Κρίσιμη συνάντηση για τα θέματα που αφορούν στους μισθούς και τα εργασιακά πραγματοποίησε ο υπουργός Εργασίας Γ. Κουτρουμάνης με τους επικεφαλής της τρόικας.

Η πρόθεση της κυβέρνησης να υποστηρίξει στην τρόικα τη διατήρηση του 13ου και του 14ου μισθού και τον κατώτατο μισθό, διαφάνηκε στην κυβερνητική σύσκεψη υπό τον Λ.Παπαδήμο το απόγευμα της Πέμπτης, ενώ εξετάζεται να προταθεί ως αντιστάθμισμα η διεύρυνση των επιχειρησιακών συμβάσεων.

Περιθώρια συμφωνίας για τις μειώσεις των επικουρικών συντάξεων, και για τη μείωση του μη μισθολογικού κόστους, αλλά διαφωνία για ενδεχόμενη περικοπή του 13ου και 14ου μισθού, έβγαλε και η συνάντηση του υπουργού Εργασίας με εκπροσώπους της Νέας Δημοκρατίας και του ΛΑΟΣ.

Οι εκπρόσωποι των δύο κομμάτων δεσμεύθηκαν να στείλουν «τις εναλλακτικές προτάσεις τους για τα επικουρικά ταμεία έως το βράδυ της Πέμπτης», αλλά αρνήθηκαν να συμμετάσχουν στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα που διεξάγει το υπουργείο Εργασίας για τα εργασιακά και ασφαλιστικά θέματα.

Ο υπουργός κ. Κουτρουμάνης μετά τη συνάντηση δήλωσε χαρακτηριστικά ότι θα υπάρξουν παρεμβάσεις πέραν των σημείων συμφωνία των κοινωνικών εταίρων.
«Νομίζω ότι οι κοινωνικοί εταίροι δεν έχουν ολοκληρώσει την διαδικασία του διαλόγου. Πρέπει να περιμένουμε, πρέπει να σεβαστούμε τις αποφάσεις τους και να δούμε από κει και μετά ποια είναι τα σημεία. Τότε θα είμαστε σε θέση να δούμε αν πρέπει να υπάρχουν άλλα βήματα ή όχι», σημείωσε ο υπουργός Εργασίας.

Όσον αφορά στα επικουρικά ταμεία το βράδυ της Πέμπτης συνεδρίασε εκ νέου η τεχνική επιτροπή, που έχει συσταθεί με τη συμμετοχή εκπροσώπων των κομμάτων που μετέχουν στην κυβέρνηση με στόχο να αποσαφηνισθούν οι πρότάσεις των υπολοίπων κομμάτων (ΝΔ και ΛΑΟΣ) που παράγουν ισοδύναμα αποτελέσματα με την πρόταση Κουτρουμάνη, η οποία προβλέπει μέση μείωση 15% και ενοποιήσεις των ταμείων σε ένα.
Σημειώνεται πως ο υπουργός Εργασίας έχει δηλώσει πως δεν θα καταθέσει νομοθετική ρύθμιση στη Βουλή για τα επικουρικά αν δεν υπάρξει συμφωνία όλων των κομμάτων, που μετέχουν στην κυβέρνηση.