«Καίει» το ΠαΣοΚ η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών

Καυτό θέμα για τους βουλευτές και την ηγεσία του ΠαΣοΚ αποτελεί η τελική φόρμουλα που θα επιλεγεί για τον τρόπο με τον οποίο θα γίνει η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων για την ανταλλαγή των ομολόγων και τη δανειακή σύμβαση.

Καυτό θέμα για τους βουλευτές και την ηγεσία του ΠαΣοΚ αποτελεί η τελική φόρμουλα που θα επιλεγεί για τον τρόπο με τον οποίο θα γίνει η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων για την ανταλλαγή των ομολόγων και τη δανειακή σύμβαση.

Τελική εικόνα για το ακριβές περιεχόμενο της συμφωνίας δεν έχει διαμορφωθεί ακόμη και ενόψει αυτής της διαδικασίας οι βουλευτές του ΠαΣοΚ βρίσκονται σε μεγάλη αναταραχή.
Οι περισσότεροι από αυτούς σημειώνουν από την Παρασκευή το πρωί ότι η Βουλή έχει ήδη ψηφίσει πως η ανακεφαλαιοποίηση θα γίνει με κοινές μετοχές, κάτι που σε κάποιες περιπτώσεις θα σημάνει πως οι τράπεζες θα πρέπει να κρατικοποιηθούν, εν συνεχεία να εξυγιανθούν και σε επόμενο στάδιο να επανιδιωτικοποιηθούν, με τους ενδιαφερόμενους για την απόκτησή τους να πρέπει να καταβάλλουν το απαιτούμενο τίμημα.
Υπενθυμίζεται εξάλλου ότι ο κ. Γ. Παπανδρέου έχει σε ομιλίες του και δημόσιες τοποθετήσεις χαράξει κόκκινη γραμμή στην ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών με κοινές μετοχές (δηλαδή κρατικοποίηση των τραπεζών), ενώ και ο κ. Ευ. Βενιζέλος έχει διαβεβαιώσει επανειλημμένως ότι η διαδικασία θα γίνει με κοινές μετοχές. Πέραν αυτών, η Βουλή έχει ψηφίσει υπέρ της συγκεκριμένης επιλογής από το προηγούμενο καλοκαίρι.

Θα κληθούν να αλλάξουν τις αποφάσεις του καλοκαιριού;
Στη σχετική σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι της Παρασκευής με συμμετοχή των κκ. Παπανδρέου και Βενιζέλου έγινε σχετική συζήτηση, αποφασίστηκε όμως να τηρηθεί στάση αναμονής έως ότου αποσαφηνιστεί τι θα προβλέπει η συμφωνία για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών τις αμέσως επόμενες ημέρες, ώσπου το ΠαΣοΚ να τοποθετηθεί για το θέμα. Θα προηγηθεί και συνάντηση του κ. Παπανδρέου με την τρόικα τις επόμενες ημέρες.

Μία από τις εκκρεμότητες που απομένει να επιλυθούν είναι από πού θα προέλθουν τα χρήματα της ανακεφαλαιοποίησης και με ποιους όρους, καθώς το σενάριο χορήγησης δανείου για το σκοπό αυτό από τον μηχανισμό στήριξης περιπλέκει τις διαδικασίες και δημιουργεί νέα δεδομένα. Ενα από τα ερωτήματα, για παράδειγμα, είναι με ποιον τρόπο θα περάσει από το ελληνικό κοινοβούλιο η επιβάρυνση των πολιτών με ένα νέο δάνειο για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.
Γεγονός είναι ότι το συγκεκριμένο ζήτημα προβληματίζει εντόνως το ΠαΣοΚ και τα ηγετικά του στελέχη. Ο λόγος του προβληματισμού σχετίζεται πρωτίστως με το γεγονός ότι η διαφαινόμενη λύση θα φέρει τους βουλευτές στη δυσμενή θέση να ψηφίσουν κάτι διαφορετικό από αυτό που ψήφισαν το καλοκαίρι, όταν ενέκριναν το Μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα, το οποίο μάλιστα αποτελούσε προϋπόθεση για τη χορήγηση της 6ης δόσης.

Τα διλήμματα Παπανδρέου – Βενιζέλου
Πέραν αυτού, μία παράμετρος που προξενεί ακόμη μεγαλύτερο προβληματισμό είναι το ενδεχόμενο να βρεθούν ο κ. Παπανδρέου, ο κ. Βενιζέλος και οι περισσότεροι βουλευτές του ΠαΣοΚ αναγκασμένοι να υπερασπιστούν τις προηγούμενες αποφάσεις τους περί κρατικοποίησης των τραπεζών.
Σε μία τέτοια περίπτωση ο πρόεδρος του ΠαΣοΚ, ο υπουργός Οικονομικών και η πλειονότητα των βουλευτών θα περιέλθουν σε δραματική θέση από πολιτικής άποψης, καθώς θα βρεθούν απέναντι στο μείζον εγχείρημα της κυβέρνησης Παπαδήμου, την οποία οι ίδιοι διακηρύττουν ότι στηρίζουν με όλες τους τις δυνάμεις.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Πολιτική
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk