Νέα μέτρα ως 4,4 δισ. ευρώ ζητεί η τρόικα

Νέα μέτρα ως 2% του ΑΕΠ, δηλαδή 4,4 δισ. ευρώ, βρίσκονται στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης με την τρόικα για να καλυφθεί η «τρύπα» του Προϋπολογισμού του 2011 και οι πιθανές αποκλίσεις του 2012. Τα μέτρα πρέπει να διευκρινιστούν ως την προσεχή Κυριακή. Αυτό ανέφερε την Τρίτη ανώτερο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών ενόψει και της νέας συνεδρίασης του Eurogroup τη Δευτέρα 6 Φεβρουαρίου που θα κρίνει πολλά για την Ελλάδα

Νέα μέτρα ως 2% του ΑΕΠ, δηλαδή 4,4 δισ. ευρώ, βρίσκονται στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης με την τρόικα για να καλυφθεί η «τρύπα» του Προϋπολογισμού του 2011 και οι πιθανές αποκλίσεις του 2012. Τα μέτρα πρέπει να διευκρινιστούν ως την προσεχή Κυριακή. Αυτό ανέφερε την Τρίτη ανώτερο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών ενόψει και της νέας συνεδρίασης του Eurogroup τη Δευτέρα 6 Φεβρουαρίου που θα κρίνει πολλά για την Ελλάδα.

Ο υπουργός Οικονομικών κ. Ευ. Βενιζέλος δήλωσε την Τρίτη ότι δαπάνες για τα φάρμακα, οι αμυντικές δαπάνες και οι δαπάνες του ευρύτερου δημοσίου τομέα βρίσκονται στο επίκεντρο των διαπραγματεύσεων με την τρόικα. Ξεκαθάρισε ότι ο στόχος των διαπραγματεύσεων με την τρόικα είναι να συμφωνηθούν πρώτα οι όροι του νέου προγράμματος σε επίπεδο στελεχών (staff agreement) με βάση τους οποίους θα χρηματοδοτηθεί η ανταλλαγή των ομολόγων.

«Στο PSI βρισκόμαστε ένα τυπικό βήμα πριν την ολοκλήρωση της συμφωνίας» είπε ο κ. Βενιζέλος. Για το θέμα του 13ου και 14ου μισθού παρέπεμψε στη διαπραγμάτευση που γίνεται από τον Πρωθυπουργό σε συμφωνία με τους πολιτικούς αρχηγούς.

«Είναι κρίμα να πάνε χαμένες οι πολύ μεγάλες θυσίες που έχουν καταγραφεί τα τελευταία δυόμισι χρόνια» δήλωσε ο κ. Βενιζέλος.

Ερωτηθείς για τις συνομιλίες του πρωθυπουργού με τον κ. Ντράγκι και το ενδεχόμενο «κουρέματος» των ομολόγων της ΕΚΤ ο κ. Βενιζέλος απάντησε ότι οι επαφές του κ. Παπαδήμου με τον κ. Ντράγκι «είναι πυκνές» και άφησε το θέμα ανοιχτό σημειώνοντας ότι σε κάθε περίπτωση «οι ανακοινώσεις θα γίνουν όταν πρέπει να γίνουν».

«Είναι λογικό να θέλουν κάποιες πολιτικές εγγυήσεις» σημείωσε σε ερώτημα για τις εγγυήσεις που ζητούν οι ευρωπαίοι εταίροι από τα κόμματα, δίχως να εξηγήσει τι μορφή θα λάβουν.
Για τη συμμετοχή των ασφαλιστικών ταμείων στο PSI ο κ. Βενιζέλος επανέλαβε τη δέσμευση της κυβέρνησης να επανακτήσει την περιουσιακή κατάσταση των ταμείων. «Εχουμε την υποχρέωση να αναπληρώσουμε κάθε περιουσιακή απώλεια με περιουσία ιδιωτική ή και Δημόσια του ελληνικού Δημοσίου» είπε ο υπουργός Οικονομικών.
Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk