Κλινικές δοκιμές στις ΗΠΑ και στην Κίνα επιβεβαιώνουν ότι ένα γενετικό
τεστ που αναπτύχθηκε για μια συχνή μορφή καρκίνου του πνεύμονα υπερτερεί
σε σχέση με τις υπάρχουσες μεθόδους στην πρόβλεψη της πιθανότητας
επιβίωσης, αναφέρουν ερευνητές στην κορυφαία επιθεώρηση «The Lancet».

Το τεστ «έχει τη δυναμική να βοηθήσει εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους να ζήσουν περισσότερο» σχολίασε ο Ντέιβιντ Τζάμπλονς, καθηγητής του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας στο Σαν Φρανσίσκο και επικεφαλής της αμερικανικής μελέτης.

Όπως εξήγησε, η νέα μέθοδος μπορεί να αναγνωρίζει τους ασθενείς με καρκίνο στα αρχικά στάδια οι οποίοι θα ανταποκρίνονταν στη χημειοθεραπεία.

Ο αλγόριθμος των 14


Το τεστ, το οποίο αναπτύχθηκε από το εν λόγω πανεπιστήμιο σε συνεργασία με την καλιφορνέζικη Pinpoint Genomics, βασίζεται σε έναν αλγόριθμο που εξετάζει τα επίπεδα έκφρασης (δραστηριότητας) 14 γονιδίων σε δείγματα καρκινικού ιστού.

Ο αλγόριθμος αποδείχθηκε αποτελεσματικός στην περίπτωση του μη πλακώδους, μη μικροκυτταρικού καρκίνου του πνεύμονα, μια σχετικά κοινή μορφή της ασθένειας που οφείλεται κυρίως στο κάπνισμα.

Η νέα μέθοδος αναγνώρισε με επιτυχία τους ασθενείς με υψηλό, μέσο ή χαμηλό κίνδυνο θανάτου σε διάστημα πενταετίας.

Σήμερα, οι γιατροί καθορίζουν το λεγόμενο στάδιο στο οποίο βρίσκεται ο καρκίνος βάσει του μεγέθους, της θέσης και των ιστολογικών χαρακτηριστικών των όγκων.

Με βάση το στάδιο του καρκίνου λαμβάνεται στη συνέχεια η απόφαση για τη χορήγηση χημειοθεραπείας μετά τη χειρουργική αφαίρεση του καρκίνου από τους πνεύμονες.

Προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει ότι η χημειοθεραπεία στα αρχικά στάδια του καρκίνου αποτρέπει την επανεμφάνισή του όταν υπάρχει μετάσταση στους λεμφαδένες.

Σπάνια η πρώιμη διάγνωση


Το πρόβλημα όμως είναι ότι ο καρκίνος του πνεύμονα σπάνια γίνεται αντιληπτός στα αρχικά στάδια. Ακόμα όμως και σε αυτή την αρχική φάση, η επιβίωση δεν είναι εγγυημένη: το 35% με 45% των ασθενών που διαγιγνώσκονται με καρκίνο του πνεύμονα σταδίου 1 πεθαίνει σε διάστημα πέντε ετών.

«Αυτό το προγνωστικό τεστ θα μας έδινε τη δυνατότητα να αναγνωρίζουμε αυτούς τους ασθενείς» επισήμανε ο δρ Τζάμπλονς.

Η νέα γενετική εξέταση πραγματοποιείται σε δείγματα καρκινικού ιστού και εξετάζει τα επίπεδα των μορίων mRNA που αντιστοιχούν σε 14 διαφορετικά γονίδια. Τα αποτελέσματα της εξέτασης τροφοδοτούνται στη συνέχεια στον αλγόριθμο που δίνει την πιθανότητα επιβίωσης.

Η αξιοπιστία του αλγόριθμου εξετάστηκε πρώτα σε 433 ασθενείς στην Καλιφόρνια, οι οποίοι είχαν ήδη υποβληθεί σε χειρουργική επέμβαση για μη πλακώδη μη μικροκυτταρικό καρκίνο του πνεύμονα. Τα συμπεράσματα επιβεβαιώθηκαν με μελέτη που διεξήγαγε σε 1.006 ασθενείς με την ίδια μορφή καρκίνου η Κοινοπραξία Κλινικών Δοκιμών Κίνας.

Επιβίωση στην πενταετία

Και στις δύο περιπτώσεις, οι γιατροί μέτρησαν το ρυθμό επιβίωσης των ασθενών για διάστημα μιας πενταετίας.

Σε επόμενο στάδιο, οι ερευνητές σκοπεύουν να πραγματοποιήσουν μια μεγαλύτερη κλινική μελέτη, στην οποία θα εξεταστεί απευθείας το κατά πόσο ο αλγόριθμος πράγματι βοηθά μια μερίδα ασθενών να ζουν περισσότερο.

Ο καρκίνος του πνεύμονα είναι η συχνότερη αιτία θανάτου από καρκίνο σε παγκόσμιο επίπεδο. Προκαλεί κάθε χρόνο περισσότερους θανάτους από ό,τι οι καρκίνοι του μαστού, του προστάτη και του παχέος εντέρου μαζί.