Εγκρίθηκε το δημοσιονομικό σύμφωνο από τους ευρωπαίους ηγέτες

Την πολιτική της υπεροχή στην Ευρώπη επιβεβαίωσε την Δευτέρα η Καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ μετά την συμφωνία 25 εκ των 27 χωρών της ΕΕ να στηρίξουν την γερμανική πρόταση για μεγαλύτερη δημοσιονομική πειθαρχία.

Την πολιτική της υπεροχή στην Ευρώπη επιβεβαίωσε την Δευτέρα η Καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ μετά την συμφωνία 25 εκ των 27 χωρών της ΕΕ να στηρίξουν την γερμανική πρόταση για μεγαλύτερη δημοσιονομική πειθαρχία.

Οπως μεταδίδει το Reuters, με εξαίρεση την Βρετανία και την Τσεχία, σύσσωμη η Ευρωπαϊκή Ένωση αποφάσισε την υπογραφή ενός δημοσιονομικού συμφώνου τον Μάρτιο, που θα προβλέπει την επιβολή ημι-αυτόματων κυρώσεων στις χώρες με δημοσιονομικά ελλείμματα πάνω από το όριο που έχει θέσει η ΕΕ και την ενσωμάτωση στο εθνικό δίκαιο κανόνων περί ισοσκελισμένων προϋπολογισμών.

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, που εδώ και καιρό πιέζει τις κυβερνήσεις της ευρωζώνης να βάλουν σε τάξη τα του οίκου τους, χαιρέτισε την απόφαση.

«Είναι το πρώτο βήμα προς μια δημοσιονομική ένωση. Σίγουρα θα ενισχύσει την εμπιστοσύνη στην ευρωζώνη», δήλωσε ο πρόεδρος της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι.

Η άποψή του έχει βαρύνουσα σημασία καθώς πολλές ευρωπαϊκές χώρες ελπίζουν ότι η συνθήκη θα ενθαρρύνει το νομισματικό ινστιτούτο να καταβάλει περισσότερες προσπάθειες ώστε να βοηθήσει τις εύθραυστες χώρες της νομισματικής Ένωσης απέναντι στην κρίση χρέους. Ο Ντράγκι είχε δείξει μια διάθεση προς την κατεύθυνση αυτή.

«Χαιρετίζουμε επίσης την έναρξη της ισχύος τον Ιούλιο του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας, του ταμείου μόνιμης διάσωσης της ευρωζώνης», πρόσθεσε ο Ντράγκι.

Επισήμως, το βασικό θέμα της συνόδου ήταν οι στρατηγικές επανεκκίνησης της οικονομίας και ενίσχυσης της απασχόλησης σε μια στιγμή που πολλές ευρωπαϊκές κυβερνήσεις είναι αναγκασμένες να περικόπτουν δαπάνες και να αυξάνουν την φορολογία για να αντιμετωπίσουν το τεράστιο δημόσιο χρέος τους.

Ωστόσο, η διάσταση απόψεων για την λιτότητα που εφαρμόζεται και οι συνεχιζόμενες διαπραγματεύσεις της Ελλάδας για την αναδιάρθρωση του χρέους της, στέκονται εμπόδια στις προσπάθειες της Ευρώπης να στείλει ένα πιο αισιόδοξο μήνυμα όσον αφορά την διαχείριση της κρίσης χρέους.

Κατά την διάρκεια συνέντευξης τύπου, η Μέρκελ δήλωσε ότι η συμφωνία των Ευρωπαίων ηγετών για το δημοσιονομικό σύμφωνο και τον μόνιμο μηχανισμό διάσωσης της ευρωζώνης αποτελούν ένα «μικρό», αλλά θετικό βήμα στον δρόμο για την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης.

Οι Ευρωπαίοι ηγέτες συμφώνησαν επίσης ο νέος μόνιμος μηχανισμός διάσωσης της ΕΕ, το ESM, με δύναμη πυρός 500 δις ευρώ, να τεθεί σε ισχύ τον Ιούλιο, ένα χρόνο νωρίτερα από τον αρχικό προγραμματισμό.

Εκτός από τη Βρετανία και την Τσεχία, οι ευρωπαϊκές χώρες δέχτηκαν τη Δευτέρα να εντάξουν στις νομοθεσίες τους έναν «χρυσό κανόνα» για επιστροφή σε ισοσκελισμένο προϋπολογισμό και την επιβολή σχεδόν αυτόματων κυρώσεων σε περίπτωση παρεκτροπής των δημοσίων ελλειμμάτων, όπως απαιτούσε η Γερμανία με αντάλλαγμα τη χρηματοπιστωτική της αλληλεγγύη.

Το πολύ ευαίσθητο θέμα της δανειοδοτικής ικανότητας του Ταμείου θα εξεταστεί κατά την προσεχή σύνοδο κορυφής των 27 στις αρχές Μαρτίου. Η Γερμανία δέχεται πιέσεις για αύξηση των πόρων του Ταμείου από 500 σε 750 δισεκατομμύρια ευρώ.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk