάννου να τροποποιήσει την διάταξη η οποία προβλέπει την αποφυλάκιση όσων εκτίουν ποινές έως 10 έτη (και) για κακουργηματικές πράξεις, κάτι που αποδέχθηκε τελικώς ο υπουργός Δικαιοσύνης περιορίζοντας τις ευεργετικές διατάξεις σε όσους εκτίουν ποινές φυλάκισης έως 5 έτη.

Ωστόσο, προηγήθηκε ένα κομφούζιο και η κοινοβουλευτική συνοχή της κυβέρνησης δοκιμάστηκε για άλλη μια φορά. Μάλιστα ο κ. Παπαϊωάννου καταλόγισε στον πρόεδρο της ΝΔ κ. Αντ. Σαμαρά και τον πρόεδρο του ΛΑΟΣ κ. Γ. Καρατζαφέρη ότι «δημιούργησαν πολιτικό θέμα». «Γιατί το έκαναν;», διερωτήθηκε. Κατηγόρησε δε τον κ. Σαμαρά ότι «επέλεξε να δημιουργήσει πρόβλημα, για να πει ότι αυτή η κυβέρνηση δεν μπορεί να πάει και πρέπει να επισπευθούν οι εκλογές».

Γ. Παπανδρέου: «Οι βουλευτές αποφασίζουν»

Αίσθηση εξάλλου προκάλεσε η αναφορά του, ότι ο πρόεδρος του ΠαΣοΚ κ. Γ. Παπανδρέου, όταν ετέθη κατηγορηματικά το θέμα των φυλακών από τους άλλους δυο πολιτικούς αρχηγούς στην συνάντηση που είχαν την περασμένη Κυριακή στο Μέγαρο Μαξίμου ενώπιον του Πρωθυπουργού, κ. Λ. Παπαδήμου, τους είπε ότι «είμαστε πλειοψηφία» και ότι «δεν καταργήθηκαν οι πλειοψηφίες».

«Οι βουλευτές αποφασίζουν», φέρεται να τους είπε, σύμφωνα πάντα με τον κ. Παπαϊωάννου, ο οποίος απευθυνόμενος στην ΝΔ και τον ΛΑΟΣ τόνισε: «Ας καταψηφίσετε κύριοι. Εγώ δεν συμμετέχω σε πολιτικά παιχνίδια». Μάλιστα σημείωσε ότι οι ρυθμίσεις του νομοσχεδίου είχαν τεθεί στο υπουργικό συμβούλιο παρουσία και των μελών της κυβέρνησης εκ μέρους των δυο κομμάτων. Πάντως στο τέλος ο κ. Παπαϊωάννου έκανε πίσω: «Συναισθανόμενος όσα άκουσα, ναι, θα κάνω τις υποχωρήσεις μου», είπε αποδεχόμενος την πρόταση της ΝΔ.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης προσήλθε στην συζήτηση δηλώνοντας ότι «θα είναι ο τελευταίος που θα βάλει σε δοκιμασία την συνοχή της κυβέρνησης, με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει», αφήνοντας να εννοηθεί ότι είναι ανοιχτός σε αλλαγές κατά την διαδικασία της συζήτησης. Ωστόσο, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ κ. Ν. Δένδιας, καθώς και ο ομόλογός του κ. Αλ. Χρυσανθακόπουλος του ΛΑΟΣ διατύπωσαν εξ αρχής την θέση ότι δεν είναι διατεθειμένοι να συμμετέχουν εάν προηγουμένως ο κ. Παπαϊωάννου δεν δεσμευθεί να αλλάξει την διάταξη. «Η θέση μας είναι ξεκάθαρη: η ΝΔ δεν πρόκειται να δεχθεί συζήτηση ρύθμισης που να υπερβαίνει τα πέντε χρόνια», είπε συγκεκριμένα, αξιώνοντας την «σαφή θέση» του υπουργού, «καθώς από αυτήν», όπως εξήγησε, «συναρτάται η στάση μας».

Βολές κατά Σαμαρά

Μάλιστα έγινε γνωστό ότι οι συγκεκριμένες ενστάσεις ετέθησαν απευθείας στον Πρωθυπουργό από τους κκ. Σαμαρά και Καρατζαφέρη κατά την συνάντηση της Κυριακής, γεγονός για το οποίο δεν έκρυψε ο κ. Παπαϊωάννου την ενόχλησή του. Μάλιστα σχολιάζοντας την αποχώρηση της ΝΔ είπε: «Είναι προφανές ότι ο κ. Σαμαράς θέλει να δημιουργήσει πολιτικό ζήτημα. Ανοίξαμε άλλες καταστάσεις, επικίνδυνους δρόμους και αναλαμβάνουν τις ευθύνες τους».

Από την αρχή της συζήτησης ο υπουργός Δικαιοσύνης δήλωσε ότι «το νομοσχέδιο αυτό δεν προσφέρεται για λαϊκισμό και μεγάλα λόγια καθώς είναι ένα νομοσχέδιο ανάγκης». Όπως είπε αυτή τη στιγμή υπάρχουν 12.700 φυλακισμένοι ενώ τα καταστήματα κράτησης χωρούν 9.300. Ενώ αναφερθείς στις διαφωνίες της ΝΔ και του ΛΑΟΣ, τα οποία είχαν καταψηφίσει το νομοσχέδιο στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή, είπε ότι ενώ ο στόχος της ρύθμισης ήταν να βγουν από τις φυλακές 1.500, με τον διάλογο που έγινε ο αριθμός τους περιορίστηκε στους 1.000, ενώ με την πρόταση της ΝΔ βγαίνουν 700. «Καλούμαστε να νομοθετήσουμε. Αυτό το νομοσχέδιο θα το ψηφίσουμε όλοι μαζί, αφού λάβουμε υπόψη τι συμβαίνει στις φυλακές. Θα είμαι ο τελευταίος που θα βάλω σε δοκιμασία την συνοχή αυτής της κυβέρνησης με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει», δήλωσε ο κ. Παπαϊωάννου, ζητώντας να προχωρήσει η διαδικασία συζήτησης και εκεί να τεθούν οι όποιες προτάσεις.

Ν. Δένδιας: «Δεν συζητάμε»

Ωστόσο, ο κ. Δένδιας ήταν σαφής: «Δεν ήρθαμε να συζητήσουμε το επίμαχο άρθρο 1 και δεν θα καθίσουμε να το συζητήσουμε». Ο υπουργός από την πλευρά του είπε: «Να πάμε στην πρόταση της ΝΔ, θα την αποδεχθώ, αλλά θα είναι μια πρόταση που θα την αναλάβουμε όλοι μαζί με ό,τι αυτό συνεπάγεται και όλοι να αναλάβουν τις ευθύνες τους». Μάλιστα όπως είπε «και εγώ θα ήθελα να μην βγει κανένας έξω, αλλά πώς θα αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα;». Έτσι ζήτησε «να ολοκληρωθεί η συζήτηση, να ακουστούν όλοι και να πάρουμε μαζί τις αποφάσεις μας».

Για την ΝΔ αυτό εξελήφθη ως υποχώρηση του υπουργού: «Δεν θέλετε να το πείτε ρητά, αλλά αντιλαμβάνομαι ότι το άρθρο 1 δεν υφίσταται πλέον, αλλά το 10 έτη μετατρέπεται σε πέντε», είπε ο κ. Δένδιας.

Μ. Παπαϊωάννου: «Μην μου ζητάτε να προτρέξω»

«Μου ζητάτε να προτρέξω της συζήτησης. Ήμουν όμως τόσο σαφής. Να μην ακούσουμε κάποιον άλλον; Είπα: όλοι μαζί, αλλά δεν εκβιάζεται το Σώμα με το ΄΄πάρτε το πίσω΄΄», ήταν η θέση του κ. Παπαϊωάννου.

Από την στάση των δυο κομμάτων προκλήθηκε η παρέμβαση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΣΥΡΙΖΑ κ. Θ. Δρίτσα ο οποίος έκανε λόγο για «δημόσια άσκηση εκβιασμών σε μια κυβέρνηση που δεν μπορεί να ομονοήσει».

Δεδομένης της μη ρητής δέσμευσης του υπουργού ότι θα αλλάξει την κρίσιμη διάταξη, ο κ. Δένδιας δήλωσε: «Εμείς αποχωρούμε και ας τα βρει με τα υπόλοιπα κόμματα. Του έδωσα τρεις ευκαιρίες».

Τελικώς, το νομοσχέδιο υπερψηφίστηκε κατά πλειοψηφία από τους βουλευτές του ΠαΣοΚ, με την στήριξη και του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ το ΚΚΕ δήλωσε «παρών».

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Πολιτική
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk