ΠαΣοΚ: νέα δεδομένα από την συμπαράταξη Βενιζέλου – Λοβέρδου

Νέα δεδομένα δημιουργεί η συμπαράταξη των κκ. Ευ. Βενιζέλου και Α. Λοβέρδου, οι οποίοι την Τρίτη δημοσιοποίησαν την συμπόρευσή τους στην διαδικασία διαδοχής του κ. Γ. Παπανδρέου στην ηγεσία του ΠαΣοΚ.

Νέα δεδομένα δημιουργεί η συμπαράταξη των κκ. Ευ. Βενιζέλου και Α. Λοβέρδου, οι οποίοι την Τρίτη δημοσιοποίησαν την συμπόρευσή τους στην διαδικασία διαδοχής του κ. Γ. Παπανδρέου στην ηγεσία του ΠαΣοΚ.
Η κοινή δημόσια δήλωση της συμφωνίας ήταν αποτέλεσμα πολύωρων παρασκηνιακών συνεννοήσεων των προηγούμενων ημερών, μέσα από τις οποίες διαφάνηκε πως έχει δημιουργηθεί ένα μέτωπο πολλών στελεχών του κόμματος, τα οποία επιθυμούν επίσπευση των διαδικασιών για την αλλαγή ηγεσίας.

Προετοίμαζαν το έδαφος
Με δημόσιες δηλώσεις της από την Δευτέρα, προς την κατεύθυνση αυτή «έδειξε» η κυρία Βάσω Παπανδρέου, ενώ ο κ. Δ. Κρεμαστινός μιλώντας την Τρίτη στον BHMA fm είπε ότι θα πρέπει να υπάρξει συμφωνία Λοβέρδου – Βενιζέλου ούτως ώστε οι δύο να μην είναι αντίπαλοι στην κούρσα διαδοχής του ΠαΣοΚ.

Το ερωτηματικό κατόπιν αυτών είναι η απάντηση του ιδίου του κ. Γ. Παπανδρέου, ο οποίος την Τρίτη βρέθηκε στο Ισραήλ για συναντήσεις με την πολιτική ηγεσία της χώρας. Υψηλόβαθμα κομματικά στελέχη και συνεργάτες του προέδρου του ΠαΣοΚ περιορίζονταν να δηλώσουν αμέσως μετά τις ανακοινώσεις Βενιζέλου – Λοβέρδου, ότι δεν μπορεί και δεν πρέπει να παρακαμφθούν οι πρόσφατες αποφάσεις και τα χρονοδιαγράμματα που συμφωνήθηκαν στην πρόσφατη συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου.

Ενημέρωση Παπανδρέου
Παρά ταύτα, αξιόπιστες πληροφορίες συγκλίνουν στο ότι ο κ. Παπανδρέου είχε ενημερωθεί για τις εξελίξεις από κορυφαίο υπουργό, χωρίς ωστόσο να ανακοινώσει τις αποφάσεις του για το πώς θα αντιδράσει.
Οι εξελίξεις αυτές σημειώνονται εν όψει της συνεδρίασης της ΚΟ του ΠαΣοΚ που έχει προγραμματιστεί για την Πέμπτη. Εκεί πολλά στελέχη του κόμματος δήλωναν αποφασισμένα να θέσουν το θέμα της ηγεσίας και της ανάγκης αποχώρησης του κ. Παπανδρέου.
Σύμφωνα πάντως με πληροφορίες που διακινήθηκαν την Τρίτη, σε παρασκηνιακό επίπεδο καταβάλλεται πλέον προσπάθεια ώστε να μην εξελιχθεί η συνεδρίαση σε ένα εσωκομματικό ρινγκ, καθώς δεν συντρέχει λόγος για κάτι τέτοιο.

Θέλουν να αποφύγουν τη σύγκρουση στην ΚΟ
Με βάση πηγές που πρόσκεινται σε όλα τα εσωκομματικά επιτελεία, ο σχηματισμός μετώπου Βενιζέλου – Λοβέρδου δημιουργεί από μόνος του ένα νέο ισχυρό εσωκομματικό δεδομένο και από τη στιγμή που είναι εκπεφρασμένη η απόφαση του κ. Παπανδρέου να μην είναι υποψήφιος, δεν υπάρχει λόγος να μετατραπεί και αυτή η διαδικασία για την ηγεσία του ΠαΣοΚ σε εσωκομματικό εμφύλιο.
Κατόπιν αυτών και εν αναμονή της συνεδρίασης της Πέμπτης, η κυρίαρχη εκτίμηση είναι πως δεν θα υπάρξει δημόσια εκδήλωση αποδοκιμασίας του κ. Παπανδρέου, αλλά θα τεθούν με κάποιο τρόπο ζητήματα επίσπευσης των διαδικασιών για την διαδοχή.
Κάποιες πληροφορίες πάντως αναφέρουν ότι είναι πιθανόν να προηγηθεί της συνεδρίασης της ΚΟ συνάντηση του κ. Γ. Παπανδρέου με τους κκ. Βενιζέλο και Λοβέρδο.
Πιθανή η επίσπευση, θέλουν έναν υποψήφιο
Σύμφωνα εξάλλου με τα όσα διαμηνύουν όλες οι εσωκομματικές πτέρυγες, όσο τα μέτωπα παραμένουν ανοιχτά στα θέματα της δανειακής σύμβασης, των νέων μέτρων και της τελικής φόρμουλας για το κούρεμα του χρέους, δεν είναι ούτε θεμιτό ούτε εφικτό να εμπλακεί ο κ. Βενιζέλος σε εσωκομματικές διαδικασίες.

Δεδομένου όμως ότι γενική είναι η πεποίθηση πως τα ζητήματα θα κλείσουν με τον έναν ή τον άλλο τρόπο – λιγότερο ή περισσότερο οδυνηρό- εντός των προσεχών ημερών, ως πιθανότερη εκδοχή θεωρείται η επίτευξη μίας συμφωνίας, ενδεχομένως και με πρωτοβουλία του ιδίου του κ. Παπανδρέου, για επίσπευση των χρονοδιαγραμμάτων εκλογής προέδρου του ΠαΣοΚ.

Πάντως κάποιοι βουλευτές εμφανίζονται διατεθειμένοι να θέσουν ζήτημα εκλογής από ένα περιορισμένης σύνθεσης όργανο, παρακάμπτοντας δηλαδή την εκλογή από τη βάση. Κάτι τέτοιο δεν βρίσκει σύμφωνη ούτε την πλευρά Παπανδρέου ούτε και πολλά από τα κορυφαία στελέχη.

Από εκεί κι έπειτα, το ενδιαφέρον στρέφεται στο αν ο κ. Βενιζέλος θα είναι ο μοναδικός υποψήφιος, ή αν θα υπάρξει και άλλος διεκδικητής.
Σύμφωνα δε με κάποιους βουλευτές που δηλώνουν υποστηρικτές του, στόχος της αμέσως επόμενης περιόδου και έως ότου συνεδριάσει και πάλι το Εθνικό Συμβούλιο για την επικύρωση των υποψηφιοτήτων, είναι ο κ. Βενιζέλος να συγκεντρώσει 300 υπογραφές ώστε να μην υπάρχει καν περιθώριο για άλλη υποψηφιότητα.

Το σκέφτεται η Λούκα
Πρόθεση διεκδίκησης της ηγεσίας εξακολουθεί να υπάρχει από την πλευρά της κυρίας Λούκας Κατσέλη. Η πρώην υπουργός Οικονομίας και Εργασίας είχε συγκεντρώσει το μεσημέρι της Τρίτης πολλούς βουλευτές του κόμματος στο πολιτικό της γραφείο (κατά κύριο λόγο βουλευτές που εξελέγησαν πρώτη φορά το 2009), στους οποίους εκδήλωσε την πρόθεσή της να είναι υποψήφια, λέγοντας μάλιστα ότι στην παρούσα συγκυρία υπάρχει ανάγκη και περιθώριο να γίνει ιδεολογικο-πολιτική συζήτηση στο ΠαΣοΚ, με αφορμή και φλέγοντα ζητήματα της περιόδου όπως οι κόκκινες γραμμές εν όψει δανειακής σύμβασης κ.ά.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η κυρία Κατσέλη είχε χθες ανοιχτή γρανμμή και επιδίωξε συναντήσεις με τους κκ. Χρ. Παπουτσή και Χ. Καστανίδη, προκειμένου να χαράξουν κοινή γραμμή και στάση και ει δυνατόν να καταλήξουν στην στήριξη μίας κοινής υποψηφιότητας.

Πρωτεργάτης ο Σκανδαλίδης
Των χθεσινών εξελίξεων προηγήθηκαν συνεχείς διαβουλεύσεις, συναντήσεις και προσπάθειες συνεννόησης μεταξύ στελεχών του ΠαΣοΚ σε πολλά μέτωπα. Σύμφωνα με πληροφορίες, στη διαδικασία αυτή πρωτοστάτησε ο κ. Κ. Σκανδαλίδης, στο γραφείο του οποίου βρέθηκαν μεταξύ των άλλων ο κ. Π. Κουκουλόπουλος (υποστηρικτής του κ. Βενιζέλου), ο κ. Η. Μόσιαλος (εκτιμάται ότι εξέφραζε την πλευρά Λοβέρδου), αλλά και ο κ. Μ. Ανδρουλάκης, ο οποίος λέγεται ότι συνετέλεσε αποφασιστικά στην διαμόρφωση της συμφωνίας Βενιζέλου – Λοβέρδου.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι γνώση όλων των διαδικασιών και εξελίξεων είχε ο κ. Δ. Ρέππας, ο οποίος επισήμαινε σε συνομιλητές του ότι ένα από τα σημαντικά κομμάτια του παζλ είναι η διασφάλιση πως δεν θα υπάρχουν πολλοί υποψήφιοι.
Ενημέρωση για την συμφωνία Βενιζέλου – Λοβέρδου είχαν η κυρία Αννα Διαμαντοπούλου και ο κ. Ι. Ραγκούσης, οι οποίοι επιφυλάχθηκαν να τοποθετηθούν δημοσιίως τις επόμενες ημέρες..
Τι δήλωσαν Βενιζέλος – Λοβέρδος
Επειτα από όλη αυτή τη διαδικασία συνεννοήσεων και παρασκηνιακών συμφωνιών, οι κκ. Βενιζέλος και Λοβέρδος εμφανίστηκαν το μεσημέρι της Τρίτης σε κοινή συνέντευξη Τύπου στο υπουργείο Οικονομικών, με αφορμή θέματα της αρμοδιότητάς τους. Εκεί ανέγνωσαν το κείμενο της συμφωνίας τους και ειδικότερα είπαν:

Ο κ. Βενιζέλος: «η Ελλάδα και ο λαός της περνούν από τις πιο δύσκολες στιγμές. Η σημερινή κατάσταση δεν δικαιολογεί προσωπικές επιδιώξεις. Πρέπει ενωμένοι να προχωρήσουμε για να αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα τη στιγμή που και η Ευρώπη αντιμετωπίζει κρίση. Κατά βάθος στην Ευρώπη υπάρχει πρόβλημα δημοκρατίας και συλλογικότητας. Η Ελλάδα βρίσκεται στη δίνη της κρίσης τη χειρότερη στιγμή για την Ευρώπη.
Μέχρι στις 13 Φεβρουαρίου πρέπει να έχει κλείσει το PSI. Επομένως εμείς πρέπει μέσα σε λίγες ημέρες να κάνουμε μια γιγαντιαία προσπάθεια να κλείσουμε τα ανοικτά μέτωπα στην οικονομία. πρόσωπα και κόμματα πρέπει να αναλάβουμε αλλά και να μοιραστούμε τις ευθύνες. Η πολιτική ηγεσία της χώρας χρειάζεται ενωμένη να δώσει ένα αίσθημα ασφάλειας και προοπτικής. Το ΠαΣοΚ όλο αυτό το διάστημα έχει δώσει τη μάχη του και έχει δεχτεί τη μεγαλύτερη επίθεση. Συνεχίζουμε, όμως. Στηρίζουμε την κυβέρνηση Παπαδήμου».
Ο κ. Λοβέρδος σημείωσε μεταξύ των άλλων:

«Με τον Βαγγέλη Βενιζέλο αποφασίσαμε να δώσουμε μαζί το δύσκολο αγώνα για την επίτευξη των στόχων της πατρίδας. Τόσο μέσα από τις τάξεις της κυβέρνησης, όπως ήδη καθημερινώς έχουμε κάνει, όσο και μέσα από τις τάξεις του πολιτικού μας χώρου, του ΠΑ.ΣΟ.Κ., σε ό,τι αφορά όλες τις εξελίξεις που έχουμε μπροστά μας. Θα πορευτούμε μαζί. Η παράταξή μας δεν αντέχει νέες διαιρέσεις. Η χώρα έχει ανάγκη από σταθερότητα και η σταθερότητα, τόσο πριν όσο και μετά τις εκλογές, προϋποθέτει την ενότητα της δημοκρατικής παράταξης, την ενότητα του ΠαΣοΚ και εμείς αυτή την ενότητα μπορούμε να την εγγυηθούμε. Μας συνδέουν κοινοί αγώνες, μια φιλία 40 ετών και η στενή σχέση με τον κοινό μας δάσκαλο, τον αείμνηστο Δημήτρη Τσάτσο».
Συμπλήρωσε δε ότι: «Μόλις το βαρύ καθηκοντολόγιο της Ελλάδας το επιτρέψει, εντός των επομένων ημερών, θα δημοσιοποιήσω τις ειδικότερες θέσεις μου για τις βασικές προτεραιότητες της χώρας, για όσα πρέπει να γίνουν εδώ και τώρα, καθώς και για τις ριζικές αλλαγές της πολιτικής φυσιογνωμίας του Κινήματός μας, τη συλλογικότητα της δράσης του, την ανανέωση της ηγετικής του ομάδας και των στελεχών του, για την προώθηση των οποίων θα ενώσω τις δυνάμεις μου και θα συμπορευτώ με τον Βαγγέλη Βενιζέλο. Η ανάταξη του ΠαΣοΚ. είναι στα χέρια όλων των μελών και των στελεχών του. Τη σημερινή έλλειψη ηγεσίας θα καλύψει η ενότητα και η εξασφάλιση συνέχειας και προοπτικής».

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Πολιτική
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk