Οι μικροεπενδυτές ανέβασαν το Χρηματιστήριο

Στις 766,23 μονάδες έκλεισε την Πέμπτη ο Γενικός Δείκτης τιμών του Χρηματιστηρίου Αθηνών, κατά 3,93% πιό πάνω από το κλείσιμο της Τετάρτης. Η ημερήσια αξία των συναλλαγών διαμορφώθηκε σε 118,57 εκατ.ευρώ.Η ισοτιμία ευρώ – δολαρίου βρίσκεται στα 1,31700 δολάρια ενώ το spread του δεκαετούς ομολόγου του ελληνικού Δημοσίου διαμορφώνεται στις 3.580,1 μονάδες βάσης.

Η υπεραπόδοση των τραπεζών (άνω του 18%) με την αγορά να προεξοφλεί λύση στο PSI και η απομάκρυνση της ενδεχόμενης άτακτης χρεοκοπίας, αλλά κυρίως η διάθεση για την ανάληψη ρίσκου των μικροεπενδυτών οδηγούν σε νέα άνοδο το χρηματιστήριο Αθηνών (άνω του 4%) αυξάνοντας την απόδοσή του από τα χαμηλά του έτους στο 22%.
Διαχειριστές θεσμικών κεφαλαίων ανέφεραν πως η άνοδος του χρηματιστηρίου προέρχεται κύρια από τις μαζικές τοποθετήσεις των μικροεπενδυτών οι οποίοι προεξοφλούν «καλύτερες ημέρες».
«Υπάρχει αισιοδοξία για την ολοκλήρωση του PSI αλλά και κλείσιμο θέσεων short στην αγορά των παραγώγων που οδηγούν σε αυτή την άνοδο», ανέφεραν από την πλευρά τους ορισμένοι αναλυτές αν και με τον τζίρο σε σχετικά χαμηλά επίπεδα δεν υπάρχουν μάλλον νέοι παίχτες στην αγορά κάτι που παραπέμπει σε trading από τους ήδη υπάρχοντες.
Ετσι για ορισμένους αναλυτές, η κακή δημοσιονομική εικόνα της χώρας, το πολιτικό σκηνικό και το γεγονός ότι το κούρεμα των ομολόγων θα πλήξει ουσιαστικά τον τραπεζικό κλάδο δεν στηρίζουν την ξαφνική διάθεση ανάληψης επενδυτικού ρίσκου από τους μικροεπενδυτές.
«Οι επενδυτές ένιωσαν ανακούφιση καθώς το ρίσκο της εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ φαίνεται – τουλάχιστον σε αυτή τη φάση – να αποµακρύνεται» ανέφεραν ορισμένοι χρηµατιστές, ενώ αναλυτές εκτιμούσαν πως η αγορά προεξοφλεί λύση στο PSI και υπεραντιδρά χωρίς όμως να έχει ακλόνητες ενδείξεις για την επίτευξη τελικά μιας συμφωνίας.
Η Αθήνα ξεκινά νέο γύρο διαπραγματεύσεων με τους ιδιώτες πιστωτές την Πέμπτη για την αναδιάρθρωση του χρέους της (PSI) με την προσοχή όλων στραμμένη στην στάση της ΕΚΤ μετά την δήλωση του ΔΝΤ ότι και ο επίσημος τομέας ίσως χρειαστεί να υποστεί «κούρεμα».
Η κυβέρνηση, που τον Μάρτιο πρέπει να καλύψει λήξη ομολόγου ύψους 14,5 δις ευρώ, ευελπιστεί ότι οι συζητήσεις θα ολοκληρωθούν μέσα στην εβδομάδα και θα υπάρξει σύντομα συμφωνία, ώστε να μην οδηγηθεί η χώρα σε άτακτη χρεοκοπία.
Θα απαιτηθούν περισσότερα κρατικά κεφάλαια στο πλαίσιο του δεύτερου σχεδίου διάσωσης της Ελλάδας προκειμένου να καλυφθεί το χρηματοδοτικό κενό της χώρας, εφόσον καταλήξουν επιτυχώς οι συνομιλίες για το PSI, είπε πάντως την Πέμπτη ο Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων της ΕΕ Olli Rehn.
«Είμαστε πράγματι αρκετά κοντά σε συμφωνία μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και τον ιδιωτικό τομέα. Θα ανέμενα να ολοκληρωθεί στις επόμενες ημέρες, κατά προτίμηση τον Ιανουάριο και όχι τον Φεβρουάριο», πρόσθεσε ο Rehn σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Reuters.
Οι ιδιώτες πιστωτές επιδιώκουν την συμμετοχή και του επίσημου τομέα, ειδικότερα της ΕΚΤ, στο «κούρεμα», αλλά η ΕΚΤ έχει αποκλείσει το ενδεχόμενο αυτό. Από την άλλη πλευρά, όμως, εξετάζει το πώς θα χειριστεί τις ζημίες που θα της επιβληθούν ενδεχομένως στο πλαίσιο του PSI καθώς και τα νομικά μέτρα που θα μπορούσε να λάβει για να τις αποφύγει.
Σε περίπτωση πάντως που η ΕΚΤ εξαιρεθεί από το «κούρεμα», είναι σχεδόν βέβαιο ότι οι ιδιώτες ομολογιούχοι θα προσφύγουν στα δικαστήρια, αμφισβητώντας το δικαίωμα αυξημένης εξασφάλισης της ΕΚΤ έναντι των απαιτήσεων των ιδιωτών.
Μία λύση που έχει προταθεί, όπως υποστηρίζουν οι αναλυτές είναι η ΕΚΤ να πουλήσει τα ελληνικά ομόλογα που κατέχει στην τιμή κτήσης είτε στον μηχανισμό στήριξης EFSF, είτε στην ελληνική κυβέρνηση με χρηματοδότηση από το EFSF. Μία τέτοια κίνηση θα εξασφάλιζε την κεφαλαιακή επάρκεια της ΕΚΤ, ενώ ταυτόχρονα θα ενίσχυε τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους.

Παράταση «ανοιχτών πωλήσεων» μέχρι την 25η Ιουλίου 2012

Το Διοικητικό Συμβούλιο της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς κατά τη σημερινή 608η/26.1.2012 συνεδρίαση του, αφού έλαβε υπόψη τις συνθήκες που επικρατούν στην ελληνική κεφαλαιαγορά αποφάσισε να παρατείνει την απαγόρευση των ανοικτών πωλήσεων μέχρι την 25η Ιουλίου 2012.

Επισημαίνεται ότι η Eπιτροπή Κεφαλαιαγοράς παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις στις αγορές καθώς και τις σχετικές αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης και αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο συντομότερου επαναπροσδιορισμού της στάσης της στο εν λόγω ζήτημα, σε συνεργασία με την ESMA και τις εποπτικές αρχές Γαλλίας Ιταλίας, Ισπανίας, Ιρλανδίας και Βελγίου.

Η πορεία των αγορών

Στις 766,23 μονάδες έκλεισε την Πέμπτη ο Γενικός Δείκτης τιμών του Χρηματιστηρίου Αθηνών, κατά 3,93% πιό πάνω από το κλείσιμο της Τετάρτης. Η ημερήσια αξία των συναλλαγών διαμορφώθηκε σε 118,57 εκατ.ευρώ.

Η ισοτιμία ευρώ – δολαρίου βρίσκεται στα 1,31700 δολάρια ενώ το spread του δεκαετούς ομολόγου του ελληνικού Δημοσίου διαμορφώνεται στις 3.580,1 μονάδες βάσης.

Διεθνή Χρηματιστήρια

Στο Λονδίνο ο δείκτης FTSE 100 ενισχύεται κατά 1,21%.

Στη Φρανκφούρτη ο δείκτης DAX 30 σημειώνει άνοδο 1,96%.

Στο Παρίσι ο δείκτης CAC 40 κινείται ανοδικά κατά 1,54%.

Στο Τόκιο, ο δείκτης NIKKEI 225 έκλεισε στις 8.849,47 μονάδες με πτώση 0,39%.

Νέα Υόρκη

Στη Νέα Υόρκη ο δείκτης Dow Jones κινείται ανοδικά κατά 0,43% και ο NASDAQ παρουσιάζει άνοδο 0,25%.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk