Βήμα στην τέχνη από το Γαλλικό Ινστιτούτο

«Απέναντι στη νέα κατάσταση που επιβάλλεται από την οικονομική συγκυρία οφείλουμε να είμαστε παρόντες περισσότερο από ποτέ άλλοτε δίπλα στους έλληνες δημιουργούς έργων αλλά και ιδεών» ανέφερε σε συνέντευξη Τύπου την Πέμπτη 26 Ιανουαρίου, ο νέος διευθυντής του Γαλλικού Ινστιτούτου Ελλάδος Olivier Descotes

«Απέναντι στη νέα κατάσταση που επιβάλλεται από την οικονομική συγκυρία οφείλουμε να είμαστε παρόντες περισσότερο από ποτέ άλλοτε δίπλα στους έλληνες δημιουργούς έργων αλλά και ιδεών» ανέφερε σε συνέντευξη Τύπου την Πέμπτη 26 Ιανουαρίου, ο νέος διευθυντής του Γαλλικού Ινστιτούτου Ελλάδος Olivier Descotes.

Για τον σκοπό αυτόν ο Olivier Descotes και οι συνεργάτες του έβαλαν στόχο να υλοποιήσουν ένα πλούσιο τριετές πρόγραμμα πολιτιστικών δραστηριοτήτων με τη μορφή θεματικών ενοτήτων (focus), που θα εξελίσσεται σταδιακά ως το 2014 με στόχο να αναδείξει τη δημιουργία και τη συνεργασία ανάμεσα στη Γαλλία και στην Ελλάδα.

Το 2012, λοιπόν, το Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος επεκτείνει περισσότερο τις δραστηριότητές του εκτός των χώρων του και δίνει πιο έντονα το «παρών» ανά την Ελλάδα μέσα από τις συνεργασίες του με διάφορα ελληνικά προγράμματα σε όλους τους μορφωτικούς και καλλιτεχνικούς τομείς. Από τα «Ραντεβού επί σκηνής» με έναν κύκλο τριών συναυλιών σύγχρονης μουσικής ως την πρώτη ετήσια διοργάνωση «Ποίηση στην Αθήνα», από την Εβδομάδα της Γαλλοφωνίας ως το Φεστιβάλ Γαλλόφωνου Κινηματογράφου της Ελλάδος, από τη φιλοσοφία ως τις συζητήσεις ιδεών γύρω από τους τομείς των επιστημών και της τεχνολογίας, η ομάδα του Γαλλικού Ινστιτούτου Ελλάδος προσφέρει βήμα στην τέχνη για να εκφραστεί και προσκαλεί το κοινό και τους καλλιτέχνες-δημιουργούς σε έναν διάλογο έτσι ώστε να συνεχιστεί αυτό το κοινό όραμα της δημιουργίας και των ανταλλαγών ανάμεσα στις δύο χώρες.

Παρουσία του γάλλου πρεσβευτή Jean Loup Kuhn-Delforge, ο νέος διευθυντής του Γαλλικού Ινστιτούτου Ελλάδος παρουσίασε το πρόγραμμα του 2012 και τις μελλοντικές προοπτικές του Γαλλικού Ινστιτούτου εστιάζοντας σε τομείς όπως η «Καλλιτεχνική δράση», το «Βιβλίο, ιδέες, γνώση» αλλά και «Εκπαίδευση και γαλλική γλώσσα».

Auditorium «Theo Angelopoulos»

Στην έναρξη της ομιλίας του ο Διευθυντής του Γαλλικού Ινστιτούτου έκανε μια εκτενή αναφορά στον Θόδωρο Αγγελόπουλο λέγοντας μεταξύ άλλων ότι δεν πρόκειται μόνο για έναν από τους μεγαλύτερους κινηματογραφιστές όλων των εποχών αλλά και για έναν αδιαμφισβήτητο φίλο της Γαλλίας που τον έχει παρασημοφορήσει δυο φορές και έχει επιβραβεύσει το έργο του στις Κάνες με το Χρυσό Φοίνικα για το «Αιωνιότητα και μια μέρα» και με το Βραβείο της κριτικής επιτροπής για «Το Βλέμμα του Οδυσσέα».

Επισήμανε τη πολύ συχνή παρουσία του Θόδωρου Αγγελόπουλου στο Γαλλικό Ινστιτούτο είτε ως θεατή είτε ως συμμετέχοντα σε εκδηλώσεις όπως το περασμένο Νοέμβριο στη στρογγυλή τράπεζα «Οι μεταμορφώσεις της μελαγχολίας» και ακόμη πριν τον Απριλιο του 2011 ως πρόεδρος της κριτικής επιτροπής του 12ου Φεστιβάλ Γαλλόφωνου Κινηματογράφου της Ελλάδος.

Είχε άλλωστε τη συνήθεια να συχνάζει στο καφέ «Paris-Athenes» για το οποίο έλεγε ότι αισθανόταν τόσο καλά σ’ αυτό που όταν έμπαινε ήταν «σαν να διέσχιζε ένα σύνορο προς ένα τόπο φιλόξενο και οικογενειακό». Ακόμη και πρόσφατα στο auditorium είχε οργανώσει το κάστινγκ της ταινίας του της οποίας τα γυρίσματα είχε μόλις ξεκινήσει…

Για όλους αυτούς τους λόγους, κι επειδή ήταν ένας ακούραστος αρωγός των ελληνογαλλικών πολιτιστικών σχέσεων ο κύριος Οlivier Descotes ανακοίνωσε τη πρόθεση του ιδίου καθώς και του Πρέσβη της Γαλλίας και μετά από τη ρύθμιση μερικών λεπτομερειών, να δώσει στο auditorium το όνομα «Τhéo Angélopoulos».

Το πρόγραμμα του 2012

Οι θεματικές ενότητες της καλλιτεχνικής δράσης περιλαμβάνουν: σύγχρονη μουσική, παλαιά μουσική-μπαρόκ, σύγχρονο θέατρο, σύγχρονο χορό, εικαστικά και σινεμά. Συγκεκριμένα η 13η διοργάνωση της ετήσιας συνάντησης του γαλλόφωνου κινηματογράφου με το ελληνικό κοινό θα γίνει εφέτος από τις 21 ως τις 28 Μαρτίου στην Αθήνα και από τις 29 Μαρτίου ως τις 4 Απριλίου στη Θεσσαλονίκη. Στην έναρξη του φεστιβάλ θα προβληθεί η ταινία-φαινόμενο «Αθικτοι» των Éric Toledano και Olivier Nakache με πρωταγωνιστές τους François Cluzet και Omar Sy. Η ταινία έχει ήδη κόψει 17.000.000 εισιτήρια στη Γαλλία και θα προβληθεί στις ελληνικές αίθουσες στα τέλη Μαρτίου.

Ως προς τη μουσική θα δοθεί έμφαση στην εξέχουσα θέση που κατέχουν οι έλληνες συνθέτες στη σύγχρονη μουσική δημιουργία στη Γαλλία (Ξενάκης, Απέργης) αλλά και στο έργο νέων συνθετών όπως ο Αλέξανδρος Μαρκέας (30/1) και η Γεωργία Σπυροπούλου (3/4). Στις 5/3 θα εμφανιστεί ο πιανίστας Παύλος Αντωνιάδης.
Στο πλαίσιο του 13ου Φεστιβάλ Γαλλόφωνου Κινηματογράφου της Ελλάδος η Εθνική Ορχήστρα Τζαζ της Γαλλίας, που έχει να έρθει στην Ελλάδα από το 1999, θα εμφανιστεί για μια ειδική ciné-συναυλία γύρω από την ταινία «Carmen» (23/3).

Ως προς την παλαιά μουσική ο δεύτερος κύκλος των «Ραντεβού επί σκηνής», που θα παρουσιαστεί το φθινόπωρο του 2012, θα είναι αφιερωμένος στην παλαιά μουσική. Το Ινστιτούτο θα παρουσιάσει στο ευρύ κοινό συναυλίες με καλλιτέχνες που θα ερμηνεύσουν έργα από το πλούσιο γαλλικό ρεπερτόριο αυτού του μουσικού είδους.

Ως προς τον σύγχρονο χορό, όπως κάθε χρόνο, έτσι και εφέτος ο σύγχρονος γαλλικός χορός θα συνεχίσει να κάνει έντονη την παρουσία του στα φεστιβάλ της Αθήνας και της Καλαμάτας. Το 2012 ξεκινάει με τις παραστάσεις δύο μεγάλων φυσιογνωμιών του σύγχρονου γαλλικού χορού στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών: της Marie-Claude Pietragalla και του Jean-Claude Gallotta. Και ως προς τα εικαστικά, το Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος έχει πρόθεση να συμβάλει στην προώθηση των καινοτόμων τάσεων στους χώρους της αρχιτεκτονικής, της φωτογραφίας και της σύγχρονης τέχνης αναδεικνύοντας τη συνεργασία διάφορων γαλλικών και ελληνικών φορέων.

Τέλος, εκδηλώσεις σχετικές με την ποίηση, το γαλλικό μυθιστόρημα, τη φιλοσοφία, αλλά και οι συζητήσεις ιδεών γύρω από τις επιστήμες και την τεχνολογία θα πραγματοποιηθούν στο πλαίσιο του τομέα «Βιβλίο, ιδέες, γνώση».

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Πολιτισμός
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk