Κατά της μείωσης των μισθών τάχθηκε ο Γ. Παπανδρέου στη συνάντηση με την τρόικα

Να κατανοήσουν την πολιτική, οικονομική και κοινωνική πραγματικότητα της χώρας και να ανταποκριθούν αναλόγως κάλεσε την τρόικα ο πρόεδρος του ΠαΣοΚ κ. Γ. Παπανδρέου σε συνάντηση που είχε με τα μέλη της το απόγευμα του Σαββάτου, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο Τύπου του ΠαΣοΚ, κ. Πάνο Μπεγλίτη.

Να κατανοήσουν την πολιτική, οικονομική και κοινωνική πραγματικότητα της χώρας και να ανταποκριθούν αναλόγως κάλεσε την τρόικα ο πρόεδρος του ΠαΣοΚ κ. Γ. Παπανδρέου σε συνάντηση που είχε με τα μέλη της το απόγευμα του Σαββάτου, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο Τύπου του ΠαΣοΚ, κ. Πάνο Μπεγλίτη.

Οπως είπε ο κ. Μπεγλίτης, ο κ. Παπανδρέου προέταξε το ζήτημα περί εγκατάστασης επιτρόπου στην Ελλάδα υπενθυμίζοντας τις προσπάθειες που κατέβαλε ο ίδιος ως πρωθυπουργός στις 26 και 27 Οκτωβρίου για να αποτραπεί ένα τέτοιο ενδεχόμενο.

Επίσης, ο κ. Παπανδρέου υπενθύμισε στους επικεφαλής της τρόικας τα σαφέστατα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για το ζήτημα αυτό, ενώ οι επικεφαλής της τρόικας τον διαβεβαίωσαν ότι δεν υπάρχει τέτοιο ζήτημα.

Επιπλέον τόνισε στους επικεφαλής της τρόικας ότι το ΠαΣοΚ θα αντιταχθεί με κάθε τρόπο στην αθέτηση των συμφωνιών της 26ης και 27ης Οκτωβρίου, όχι μόνο επειδή το κλίμα επιβαρύνεται, αλλά και γιατί η χώρα πρέπει να υπερασπιστεί την κυριαρχία της, την αξιοπρέπειά της και την ισότιμη συμμετοχή της στους ευρωπαϊκούς θεσμούς.

Μεγάλο μέρος της συζήτησης αφιερώθηκε στα εργασιακά θέματα, καθώς και σε θέματα επικουρικών συντάξεων και επανακεφαλαιοποίησης τραπεζών μετά το PSI.

Σε ό,τι αφορά τα εργασιακά, ο πρόεδρος του ΠαΣοΚ ανέφερε τη σχετική επιχειρηματολογία που υποστηρίζεται και από εκθέσεις της ΕΕ και του ΟΟΣΑ, οι οποίες αποσυνδέουν το θέμα των μισθών από εκείνο της ανταγωνιστικότητας.

Στη συνέχεια ανέφερε ότι ο ίδιος ως πρωθυπουργός είχε συμβάλει το 2010 στην ολοκλήρωση του κοινωνικού διαλόγου που οδήγησε στην υπογραφή Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, την οποία χαρακτήρισε θετικό κεκτημένο για τους κοινωνικούς εταίρους.

Ακόμη, τόνισε ότι τον πρώτο ρόλο πρέπει να έχουν οι κοινωνικοί εταίροι που πρέπει να οδηγηθούν σε αποφάσεις, αναλαμβάνοντας και οι ίδιοι την ευθύνη που τους αναλογεί.

Ο κ. Παπανδρέου είπε ότι σε συνθήκες εντεινόμενης ύφεσης η μείωση των μισθών οδηγεί σε περαιτέρω ύφεση και πρόσθεσε ότι το μήνυμα προς τους κοινωνικούς εταίρους πρέπει να είναι θετικό και όχι τέτοιο που να δημιουργεί φοβίες.

Από την πλευρά τους οι επικεφαλής της τρόικας επανέλαβαν την ανάγκη μεγαλύτερης ευελιξίας στην αγορά εργασίας, την οποία συνδέουν και με επαναθεώρηση των μισθών στον ιδιωτικό τομέα.

Ο πρόεδρος του ΠαΣοΚ έκανε λόγο για τη συμφωνία του ΠαΣοΚ και του ιδίου για μείωση του μη μισθολογικού κόστους.

Σε ό,τι αφορά τις επικουρικές συντάξεις, ο κ. Παπανδρέου έκανε λόγο για εξορθολογισμό και ανασυγκρότηση του επικουρικού ασφαλιστικού συστήματος, ώστε να περιοριστεί στο ελάχιστο το ενδεχόμενο απωλειών από τις επικουρικές συντάξεις.

Αναφορικά με την επανακεφαλαιοποιηση των τραπεζών μετά το PSI, ο κ. Παπανδρέου επανέλαβε την θέση του ΠαΣοΚ όπως αυτή έχει εκφραστεί και στην Βουλή, για κοινές μετοχές με δικαίωμα ψήφου, τονίζοντας πως στόχος δεν είναι η δημιουργία ενός γραφειοκρατικού κρατικού τραπεζικού συατήματος, αλλά ενός σύγχρονου management υπό δημόσιο έλεγχο.

Το ΠαΣοΚ ενδιαφέρεται να υπερασπιστεί τα συμφέροντα της χώρας και του λαού απορρίπτοντας την αντίληψη «ιδιωτικοποιούμε τα κέρδη, κοινωνικοποιούμε τις ζημιές», είπε ο κ. Μπεγλίτης εκτιμώντας ότι το θέμα θα επανέλθει με το ΠαΣοΚ να παρακολουθεί στενά την εξέλιξή του, ενώ θα συμμετάσχει στις σχετικές διαπραγματεύσεις.

Όπως ανέφερε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠαΣοΚ, η ζημία των τραπεζών από το PSI θα καλυφθεί, αλλά πρέπει να δούμε και τις άλλες ζημιές που προκάλεσαν οι τράπεζες λόγω κακής διαχείρισης, επισφαλειών κλπ.

Ο κ. Μπεγλίτης είπε ότι το ΠαΣοΚ θα τοποθετηθεί ως προς τις εξελίξεις αφού πρώτα ενημερωθεί από τον πρωθυπουργό και εξετάσει το σύνολο της διαπραγμάτευσης μετά την αυριανή σύσκεψη.

Ο κ. Παπανδρέου είχε νωρίτερα τηλεφωνική συνομιλία με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, κ. Δημήτρη Χριστόφια, για τα αποτελέσματα των συζητήσεων της Νέας Υόρκης υπό την αιγίδα του γγ του ΟΗΕ.

Σημειώνεται ότι ο κ. Χριστόφιας είναι επίσημος προσκεκλημένος και ομιλητής του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος στις Βρυξέλλες ως πρόεδρος χώρας που θα αναλάβει την προεδρία της ΕΕ.

Ο πρόεδρος του ΠαΣοΚ θα αναχωρήσει την Κυριακή για τις Βρυξέλλες, μετά τη συνάντηση των πολιτικών αρχηγών, προκειμένου να συμμετάσχει στις εργασίες του ΕΣΚ.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk