Σε άρση της προσωρινής αναστολής διαπραγμάτευσης των μετοχών των Alpha Bank και Eurobank προχώρησε αργά το βράδυ της Δευτέρας η διοίκηση του Χρηματιστηρίου, μετά τις ανακοινώσεις που εξέδωσαν οι διοικήσεις των δύο τραπεζών, με τις οποίες επιβεβαιώνεται ότι διαφωνούν σε σχέση με τη συνένωσή τους.


Η Alpha Bank υποστηρίζει ότι οι επιπτώσεις από το «κούρεμα» των ελληνικών ομολόγων είναι μικρότερες για εκείνην, θέτοντας θέμα τροποποίησης της αρχικής συμφωνίας, ενώ η Eurobank απαντά ότι οι βασικοί όροι του PSI ήταν γνωστοί όταν οι γενικές τους συνελεύσεις ενέκριναν στα μέσα του περασμένου Νοεμβρίου τη μεταξύ τους συγχώνευση.

Αν και οι δύο πλευρές δεν ανακοίνωσαν το οριστικό ναυάγιο του deal, πλέον για να προχωρήσει η συνένωση των δύο τραπεζών, οι διοικήσεις τους θα πρέπει να καταλήξουν σε αναθεώρηση των όρων δημιουργίας του ενιαίου πιστωτικού ιδρύματος.

Η Alpha Bank, λαμβάνοντας υπόψιν τα αποτελέσματα της διαγνωστικής άσκησης της Blackrock για τις επισφάλειες στα δάνεια, αλλά και των ζημιών που θα καταγραφούν από το PSI, θέτει θέμα αλλαγής της σχέσης ανταλλαγής των μετοχών της με αυτές της Eurobank, αλλά και της εισφοράς κεφαλαίων από τις δύο πλευρές στο νέο σχήμα.

Η διοίκηση της Alpha Bank σημειώνει στην ανακοίνωσή της ότι «θα αναμείνει την οριστικοποίηση των όρων του PSI (οι επιπτώσεις του οποίου εκτιμάται ότι θα είναι δυσανάλογες επί των μεγεθών των συγχωνευομένων τραπεζών), ώστε να συγκαλέσει Γενική Συνέλευση για την ενημέρωση των μετόχων της και τη λήψη απόφασης».

Επιπλέον, τονίζει ότι η απόφαση της Γενικής Συνέλευσης των μετόχων της τράπεζας που έδωσε το «πράσινο» φως για τη συγχώνευση, «δεν είχε λάβει υπόψη, ούτε είχε συνεκτιμήσει, τις επιπτώσεις εκ του τότε δημοσιευθέντος, από 26ης Οκτωβρίου 2011, σχεδίου περί παροχής οικονομικής βοήθειας στην Ελλάδα (PSI+)», υπογραμμίζοντας ότι η σχετική έγκριση «εδράσθηκε επί του ανακοινωθέντος (από 21.7.2011) σχεδίου PSI, κατ’ αποκλεισμό οιωνδήποτε μεταγενεστέρων αυτού εξελίξεων».

Για το θέμα αυτό η Eurobank απαντά ότι «η ολοκλήρωση της συγχώνευσης των δύο τραπεζών που αποφάσισαν οι Γενικές Συνελεύσεις της 15ης Νοεμβρίου 2011 είχε μόνη αίρεση τη λήψη των αδειών των αρμόδιων ελληνικών αρχών», προσθέτοντας ότι «οι βασικοί όροι και το πλαίσιο του PSI+, όπως αποφασίσθηκαν στη Σύνοδο Κορυφής στις 26-27 Οκτωβρίου, ήταν ήδη γνωστά κατά τη λήψη των αποφάσεων των Γενικών Συνελεύσεων και των δύο τραπεζών που ενέκριναν τη συγχώνευση µε ποσοστά πάνω από 97%».

Σύμφωνα με την Eurobank, «παρότι οι τελικές επιπτώσεις του PSI+ δεν ήταν απόλυτα γνωστές, οι αποφάσεις των γενικών συνελεύσεων δεν έθεσαν ούτε την οριστικοποίηση του PSI+ ούτε την αξιολόγηση των επιπτώσεών του ως αίρεση ή επιφύλαξη για την ολοκλήρωση της συγχώνευσης, ούτε κάτι τέτοιο ανακοινώθηκε ποτέ μέχρι σήμερα στο επενδυτικό κοινό».

Επιπλέον, σημειώνει ότι από τις αρχές Νοεμβρίου 2011, υψηλόβαθμα στελέχη των δύο τραπεζών συμμετέχουν στις διαπραγματεύσεις των όρων του PSI+ µε το Ελληνικό Δημόσιο, το IIF και την Τρόικα, άρα και οι δύο τράπεζες είχαν έκτοτε πλήρη γνώση των εξελίξεων.