Το νέο υπουργείο Οικονομίας ως αναπτυξιακός φορέας

Το νέο υπουργείο Οικονομίας ως αναπτυξιακός φορέας | tovima.gr

Παρατηρώντας εις βάθος την κατάσταση της παγκόσμιας οικονομίας, αντιλαμβανόμαστε πόσο έντονα επηρεάζουν οι σύγχρονες παγκοσμιοποιημένες οικονομίες τις κοινωνίες διεθνώς, προς όφελος των αγορών. Το κυρίαρχο πρόβλημα της εποχής μας είναι η οικονομική κρίση, η οποία, με όλες τις δυσκολίες που προοιωνίζεται για τις πληγείσες κοινωνικές ομάδες χαμηλού κυρίως εισοδήματος, έχει αρχίσει να εξαπλώνεται ανεξέλεγκτα σε όλες τις χώρες μέσω των οικονομικών σχέσεων που διατηρούν μεταξύ τους, ανεξάρτητα από το αν εξαρτώνται ή ελέγχονται από τους εκάστοτε εταίρους τους ή όχι.

Η κρίση αυτή, που αποτελεί το μείζον πρόβλημα της Ελλάδας σήμερα, ξεκίνησε από τις ισχυρές ΗΠΑ, επηρεάσε την Ευρωπαϊκή ζώνη χτυπώντας δυσμενώς τις «αδύναμες» χώρες και βέβαια δεν άφησε ανεπηρέαστες την Ιαπωνία και την Κίνα.

Παρόμοιες καταστάσεις είχαν ξεπεραστεί στο παρελθόν, ωστόσο τα σημερινά δεδομένα είναι σε μεγάλο βαθμό διαφοροποιημένα. Για παράδειγμα, στην κρίση του 1974-75 η οικονομία μας δεν ήταν παγκοσμιοποιημένη σε τέτοιο βαθμό, οπότε, όπως άλλωστε, υποστηρίζουν πολλοί οικονομολόγοι παλιά και επαναχρησιμοποιημένα μοντέλα σωτηρίας δεν είναι δυνατόν να εφαρμοστούν σήμερα.

Η χώρα μας δεν συνδέεται άμεσα με τις πρωτογενείς αιτίες της κρίσης, έτσι όπως εμφανίστηκε στις ΗΠΑ και στην Ευρώπη, αλλά με τις αιτίες μια γενικευμένης κρίσης στην παγκόσμια οικονομία σε συνδυασμό με την δυσμενή δημοσιονομική κατάσταση της χώρας. Είναι πρωτίστως μια κρίση πολιτική, όπως άρχισε τελευταία να παρατηρεί και να παραδέχεται η ελληνική κοινή γνωμή, αν και καθυστερημένα. Δεδομένης δε της αρνητικής πορείας της ελληνικής οικονομίας και του αντίκτυπου που έχει προκαλέσει στο εισόδημα και την απασχόληση των Ελλήνων, διαπιστώνουμε την ανάγκη για βαθιές τομές στην λειτουργία και την οργάνωση του πλέον αρμόδιου φορέα για την οικονομική διακυβέρνηση της χώρας, του Υπουργείου Οικονομίας.

Αυτό που απαιτείται για να ξεπεράσουμε την κρίση, πέρα από μία δίκαιη, υπεύθυνη και ρεαλιστική δημοσιονομική μεταρρύθμιση, είναι η συνολική και ολοκληρωμένη προσπάθεια ενίσχυσης της βιομηχανίας και των επενδύσεων προς όφελος των πολιτών και του κράτους. Για αυτό τον σκοπό, απαιτείται ένα νέο Υπουργείο Οικονομίας, Επενδύσεων

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Γνώμες
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk