Ολο και περισσότερα εστιατόρια στην Κωνσταντινούπολη αλλάζουν τον «χαβά» τους – δηλαδή την μουσική τους -, αλλά και τον τιμοκατάλογό τους, σύμφωνα με την ηλεκτρονική έκδοση της βρετανικής εφημερίδας The Guardian.

Στα ηχεία τους ακούγονται συχνά αραβικές μελωδίες, ενώ τα πιάτα περιγράφονται και στην αραβική γλώσσα. Επίσης, προσλαμβάνονται σερβιτόροι που μιλάνε αραβικά.

Ο λόγος για τη νέα μόδα, η οποία έχει διαδίδεται ταχύτατα κυρίως στα τουριστικά ρεστοράν γύρω από την πλατεία Ταξίμ και την λεωφόρο Ιστικλάλ ( πρώην λεωφόρο του Πέραν ), είναι προφανής: τα τελευταία χρόνια αυξάνονται συνεχώς οι τουρίστες από τις αραβικές χώρες της Μέσης Ανατολής,

«Αν μιλάς αραβικά με τους Αραβες τουρίστες, σε βλέπουν σαν φίλο, αισθάνονται πιο άνετα», λέει ο Ερκάν Αλί Καραμπουλούτ, ιδιοκτήτης μεγάλου καφε-εστιατορίου στην περιοχή. Αλλά προσθέτει: «Μερικές φορές εισπράττω αρνητικές αντιδράσεις από τους Τούρκους. Μου λένε «γιατί όλα εδώ μέσα είναι αραβικά;» Ζηλεύουν…» Δείχνοντας το cd player λέει: «Τώρα παίζω αγγλικά τραγούδια, σαν συμβιβαστική λύση. Αλλά από το απόγευμα και μετά, αραβικά».

«Η αύξηση του αριθμού των αράβων πελατών ξεκίνησε πριν από δύο χρόνια. Πιστεύω ότι οφείλεται στην βελτίωση των σχέσεων της Τουρκίας με τις αραβικές χώρες. Και άλλοι τούρκοι επιχειρηματίες επωφελούνται από την εξωτερική πολιτική που ασκεί η κυβέρνηση του πρωθυπουργού Ερντογάν. Δέκα άραβες τουρίστες ξοδεύουν όσο 40 δυτικοί» ισχυρίζεται ένας άλλος ιδιοκτήτης εστιατορίου της Πόλης, ο Αμπντουλάχ Κορούν.

Σύμφωνα πάντως με επίσημα στοιχεία από τον τουρκικό οργανισμό τουρισμού, οι άραβες επισκέπτες της Κωνσταντινούπολης ξοδεύουν κατά μέσον όρο 2.000 ευρώ σε καταστήματα και εστιατόρια, δηλαδή περίπου τέσσερις φορές περισσότερα από τον μέσοόρο των Δυτικών.