Εκλογές, ανασχηματισμός και νέα δανειακή σύμβαση

Εκλογές, ανασχηματισμός και νέα δανειακή σύμβαση | tovima.gr

Φαίνεται καθαρά ότι η ψήφιση του προγράμματος ανταλλαγής ομολόγων είναι προ των πυλών. Αν και παρατηρούνται πολλά προβλήματα η εφαρμογή του θα προχωρήσει με αποτέλεσμα η χώρα να ανασάνει από τον βραχνά του χρέους. Όμως τα πράγματα γίνονται δύσκολα από την ψήφιση της νέας δανειακής σύμβασης, η οποία θα δίνει μεν τα κίνητρα για επενδύσεις και ανάπτυξη, όμως οι ανατροπές που πρόκειται να έρθουν στην Ελληνική κοινωνία θα αλλάξουν πολλά στη ζωή των Ελλήνων. Αυτή είναι μια διαδικασία επώδυνη αλλά πραγματικά αναγκαία στο σημείο που έχουμε φτάσει. Γιατί πολύ απλά για να προχωρήσει αυτή η κατάσταση ή πρέπει να χρεοκοπήσει η χώρα ή πρέπει να «στεγνώσουν» οι πολίτες.

Φαίνεται ότι έχει επιλεγεί το δεύτερο και είναι ξεκάθαρο. Μέσα σ’ αυτό το κλίμα υπάρχει μια συζήτηση έντονη για τις επικείμενες εκλογές. Η Νέα Δημοκρατία ασχολείται συνέχεια με το ζήτημα των ψηφοδελτίων θέτοντας επί τάπητος κομματικές διαφορές και διαφωνίες, ώστε να εξομαλύνει την κατάσταση στο εσωτερικό του κόμματος. Βαρύ είναι το κλίμα στην περιφέρεια όπου πολλοί μνηστήρες για τις θέσεις έχουν ξεκινήσει πολέμους αντιπαραθέσεων με άλλους συνυποψηφίους, δημιουργώντας αρνητικό κλίμα στη βάση, η οποία φαίνεται αρκετά πικραμένη θα αποδοκιμάσει τους παλιούς υποψηφίους και θα κινηθεί προς νέες υποψηφιότητες. Γι’ αυτό και η Νέα Δημοκρατία πρέπει να προχωρήσει σε τουλάχιστον 70% ανανέωση των ψηφοδελτίων της σε σχέση με το 2009.

Προσωπική μου εκτίμηση είναι ότι η αυτοδυναμία μπορεί να επιτευχθεί μόνο εάν η εκλογική διαδικασία προχωρήσει μετά το καλοκαίρι. Στο ΠαΣοΚ η διάλυση καλά κρατεί. Μετά τις αποτυχημένες δηλώσεις της κυρίας Κατσέλη και του κ. Χρυσοχοίδη, ανθρώπων που διετέλεσαν και διατελούν κορυφαίοι Υπουργοί παραγωγικών Υπουργείων, η βάση του κόμματος έχει αποστασιοποιηθεί πλήρως από την πολιτική και την ιδεολογική πλατφόρμα του κινήματος που κάποτε είχε τα χαρακτηριστικά του ΠαΣοΚ.

Πολλές είναι οι τάσεις δημιουργίας νέων κομμάτων από την πτέρυγα του ΠαΣοΚ αλλά και της Νέας Δημοκρατίας. Όμως για να αναδειχθεί μια νέα πολιτική δύναμη χρειάζεται πολιτικούς με ισχυρή βούληση και ικανότητες αποδεδειγμένες με έργο. Αυτός που έχει κρατήσει πολύ θετικό επίπεδο στους ψηφοφόρους του ΠαΣοΚ και όχι μόνο είναι ο κ. Βενιζέλος, ο οποίος δεν ασχολείται με τις κομματικές αστειότητες και δίνει μάχες για να επιβιώσει η χώρα χωρίς να υπολογίζει το πολιτικό κόστος.

Ο κ. Παπαδήμος μετά την εφαρμογή του PSI έχει ένα δύσκολο κομμάτι να ξεπεράσει, την ψήφιση της νέας δανειακής σύμβασης που πολλοί από τους Βουλευτές αφήνουν υπονοούμενα ότι δεν θα ψηφίσουν. Είναι από τα δυσκολότερα και πιο κρίσιμα σημεία της πορείας της χώρας που το πολιτικό σύστημα, αφού μας έφερε σ’ αυτό το σημείο πρέπει και να δώσει λύση με όποιο κόστος για το ίδιο και τους εκπροσώπους του. Εκτός αυτού φαίνεται καθαρά ότι κάποιοι από τους Υπουργούς προκαλούν με τη συμπεριφορά τους. Είναι ίσως αναγκαίο ο κ. Παπαδήμος να προχωρήσει σε ανασχηματισμό της κυβέρνησης με δραστική μείωση των Υπουργών αφού και που υπάρχουν όχι μόνο δεν λύνουν λύσεις αλλά δημιουργούν και περαιτέρω προβλήματα.

Η χώρα δεν μπορεί να αντέξει 50 Υπουργούς από τρία διαφορετικά κόμματα και οι μισοί από αυτούς να ασχολούνται με τις προεκλογικές ανάγκες των κομμάτων τους. Χρειάζεται άμεση εκκαθάριση μέχρι τις εκλογές όποτε και αν αυτές γίνουν.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Γνώμες
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk