Παπαδήμος – Νταλάρα αναζήτησαν τρόπους για την ανταλλαγή ομολόγων

Σε νομικά και τεχνικά ζητήματα επικεντρώθηκε η συνάντηση Λουκά Παπαδήμου και Τσαρλς Νταλάρα για το πρόγραμμα ανταλλαγής ομολόγων, στην οποία, σύμφωνα με την πλευρά του Διεθνούς Χρηματοοικονομικού Ινστιτούτου (IIF), καταγράφηκε «κάποια πρόοδος»

Σε νομικά και τεχνικά ζητήματα επικεντρώθηκε η συνάντηση Λουκά Παπαδήμου και Τσαρλς Νταλάρα για το πρόγραμμα ανταλλαγής ομολόγων, στην οποία, σύμφωνα με την πλευρά του Διεθνούς Χρηματοοικονομικού Ινστιτούτου (IIF), καταγράφηκε «κάποια πρόοδος».

Οι συζητήσεις θα συνεχιστούν την Παρασκευή, ανέφερε η πλευρά των ιδιωτών πιστωτών.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες που υπάρχουν, ο Τσ.Νταλάρα έφτασε στην Αθήνα με πρόταση για μεσοσταθμικό επιτόκιο 3,7%.

Στη συνάντηση τέθηκε επίσης το ζήτημα συμμετοχής και του δημόσιου τομέα -ενώ η εικοτολογία για την ΕΚΤ έχει αρχίσει να «φουντώνει».

Ενδεικτική της τροπής που έχουν πάρει οι διαπραγματεύσεις στο συγκεκριμένο ζήτημα είναι η αναφορά του Γιόζεφ Άκερμαν –επικεφαλής του IIF και, κατά το Reuters, «αόρατο παριστάμενο» στις διαβουλεύσεις- την Πέμπτη: «Χρειαζόμαστε κάποιον από το δημόσιο τομέα που να μπορεί πραγματικά να πάρει μία απόφαση» είπε στο CNBC.

«Πλησιάζουμε, προσπαθούμε να διαπραγματευτούμε» είπε ο Άκερμαν, λέγοντας πως «έχουμε κάθε συμφέρον να φτάσουμε σε λύση τις επόμενες ημέρες».

Οι διαπραγματεύσεις είχαν διακοπεί το περασμένο Σάββατο, ενώ οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης απέρριψαν την Δευτέρα την πρόταση των ιδιωτών πιστωτών της Ελλάδα, με το επιχείρημα ότι το επιτόκιο είναι υψηλό και δεν θα επιτρέψει στη χώρα να καταστήσει βιώσιμο το χρέος της.

Από την πλευρά του, το ΔΝΤ ανέφερε την Τετάρτη πως τόσο ο ιδιωτικός όσο και ο δημόσιος τομέας θα πρέπει να στηρίξουν το νέο πρόγραμμα διάσωσης της Ελλάδας, ώστε το χρέος της να υποχωρήσει στο 120% του ΑΕΠ μέχρι το 2020.

«Αν δεν υπάρξει επαρκής επαναδιαπραγμάτευση για το επίπεδο του ελληνικού χρέους που διακρατεί ο ιδιωτικός τομέας, τότε ο δημόσιος τομέας που κατέχει ελληνικό χρέος θα πρέπει να συμμετάσχει και αυτός στην προσπάθεια» είχε αναφέρει χαρακτηριστικά η επικεφαλής του Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ.

Η ΕΚΤ έχει απορρίψει το ενδεχόμενο να υποστεί εθελοντικά ζημίες συμμετέχοντας στην ανταλλαγή των ελληνικών ομολόγων, ωστόσο πηγές του Reuters υποστηρίζουν πως στους κόλπους της διεξάγεται μια ήδη συζήτηση για το πώς θα αντιμετωπίσει μια πιθανή αναγκαστική συμμετοχή της, καθώς και για τα νομικά μέσα για να αποφύγει κάτι τέτοιο.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Πολιτική
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk