Η κρίση έπληξε και τις πιστωτικές κάρτες

Περισσότερες από 400 χιλιάδες πιστωτικές κάρτες Visa καταργήθηκαν το 2011, καθώς συνεχίστηκε το νοικοκύρεμα των τραπεζών στον τομέα του «πλαστικού» χρήματος, σε αντίθεση με τις χρεωστικές κάρτες που σημείωσαν σημαντική άνοδο, με αποτέλεσμα να διατηρηθεί σταθερός ο αριθμός των καρτών του Οργανισμού σε ετήσια βάση στην ελληνική αγορά

Περισσότερες από 400 χιλιάδες πιστωτικές κάρτες Visa καταργήθηκαν το 2011, καθώς συνεχίστηκε το νοικοκύρεμα των τραπεζών στον τομέα του «πλαστικού» χρήματος, σε αντίθεση με τις χρεωστικές κάρτες που σημείωσαν σημαντική άνοδο, με αποτέλεσμα να διατηρηθεί σταθερός ο αριθμός των καρτών του Οργανισμού σε ετήσια βάση στην ελληνική αγορά.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η Visa, ο συνολικός αριθμός καρτών (πιστωτικές, χρεωστικές, εταιρικές) παρέμεινε κατά την περυσινή χρονιά στα ίδια επίπεδα με το 2010, αγγίζοντας τα 8,6 εκατομμύρια.

Η μείωση της κατανάλωσης επηρέασε αρνητικά τον τζίρο μέσω των καρτών, ωστόσο η χρήση τους αυξήθηκε, όπως αποτυπώνεται από τον αριθμό των συναλλαγών ανά χρήστη.

Συνολικά η δαπάνη με όλες τις κάρτες Visa στα σημεία πώλησης μειώθηκε κατά 8,3% και ανήλθε σε 4,5 δισ. ευρώ.

Οι χρεωστικές κάρτες Visa σημείωσαν σημαντική άνοδο το 2011 κατά 7,1% αγγίζοντας τα 6,0 εκατομμύρια, ενώ η καταναλωτική δαπάνη με χρεωστικές κάρτες στα σημεία πώλησης σημείωσε επίσης άνοδο 9,4% (€914 εκατομμύρια).

Επιπλέον, ο αριθμός των συναλλαγών στα σημεία πώλησης ανά χρεωστική κάρτα αυξήθηκε κατά 9,9%, ενώ και ο συνολικός αριθμός των συναλλαγών κινήθηκε ανοδικά σε ποσοστό 21%, φτάνοντας τα 13,3 εκατομμύρια.

Στον αντίποδα, ο αριθμός των πιστωτικών καρτών μειώθηκε στα 2,5 εκατομμύρια (περίπου -14%), ενώ η καταναλωτική δαπάνη στα σημεία πώλησης κυμάνθηκε στα 3,3 δισ ευρώ (περίπου -12%).

Ωστόσο, ανεξάρτητα από την μείωση στον αριθμό πιστωτικών καρτών, οι συναλλαγές στα σημεία πώλησης ανά κάρτα αυξήθηκαν κατά 6,7%.

Τέλος, ο συνολικός αριθμός των εταιρικών καρτών αυξήθηκε κατά περίπου 1,8% φτάνοντας τις 49.000, ενώ ο αριθμός συναλλαγών στα σημεία πώλησης μειώθηκε κατά 1,7% στα 1,2 εκατομμύρια. Η δαπάνη στα σημεία πώλησης μειώθηκε κατά 4,0% περίπου, στα €259 εκατομμύρια.
Ο κ. Νίκος Καμπανόπουλος, Αντιπρόεδρος & Γενικός Διευθυντής, δήλωσε σχετικά ότι «εστιάζουμε στην θετική πορεία που κατέγραψε η κατηγορία των χρεωστικών καρτών στην Ελλάδα, παρά την τρέχουσα οικονομική συγκυρία, γεγονός που αποδεικνύει ότι τα πλεονεκτήματα των πληρωμών μέσω χρεωστικών καρτών, όπως η ευελιξία, η ασφάλεια και η ευκολία, συνεχίζουν να αφομοιώνονται όλο και περισσότερο από τους Έλληνες καταναλωτές».
Σύμφωνα με τον ίδιο, «η προώθηση των ηλεκτρονικών πληρωμών και η διείσδυσή τους ακόμη και στις συναλλαγές χαμηλότερης αξίας αποτελεί σταθερή προτεραιότητα της Visa Europe, η οποία υποστηρίζεται από τεχνολογικές εξελίξεις που έρχονται το 2012 και στην Ελλάδα με την υιοθέτηση της τεχνολογίας ανέπαφων πληρωμών και πληρωμών μέσω φορητών συσκευών λίγο αργότερα.
Επιπλέον τόνισε ότι για το 2012 «θα συνεχίσουμε να προωθούμε τα πλεονεκτήματα των καρτών πληρωμών σε σχέση με τα μετρητά, καθώς και τη χρήση τους ως μέσου καταπολέμησης της παραοικονομίας και της φοροδιαφυγής».

Επεξεργασία συναλλαγών Visa Europe
Η Visa Europe επεξεργάστηκε σχεδόν ένα δισεκατομμύριο συναλλαγές κάθε μήνα το 2011, καταγράφοντας αύξηση 19% σε σύγκριση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα καθώς ο αριθμός αυτών των συναλλαγών άγγιξε τα 11,8 δισεκατομμύρια.
Αυτή η αύξηση στις υπηρεσίες επεξεργασίας συναλλαγών της Visa Europe έδωσε το έναυσμα για μία επένδυση σε ένα καινούργιο κέντρο δεδομένων, τα οποίο είναι διπλάσιο από το πρωταρχικό κέντρο επεξεργασίας συναλλαγών.
Αυτή η διευρυμένη λειτουργία θα υποστηρίξει τις προβλεπόμενες μελλοντικές αυξήσεις στον τομέα της επεξεργασίας συναλλαγών, συμπεριλαμβανομένης της ανάπτυξης των συναλλαγών που αφορούν στο ηλεκτρονικό εμπόριο και σε πληρωμές μέσω κινητών τηλεφώνων.
Διαχείριση του κινδύνου : η επιτυχία του chip
Η μείωση περιστατικών απάτης με κάρτες Visa στην Ευρώπη σημείωσε το 2011 ιστορικό χαμηλό, με την αναλογία περιστατικών απάτης σε σχέση με τις πωλήσεις να μειώνεται κατά 27% σε 0,038%.
Αυτό σημαίνει ότι σήμερα τα περιστατικά απάτης αναλογούν σε λιγότερο από 4 cents ανά €100 δαπάνης. Μεγάλο μέρος αυτής της πτωτικής τάσης στο φυσικό περιβάλλον μπορεί να αποδοθεί στην επιτυχία της τεχνολογίας EMV chip, με 75% όλων των καρτών Visa στην Ευρώπη να διαθέτουν πλέον την τεχνολογία chip.
Η αυξημένη χρήση του Verified by Visa από εκδότες καρτών και εμπόρους, μαζί με την αξιολόγηση κινδύνου σε πραγματικό χρόνο που εισήχθη στις δυνατότητες επεξεργασίας συναλλαγών της Visa Europe, έχουν συνεισφέρει στην μείωση περιστατικών απάτης στο ηλεκτρονικό εμπόριο.

Το μέλλον των ηλεκτρονικών πληρωμών
Το 2011 σημειώθηκε σημαντική πρόοδος στην καινοτομία των πληρωμών με την έκδοση συνολικά 30 περίπου εκατομμυρίων καρτών ανέπαφων πληρωμών, το λανσάρισμα της πρώτης υπηρεσίας πληρωμών μέσω κινητών τηλεφώνων, τις πληρωμές από άτομο σε άτομο και την υπηρεσία προειδοποίησης μέσω μηνυμάτων τον Οκτώβριο του 2011. Η Visa Europe πραγματοποίησε επίσης στρατηγικές επενδύσεις στις Monitise και Beyond Analysis¹ ενισχύοντας τη στρατηγική της που αφορά στο ‘Future of Payments’.
Το 2012, η Visa Europe προβλέπει ότι οι ανέπαφες κάρτες θα φτάσουν τα 50 εκατομμύρια στην Ευρώπη, και θα πραγματοποιηθούν τα πρώτα λανσαρίσματα πληρωμών μέσω κινητών τηλεφώνων με δυνατότητα συναλλαγών στα σημεία πώλησης. Η Visa Europe θα λανσάρει επίσης την νέα υπηρεσία χρήσης ψηφιακού πορτοφολιού στο ηλεκτρονικό εμπόριο κατά το δεύτερο εξάμηνο του έτους.

Οικονομικά στοιχεία
Η Visa Europe, η οποία λειτουργεί ως ένας χαμηλού κόστους μη κερδοσκοπικός οργανισμός μελών, για πρώτη φορά στην ιστορία της ανακοίνωσε συνολικά έσοδα που ξεπέρασαν το 1 δισ. ευρώ
Μετά από σημαντικές επενδύσεις με στόχο τη διασφάλιση της απόδοσης της στρατηγικής της Visa Europe ‘Future of Payments’, δημιουργήθηκε ένα προ-φόρων πλεόνασμα 241 εκατ. ευρώ.
Αυτό το ποσό κρατήθηκε για την υποστήριξη ιδίων κεφαλαίων και αποθεμάτων το οποία ανήλθαν σε 738 εκατ. ευρώ.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk