Δεν αρκούν τα ασθενοφόρα και το προσωπικό να καλύψουν τις ανάγκες του Λεκανοπεδίου, δήλωσε στον Βήμα 99,5 ο πρόεδρος του σωματείου εργαζομένων στο ΕΚΑΒ, Γιάννης Χούσος, με αφορμή τις καταγγελίες για καθυστέρηση ασθενοφόρου στο σημείο όπου σημειώθηκε το τροχαίο με θύμα τον Θόδωρο Αγγελόπουλο.

Σύμφωνα με τον κ. Χούσο, υπάρχουν 70 ασθενοφόρα σε πλήρη ανάπτυξη, αλλά και περισσότερα να υπήρχαν δεν θα μπορούσαν να κυκλοφορήσουν, καθώς το υπάρχον προσωπικό του ΕΚΑΒ δεν επαρκεί.

Ο κ. Χούσος είπε, επίσης, ότι καθημερινά βρίσκονται ακινητοποιημένα περίπου 35 ασθενοφόρα είτε λόγω μηχανικής βλάβης είτε λόγω της κακής κατάστασης των ελαστικών τους.

«Τα ασθενοφόρα τα έχουμε από το 2004, είναι αυτοκίνητα που λειτουργούν τρεις βάρδιες και είναι αυτοκίνητα που τα οδηγούμε επάνω σε ένταση. Το κάθε ασθενοφόρο έχει 600.000 χλμ. Γίνονται υπεράνθρωπες προσπάθειες για τη συντήρησή τους, αλλά ένα αυτοκίνητο που είναι οκτώ ετών, όταν δουλεύει σε τρεις βάρδιες, είναι σαν να είναι 24 ετών. Είναι πολύ παλιά τα ασθενοφόρα, δεν αντέχουν άλλο» υποστήριξε.

Τέλος, κατήγγειλε ότι δεν έχουν καταβληθεί στους εργαζομένους του ΕΚΑΒ τα δεδουλευμένα των αργιών και των νυχτερινών, από τον Αύγουστο, ενώ σχεδόν έναν χρόνο, από τον Φεβρουάριο του 2011, δεν έχουν πληρωθεί τα εκτός έδρας.

Δημοπράτηση προμηθειών

Σύμφωνα με το υπουργείο Ανάπτυξης, μέσα στον Φεβρουάριο θα γίνει η δημοπράτηση του συνόλου των προμηθειών ασθενοφόρων του ΕΚΑΒ που θα υλοποιηθούν στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ. Έγγραφο του υπουργείου, που διαβιβάστηκε στη Βουλή στις 20 Ιανουαρίου, αναφέρει ότι η ολοκλήρωση της διαγωνιστικής διαδικασίας θα ολοκληρωθεί εντός του 2012.

Το έγγραφο για την πορεία προμήθειας νέων ασθενοφόρων του ΕΚΑΒ διαβιβάστηκε από το υπουργείο Ανάπτυξης προς απάντηση ερώτησης που είχε υποβάλει ο βουλευτής του ΠαΣοΚ, Λάμπρος Μίχος, στο τέλος του 2011 επισημαίνοντας την ανάγκη αγοράς νέων ασθενοφόρων.

Όπως αναφέρεται στο έγγραφο του υπουργείου Ανάπτυξης, που υπογράφεται από τον υφυπουργό, Θάνο Μωραΐτη, ο προϋπολογισμός των ενταγμένων έργων του ΕΚΑΒ στο ΕΣΠΑ για την προμήθεια ασθενοφόρων ανέρχεται σε 13.590.000 ευρώ. Όπως ειδικότερα αναφέρει, από τον Δεκέμβριο του 2010 μέχρι τον Μάρτιο του 2011 εντάχθηκε στο ΕΣΠΑ η προμήθεια:

* 8 ασθενοφόρων για τις ανάγκες του ΕΚΑΒ στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου.
* 9 ασθενοφόρων και 4 κινητών μονάδων για τις ανάγκες του ΕΚΑΒ στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας.
* 2 ασθενοφόρων για τις ανάγκες του ΕΚΑΒ στην Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου.
* 6 ασθενοφόρων για τις ανάγκες του ΕΚΑΒ στην Περιφέρεια Ιονίων Νήσων.
* 13 ασθενοφόρων για τις ανάγκες του ΕΚΑΒ στην Περιφέρεια Θεσσαλίας.
* 14 ασθενοφόρων για τις ανάγκες του ΕΚΑΒ στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης.
* 10 ασθενοφόρων για τις ανάγκες του ΕΚΑΒ στην Περιφέρεια Πελοποννήσου.
* 15 ασθενοφόρων για τις ανάγκες του ΕΚΑΒ στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας.
* 11 ασθενοφόρων για τις ανάγκες του ΕΚΑΒ στην Περιφέρεια Ηπείρου.
* 30 ασθενοφόρων για τις ανάγκες του ΕΚΑΒ στην Περιφέρεια Αττικής.
* 14 ασθενοφόρων για τις ανάγκες του ΕΚΑΒ στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας.
* 25 ασθενοφόρων για τις ανάγκες του ΕΚΑΒ στην Περιφέρεια Κρήτης.
* 10 ασθενοφόρων για τις ανάγκες του ΕΚΑΒ στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας.