προθήκες


κριτική λογοτεχνίας


Πασκάλ Καζανοβά
Η παγκόσμια πολιτεία των γραμμάτων
Μετάφραση Εφη Γιαννοπούλου,
Εκδόσεις Πατάκη, 2012, σελ. 456,
τιμή 29,90 ευρώ

Η συγγραφέας επιχειρεί να περιγράψει τη γένεση και τη δομή του παγκόσμιου λογοτεχνικού χώρου. Τα κείμενα του Κάφκα, του Τζόις, του Φόκνερ ή του Μπέκετ, αλλά και του Αρνο Σμιτ, του Ιψεν, του Ανρί Μισό, του Εμίλ Σιοράν, του Χουάν Μπένετ, του Ντανίλο Κις και πολλών άλλων ξαναδιαβάζονται και επανερμηνεύονται, παρέχοντας έτσι ένα κριτικό οπλοστάσιο σε όλους εκείνους που αρνούνται τα αυτονόητα και τις επιταγές της παγκόσμιας λογοτεχνικής τάξης.


οικονομία

Μάνατζμεντ της κρίσης

Επιμέλεια Κωνσταντίνος Ζοπουνίδης,
Εκδόσεις Αθ. Σταμούλη, 2011,
σελ. 208, τιμή 15,90 ευρώ

Ο συλλογικός αυτός τόμος φιλοδοξεί μέσα από την παράθεση στοιχείων ή την ανάλυση ευρημάτων ερευνών να δώσει βασικές οδηγίες διαχείρισης της οικονομικής κρίσης. Ο αναγνώστης παίρνει τις κατάλληλες πληροφορίες για το πώς θα εξασφαλίσει τα χρήματά του, πώς θα επωφεληθεί από τις ευκαιρίες της κρίσης, πώς θα κάνει βιώσιμη την επιχείρησή του, πώς θα διαχειριστεί το ρίσκο νέων επενδύσεων, πώς θα αποκωδικοποιεί τις πληροφορίες.

επανέκδοση

Βασίλης Βασιλικός
Η διήγηση του Ιάσονα και αναμνήσεις από τον Χείρωνα
Εκδόσεις Γκοβόστη, 2011,
σελ. 199, τιμή 12 ευρώ

«Η διήγηση του Ιάσονα» (1953) σηματοδοτεί την πρώτη εμφάνιση του Βασίλη Βασιλικού στη νεοελληνική πεζογραφία. Ο Ιάσονας είναι ένας σύνθετος ήρωας που κινείται στο μεταίχμιο εφηβείας και ενηλικίωσης, εξάρτησης από την πατρική εξουσία και ελευθερίας, μοναξιάς και συντροφικότητας, στεριάς και θάλασσας, προφορικού και γραπτού λόγου. Με έμπνευση από τον αρχαιοελληνικό μύθο ο συγγραφέας αναπτύσσει έναν στοχασμό για την ανθρώπινη φύση και τη νεότητα.

ιστορία

Νικολέττα Γιαντσή
Ο φτωχός ανάμεσα στην Εκκλησία και την πόλη: η αστική φιλανθρωπία στη Δυτική Ευρώπη κατά τον Μεσαίωνα

Εκδόσεις του Εικοστού Πρώτου, 2011,
σελ. 313, τιμή 21,30 ευρώ

Η παρούσα μελέτη πραγματεύεται την ιστορία της φιλανθρωπικής συμπεριφοράς, τα θεωρητικά κείμενα που τη στήριξαν αλλά και τις πρακτικές της, όπως αυτές εκφράστηκαν στη μεσαιωνική κοινωνική πραγματικότητα της Δυτικής Ευρώπης. Η φιλανθρωπία ανέδειξε έναν πρωταγωνιστή, την Εκκλησία. Η πολιτική οικονομία της φτώχειας εξετάζεται, μεταξύ άλλων, μέσα από το χαρακτηριστικό παράδειγμα του λεπροκομείου του Αγίου Πέτρου στις Βρυξέλλες (1213).


ποίηση

Εντγκαρ Αλαν Πόε
Τα πιο γνωστά ποιήματά του
Μετάφραση – ανθολόγηση Ρήγας Καππάτος,
Εκδόσεις Εκάτη, 2011, σελ. 128,
τιμή 10,65 ευρώ

Στην παρούσα μετάφραση, σε μια εύληπτη, στρωτή ποιητική γλώσσα, χωρίς να αγνοηθούν οι μουσικές συνηχήσεις των συμφώνων, ο ρυθμός ή το μέτρο του ποιητικού λόγου του Πόε, δίνεται έμφαση στον εσωτερικό πλούτο των εγγενών στοιχείων που τον αποτελούν, όπως η συγκινησιακή φόρτιση των λέξεων και η ένταση και η πυκνότητα των νοημάτων του. Ο Πόε αναζήτησε και τραγούδησε με πάθος την απόλυτη ομορφιά αλλά και το βασίλειο του θανάτου με μια μοναδική ευαισθησία.

λεύκωμα

Γελοιογράφων μνημόνιο
Εκδόσεις Αγκυρα, 2011,
σελ. 119, τιμή 13,90 ευρώ

Το «Γελοιογράφων μνημόνιο» συνέταξαν και συνυπογράφουν, με αλφαβητική σειρά, οι Δημήτρης Γεωργοπάλης, Γιάννης Ιωάννου, Μιχάλης Κουντούρης, Ηλίας Μακρής, Πάνος Μαραγκός, Εφη Ξένου και Μαρία Τζαμπούρα. Το χιουμοριστικό μνημόνιό τους καυτηριάζει τα στραβά και ανάποδα της κρίσης και προσφέρει στους αναγνώστες άφθονο γέλιο που, τελικά, αποτελεί το καλύτερο κούρεμα στο άγχος και στην ανασφάλεια που μας κυκλώνουν.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Βιβλία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk