Διακομματικό μέτωπο κατά της μείωσης του κατώτατου μισθού

Σε τεντωμένο σχοινί και με παράλληλες διαπραγματεύσεις σε πολλά μέτωπα, εξελίσσονται οι διαπραγματεύσεις για το ελληνικό χρέος, λίγες ώρες πριν από τη σύνοδο κορυφής της Δευτέρας και ενώ οι πολιτικές δεσμεύσεις των κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση παραμένουν το μείζον ζητούμενο.

Σε τεντωμένο σχοινί και με παράλληλες διαπραγματεύσεις σε πολλά μέτωπα, εξελίσσονται οι διαπραγματεύσεις για το ελληνικό χρέος, λίγες ώρες πριν από τη σύνοδο κορυφής της Δευτέρας και ενώ οι πολιτικές δεσμεύσεις των κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση παραμένουν το μείζον ζητούμενο.

Το τοπίο θόλωσε ακόμη περισσότερο το Σάββατο, έπειτα από δημοσίευμα των γερμανικών «Financial Times», στο οποίο γινόταν αναφορά για γερμανικό σχέδιο περί εκχώρησης δημοσιονομικής κυριαρχίας της χώρας και ορισμού επιτρόπου για τον έλεγχο της εκτέλεσης του ελληνικού προϋπολογισμού.
Παράλληλα, το μεγάλο μέτωπο που παραμένει ανοιχτό είναι αυτό της μείωσης των κατώτατων μισθών , στο οποίο η τρόικα εμφανίζεται ανυποχώρητη. Αυτό κατέστη σαφές και στη συνάντηση της τρόικας με τον κ. Γ. Παπανδρέου το απόγευμα του Σαββάτου στη Βουλή.


Η τρόικα αγνοεί τους κοινωνικούς εταίρους

Το μέτωπο των μισθών αναδεικνύεται κατόπιν αυτών σε ένα από μεγάλα αγκάθια της διαπραγμάτευσης, καθώς καμία από τις πολιτικές δυνάμεις δεν είναι διατεθειμένη να υποχωρήσει και να αποδεχθεί μία ρύθμιση, η οποία στην ουσία θα ακυρώνει τις συλλογικές διαπραγματεύσεις ή ακόμη και μία ενδεχόμενη συμφωνία των κοινωνικών εταίρων.
Με αυτά ως δεδομένα, η συνάντηση του Πρωθυπουργού κ. Λ. Παπαδήμου με τους πολιτικούς αρχηγούς το μεσημέρι της Κυριακής θεωρείται καθοριστική παράμετρος για τις εξελίξεις καθώς ζητούμενο σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές αλλά και τα όσα αναφέρουν εκπρόσωποι των κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση, είναι η επίτευξη της μέγιστης δυνατής σύμπνοιας στην τελική φάση των συζητήσεων με τους δανειστές.
Μέχρι στιγμής πάντως, όλοι εμφανίζονται να παραπέμπουν στα όσα συζητούν οι κοινωνικοί εταίροι, κάτι το οποίο δείχνει να μην λαμβάνει υπόψη της η τρόικα.
Αργά το απόγευμα του Σαββάτου, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, κ. Π. Καψής εξέδωσε ανακοίνωση, με την οποία άπορρίπτει τα όσα περιγράφονται στα δημοσιεύματα περί ορισμού επιτρόπου για την Ελλάδα. Στην δήλωσή του ο κυβερνητικός εκπρόσωπος αναφέρει τα εξής:

«Με αφορμή δημοσιεύματα για την υποβολή σχεδίου, σύμφωνα με το οποίο επίτροπος θα μπορούσε να αναλάβει την ευθύνη για την εκτέλεση του ελληνικού προϋπολογισμού, η κυβέρνηση υπογραμμίζει ότι η αρμοδιότητα αυτή ανήκει αποκλειστικά στην ελληνική κυβέρνηση.
Αυτό, εξάλλου, τονίζεται και στην απόφαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της 26ης-27ης Οκτωβρίου, όπου επισημαίνεται ότι η εφαρμογή του προγράμματος οικονομικής προσαρμογής αποτελεί ευθύνη των ελληνικών αρχών.
Στο πλαίσιο της απόφασης αυτής και σε συνεργασία με τους εταίρους, η κυβέρνηση έχει προχωρήσει σε σειρά ενεργειών για τη βελτίωση της αποτελεσματικότητας της δημόσιας διοίκησης και τη στενότερη παρακολούθηση της πορείας επίτευξης των δημοσιονομικών στόχων.
Ταυτόχρονα, και με την τεχνική υποστήριξη που παρέχει η «Ομάδα Δράσης», συνεχίζονται οι προσπάθειες βελτίωσης της αποδοτικότητας και συνολικής μεταρρύθμισης του κρατικού μηχανισμού.
Ηδη τα αποτελέσματα αυτής της μεγάλης προσπάθειας αποτυπώνονται στα στοιχεία του πρωτογενούς δημοσιονομικού ελλείμματος (δηλαδή, αφού έχουν αφαιρεθεί οι δαπάνες για τόκους), το οποίο από 24 δις ευρώ ή 10,3% του ΑΕΠ το 2009, εκτιμάται ότι μειώθηκε στα 5,2 δις ή 2,4% του ΑΕΠ το 2011».
Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Πολιτική
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk