Ιδεολογική ανεπάρκεια και η πολιτική κατάρρευση με θύμα την οικονομία

Ιδεολογική ανεπάρκεια και η πολιτική κατάρρευση με θύμα την οικονομία | tovima.gr

Συνεχίζεται η πολιτική κατάρρευση του ΠαΣοΚ με την ιδεολογική ανεπάρκεια να προϋπάρχει εδώ και χρόνια. Το τοπίο δεν είναι το ιδανικότερο για τη Νέα Δημοκρατία, η οποία έχει έλλειψη συσπείρωσης. Οι συνθήκες δείχνουν ότι ευνοούν πολύ τα κόμματα της Αριστεράς, αφού για πρώτη φορά ο λόγος που αναπτύσσουν γίνεται ιδιαίτερα προσιτός στους ψηφοφόρους και πρόκειται να αποτυπωθεί ιδιαίτερα στις επόμενες εκλογές.

Το ΚΚΕ και ο ΣυΡιΖα έχουν διαμορφώσει μια ιδιαίτερη δυναμική, ενώ όπως δείχνουν τα πράγματα καθοριστικής σημασίας είναι η δυναμική που έχει αναπτύξει η Δημοκρατική Αριστερά. Στις επόμενες εκλογές η πρόβλεψη η οποία ακούγεται έντονα είναι τα περισσότερα κόμματα να συγκεντρώνουν υψηλά ποσοστά και να έχει μια μεγαλύτερη διαφορά το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας. Όμως απ’ ότι φαίνεται η συνεργασία δύο τουλάχιστον κομμάτων είναι αναπόφευκτη.

Απορίας άξιο είναι αν η Νέα Δημοκρατία θα μπορέσει να συνεργαστεί με κόμματα της Αριστεράς, ή πολύ πιθανόν με το ΠαΣοΚ. Από την άλλη όπως φαίνεται μέχρι στιγμής είναι αδιανόητη η συνεργασία των κομμάτων της Αριστεράς αν και θα μπορούσαν να σχηματίσουν εύκολα μια κυβέρνηση συνεργασίας. Το πιο πιθανό σενάριο που προμηνύεται από τις εξελίξεις είναι η συνεργασία πολύ πιθανόν της Νέας Δημοκρατίας, του ΠαΣοΚ(πιθανώς με νέο Αρχηγό ή και με τον κ. Γιώργο Παπανδρέου) και με ένα κόμμα από τα μικρότερα που δεν αποκλείεται να είναι ο ΛΑΟΣ.

Ερώτημα προκαλεί αν ο πρωθυπουργός πρέπει να είναι κοινοβουλευτικός ή όχι. Πολλοί θεωρούν ότι ο κ. Παπαδήμος μπορεί να συνεχίσει το έργο του. Όλα βέβαια θα εξαρτηθούν από το χρόνο εκλογών. Αν και ο Πρόεδρος της Νεάς Δημοκρατίας μίλησε για Απρίλιο, όλα εξαρτώνται από το πως θα κινηθεί η υπογραφή της νέας δανειακής σύμβασης. Αν δεν αξιοποιηθούν σωστά οι εξελίξεις και δεν υπάρχει ικανοποίηση των δανειστών για τα μέτρα δεν θεωρώ σίγουρη την προσφυγή στις κάλπες πριν το καλοκαίρι. Όλα δείχνουν πόσο ανεπαρκές είναι το πολιτικό σύστημα και πόσο λείπει ο οραματισμός σε τόσο κακές και δύσκολες συνθήκες.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Γνώμες
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
  • Μυστικά και ψέματα Οι περισσότεροι θα περάσουν τις ημέρες και νύχτες των Χριστουγέννων στην Αθήνα με παρουσίες σε διακριτικά ιδιωτικά δείπνα αλλά... ΣΙΒΥΛΛΑ |
Helios Kiosk