Για περιφρόνηση της ελληνικής κυβέρνησης, των κόμματων και των εκπροσώπων εργοδοτών και εργαζομένων κατηγορεί την τρόικα η Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου (ΕΣΕΕ).

Σύμφωνα με δηλώσεις του προέδρου της ΕΣΕΕ, κ. Β. Κορκίδη, με αφορμή τις απαιτήσεις της τρόικας και τις νέες συναντήσεις με τον υπουργό Εργασίας, κ. Γ. Κουτρουμάνη, οι δανειστές αδιαφορούν για τη θέση και την κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η ελληνική κοινωνία.

«Οι εντολές της τρόικας για άλλη μία φορά αγνοούν και περιφρονούν την κυβέρνηση, τα κόμματα και τους εκπροσώπους εργοδοτών και εργαζομένων, αδιαφορούν για τη θέση και την κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η ελληνική κοινωνία και παρακάμπτουν κάθε κοινοτική νομοθεσία», δήλωσε ο κ. Κορκίδης.

Όπως τόνισε, η σκληρή γραμμή της τρόικας σε σχέση με τα εργασιακά είτε μπορεί να αποδοθεί σε «εκδικητική εμμονή» είτε σε κάποια «αλλότρια σκοπιμότητα».

«Είναι απορίας άξια η περίεργη επιμονή για μείωση του κατώτατου μισθού στον ιδιωτικό τομέα που αφορά μόνο το 13% των χαμηλόμισθων εργαζομένων, αφού για το 87% των μισθωτών στον ιδιωτικό τομέα με τις επιχειρησιακές συμβάσεις, τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών και το τριετές πάγωμα μισθών και των ωριμάνσεων, θα μειωθεί επιπλέον το εργατικό κόστος τουλάχιστον από 15% έως 20%», υπογράμμισε ο επικεφαλής της ΕΣΕΕ.

Ο ίδιος σημείωσε ότι η αγνόηση των συναινετικών αποφάσεων που ελήφθησαν στο πλαίσιο του κοινωνικού διαλόγου και η δέσμη εντολών που μάλλον κατατείνουν στη διάλυση της ελληνικής οικονομίας και κοινωνικής συνοχής γεννούν απορίες για τις πραγματικές προθέσεις των δανειστών.

«Οι έλληνες έμποροι γνωρίζουμε πολύ καλά ότι το κλίμα είναι πλέον πολύ βαρύ και οι στιγμές πολύ κρίσιμες, ωστόσο δεν μπορούμε να καταλάβουμε γιατί οι δανειστές της χώρας μας θέλουν να γίνουν λογιστές και διαχειριστές στις επιχειρήσεις μας. Η ΕΣΕΕ δεν αλλάζει στάση στα φιρμάνια της τρόικας για μισθούς και δώρα και θα επιμείνει τεκμηριωμένα στις προτάσεις της», επεσήμανε ο κ. Κορκίδης