Υπουργείο Παιδείας: κυρώσεις στις οικονομικές υπερβάσεις των ΑΕΙ

Η αυτοδιοίκηση των πανεπιστημίων και η οικονομική τους αυτοτέλεια τείνουν να μετατραπούν σε…όνειρο θερινής νυκτός. Η κυβέρνηση, όπως προκύπτει από σχετική εγκύκλιο του Γενικού Λογιστηρίου της Κράτους, θεσπίζει αυστηρούς κανόνες στη διαχείριση των οικονομικών των ΑΕΙ, οι οποίοι μάλιστα δεν περιορίζονται στις επιχορηγήσεις από το κράτος, αλλά επεκτείνονται και στα έσοδα τους εκτός κρατικού προϋπολογισμού.

Η αυτοδιοίκηση των πανεπιστημίων και η οικονομική τους αυτοτέλεια τείνουν να μετατραπούν σε…όνειρο θερινής νυκτός. Η κυβέρνηση, όπως προκύπτει από σχετική εγκύκλιο του Γενικού Λογιστηρίου της Κράτους, θεσπίζει αυστηρούς κανόνες στη διαχείριση των οικονομικών των ΑΕΙ, οι οποίοι μάλιστα δεν περιορίζονται στις επιχορηγήσεις από το κράτος, αλλά επεκτείνονται και στα έσοδα τους εκτός κρατικού προϋπολογισμού. Ακολουθώντας την ίδια πολιτική, το υπουργείο Παιδείας έστειλε σήμερα εγκύκλιο στους πρυτάνεις των πανεπιστημίων ζητώντας ισοσκελισμένους ισολογισμούς των ΑΕΙ (πλήρη ισορροπία δηλαδή εσόδων και εξόδων).

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την εγκύκλιο του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους που διαβίβασε το υπουργείο Παιδείας σε πανεπιστήμια και ΤΕΙ, οι απολογισμοί που παρουσιάζουν υπερβάσεις δαπανών δεν θα εγκρίνονται και θα παραπέμπονται για τον τελικό έλεγχο στο Ελεγκτικό Συνέδριο. Στην ίδια αυστηρή «γραμμή», το υπουργείο Παιδείας αναφέρει ότι η πραγματοποίηση οποιασδήποτε δαπάνης που υπερβαίνει την εγγεγραμμένη πίστωση, θα χαρακτηρίζεται αδικαιολόγητη, ενώ οποιαδήποτε ανάληψη υποχρέωσης χωρίς να υπάρχει η απαραίτητη πίστωση θα θεωρείται άκυρη. Τα υπηρεσιακά όργανα μάλιστά που δεν πειθαρχούν θα έρχονται αντιμέτωποι με πειθαρχικές ποινές.

Αντίστοιχη πολιτική πρέπει να ακολουθηθεί με τους προϋπολογισμούς του 2012, ενώ όπως αναφέρει το υπουργείο Παιδείας νέο στοιχείο των προϋπολογισμών, είναι η ισοσκέλιση εσόδων – εξόδων χωρίς την χρήση των ταμειακών υπολοίπων.
«Ο αρχικός προϋπολογισμός οικονομικού έτους 2012 θα πρέπει να υποβληθεί ισοσκελισμένος χωρίς την χρήση πιθανού ταμειακού υπολοίπου. Οι προβλέψεις των εξόδων θα πρέπει να αφορούν δαπάνες του 2012», αναφέρεται συγκεκριμένα στην εγκύκλιο. Με αυτόν τον τρόπο, τα χρήματα που θα μείνουν ως ταμειακά υπόλοιπα του 2011 δεν αποτελούν έσοδα του προϋπολογισμού του οικονομικού έτους 2012, ούτε μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την ισοσκέλιση του προϋπολογισμού όπως γινόταν μέχρι σήμερα.

Είναι γνωστό βέβαια, ότι τα πανεπιστήμια είχαν τη ευχέρεια να χρησιμοποιούν τα χρήματα μεταξύ διαφορετικών κωδικών τους για την κάλυψη διαφορετικών αναγκών τους.«Τα ταμειακά υπόλοιπα θα τροφοδοτήσουν υποχρεωτικά τους λογαριασμούς από τους οποίους προέρχονται και θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για την εξόφληση παρελθόντων ετών», αναφέρει το υπουργείο Παιδείας. Βέβαια σε περιπτώσεις εκτάκτων αναγκών, θα εξετάζεται το ενδεχόμενο να χρησιμοποιηθεί μέρος του ταμειακού υπολοίπου.

Με βάση όλα αυτά ανέκυψε ήδη πρόβλημα στο πανεπιστήμιο Πάτρας όπου το υπουργείο Παιδείας μέχρι να ολοκληρώσει τους σχετικούς ελέγχους του, δέσμευσε τα χρήματα που προέρχονταν από τον ειδικό λογαριασμό του ταμείου των μηχανικών ΤΣΜΕΔΕ που προορίζονται μόνο για τις σπουδές των Πολυτεχνικών Σπουδών. «Νέο κρούσμα της υποβάθμισης μας είναι το πάγωμα του αποθεματικού μας που προέρχεται από εισφορές του ΤΣΜΕΔΕ με αποτέλεσμα την περαιτέρω δυσλειτουργία των Ιδρυμάτων μας» δήλωσε σχετικά στο «Βήμα» ο πρύτανης του Ιδρύματος κ. Γ. Παναγιωτάκης. «Πρόκειται για επέμβαση στην αυτοτέλεια του πανεπιστημίου, καθώς δεν μπορεί να διαχειρίζεται ούτε τα χρήματα του που προέρχονται από ιδιώτες», κατέληξε.

«Το υπουργείο Παιδείας, ήδη, από το Δεκέμβριο του 2011, σε συνεργασία με τις υπηρεσίες του ΓΛΚ, επεξεργάζεται τρόπους ενσωμάτωσης μη δημόσιων πόρων (ΤΣΜΕΔΕ κ.λπ.) στους προϋπολογισμούς των Ιδρυμάτων» ανέφερε σε σχετική ανακοίνωση το υπουργείο Παιδείας.

Κόπηκε το ρεύμα στην φοιτητική εστία Πατησίων
Μέσα σ όλα τα άλλα, κόβεται και το ρεύμα σε κτίρια των πανεπιστημίων. Στην φοιτητική εστία του Οικονομικού Πανεπιστημίου στην οδό Πατησίων κόπηκε την Πέμπτη η παροχή ηλεκτρικού ρεύματος. Οι φοιτητές κατήγγειλαν ότι βρήκαν ένα τοιχοκολλημένο χαρτί στην είσοδο της εστίας το οποίο ενημέρωνε πως η ΔΕΗ έκοψε το ρεύμα, καθώς δενε ίχαν εξοφληθεί λογαριασμοί ενός χρόνου.

Τελικά το ρεύμα επανασυνδέθηκε μία ώρα αργότερα. Όπως ανέφερε ο πρόεδρος της Φοιτητικής Λέσχης κ. Επαμεινώνδας Πανάς, το Οικονομικό Πανεπιστήμιο καταβάλει ενοίκιο κάθε μήνα σε μια εταιρεία στην οποία ανήκει το κτίριο. Η συγκεκριμένη εταιρεία όμως, βρίσκεται στα …δικαστήρια με τράπεζες με αποτέλεσμα να μην έχει πληρώσει λογαριασμούς μηνών. Τελικά με παρέμβαση του κ. Πανά προς τη ΔΕΗ, το ρεύμα επανασυνδέθηκε.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Κοινωνία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk