Ολοκληρώθηκε εχθές -Πέμπτη 26 Ιανουαρίου- η εβδομάδα μόδας υψηλής ραπτικής που πραγματοποιήθηκε στο Παρίσι με του διασημότερους οίκους να παρουσιάζουν τις πιο εντυπωσιακές και πολυτελείς δημιουργίες τους.

Από τα highlights του φετινού Paris Haute Couture για την άνοιξη-καλοκαίρι 2012 ήταν η επιστροφή της Ντονατέλα Βερσάτσε, το σόου της οποίας άνοιξε την εν λόγω εβδομάδα μόδας (Δευτέρα 23 Ιανουαρίου).

Μετά από οκτώ χρόνια από τις πασαρέλες της υψηλής ραπτικής -είχε παρουσιάσει την τελευταία της Haute Couture Collection το 2004- η Ντονατέλα Βερσάτσε επέστρεψε με τις «glamorous warriors» (λαμπερούς πολεμιστές), μια συλλογή με 15 δημιουργίες σε λιτές γραμμές, αλλά με φουτουριστικές αναφορές και πάντα πιστές στην έντονη θηλυκότητα που διακρίνει όλες τις συλλογές του οίκου.

Όσο για την χρωματική παλέτα αυτή ήταν μάλλον περιορισμένη σε σχέση πάντα με τα ζωηρά χρώματα και έντονα μοτίβα που διακρίνουν το στιλ Versace. Οι γκρι και οι μεταλλιζέ αποχρώσεις ήταν οι πρωταγωνιστές ενώ δεν έλειψαν και λίγα κομμάτια στο χρώμα του λεμονιού και του μανταρινιού.

Την πρώτη ημέρα παρουσίασαν επίσης τις συλλογές τους -μεταξύ άλλων- και οι οίκοι Christian Dior και Giambattista Valli.

Mακριές τουαλέτες και υπέρκομψα φορέματα κοκτέιλ και έναν αέρα παλιού Χόλιγουντ έφερε στις φετινές πασαρέλες ο Μπιλ Γκαϊτέν για λογαριασμό του οίκου Christian Dior.

Άσπρο, μαύρο, κόκκινο και μοβ, πρωταγωνίστησαν στην χρωματική παλέτα του γαλλικού οίκου ενώ τα φορέματα από οργάντζα με πλούσιο όγκο και οι σέξι, αλλά κομψές διαφάνειες καταχειροκροτήθηκαν από το κοινό. Ωστόσο, για μια ακόμη φορά ήταν φανερή η απουσία της φαντασίας και η ανατρεπτική διάθεση του απολυμένου Τζον Γκαλιάνο.

Εξίσου ενδιαφέρουσα ήταν και η συλλογή του οίκου Giambattista Valli ο οποίος πόνταρε στους περίτεχνους φιόγκους στα βολάν αλλά και τα απλικαρισμένα λουλούδια πάνω σε διαφάνειες για να δημιουργήσει μια συλλογή άκρως γοητευτική και θηλυκή.

Σύνολα κοκτέιλ αλλά και βραδινές δημιουργίες από πολυτελή υλικά όπως σατέν, ταφτάς, οργάντζα και τούλι στον κλασικό συνδυασμό άσπρο-μαύρο αλλά και σε πιο ζωηρά χρώματα όπως το κόκκινο ήταν τα βασικά στοιχεία της.

Την Τρίτη 24 Ιανουαρίου την παράσταση έκλεψε το σόου του οίκου Chanel δια χειρός Καρλ Λάγκερφελντ. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι τεχνικοί χρειάστηκαν πέντε ημέρες για να δημιουργήσουν το σκηνικό μέσα στο Grand Palais όπου πραγματοποιήθηκε η επίδειξη.

Ο εκκεντρικός γερμανικής καταγωγής καλλιτεχνικός διευθυντής του οίκου επέλεξε να παρουσιάσει τις υψηλής ραπτικής δημιουργίες του σε ένα χώρο που έδινε την αίσθηση αεροπλάνου. Όχι φυσικά οποιουδήποτε αεροπλάνου, αλλά του Air Chanel Plane. Οι θεατές ως άλλοι επιβάτες παρακολούθησαν τα μοντέλα να περπατούν στο διάδρομο του «αεροπλάνου» με δημιουργίες στις οποίες πρωταγωνίστησε το μπλε του ουρανού.

Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στα μανίκια και τον λαιμό των ρούχων, ενώ οι τσάντες που αποτελούν σήμα κατατεθέν του οίκου ήταν απούσες. Αντ’ αυτές οι τσέπες στα πλαϊνά των φορεμάτων ήταν ένα ακόμη βασικό χαρακτηριστικό της συλλογής του Λάγκερφελντ για Chanel.

Με την Τζέσικα Τσαστέιν στην πρώτη σειρά της επίδειξης, να μαθαίνει λίγο πριν την έναρξη του σόου ότι θα είναι υποψήφια για Όσκαρ στην φετινή τελετή απονομής, ξεκίνησε την ίδια ημέρα και η παρουσίαση της συλλογής Giorgio Armani Prive.

Πρωταγωνιστής το πράσινο χρώμα, άλλοτε στην απόχρωση εκείνη που έχουν τα ερπετά και άλλοτε στον ζωηρό τόνο του αψέντι, σε μια συλλογή ιδιαίτερα θηλυκή, αλλά με υπερβολικό κάποιες φορές ανδρικό styling. Εκτός από το χρώμα και την φιδίσια αίσθηση κάποιων υφασμάτων, σήμα κατατεθέν των δημιουργιών του ιταλικού οίκου ήταν τα αυστηρά και ιδιαίτερα δυναμικά σακάκια που συμπλήρωναν σχεδόν κάθε σύνολο.

Οι περίτεχνοι όγκοι, οι μεγάλοι γιακάδες και οι φουτουριστικές λεπτομέρειες στις κατά τα άλλα πολύ λιτές και θηλυκές δημιουργίες του οίκου Stephane Rolland έκαναν την διαφορά την δεύτερη ημέρα της εβδομάδας μόδας υψηλής ραπτικής.

Η συλλογή περιελάμβανε μίντι φορέματα αλλά και μάξι αέρινες τουαλέτες με ιδιαίτερα αποκαλυπτικά ανοίγματα στα πόδια, στο ντεκολτέ αλλά και την πλάτη, κυρίως σε λευκό χρώμα, χωρίς ωστόσο να λείπουν τα κλασικά κόκκινο και μαύρο, αλλά και το πιο φωτεινό λάιμ.

Η παρουσίαση των συλλογών ρούχων ολοκληρώθηκε την Τετάρτη 25 Ιανουαρίου με τα σόου των οίκων Ellie Saab, Jean Paul Gaultier και Valentino.

Οι αέρινες μακριές τουαλέτες, μονόχρωμες ή με λουλουδάτα μοτίβα πρωταγωνίστησαν στην συλλογή Υψηλής Ραπτικής του Elie Saab, η οποία καταχειροκροτήθηκε από τις διάσημες κυρίες του Χόλιγουντ που ενδεχομένως εν όψει Όσκαρ, κάθισαν στις πρώτες θέσεις του σόου.

Ανάμεσά τους το κορίτσι του Μποντ, Όλγα Κιριλένκο, η Γαλλίδα ηθοποιός Μπερενίς Μπέτζο που είναι υποψήφια φέτος για το βραβείο Όσκαρ β γυναικείου ρόλου, η Γαλλίδα μοντέλο και fashion icon Ινές Ντε Λα Φρανσέζ.

O Λιβανέζος σχεδιαστής μόδας που τα τελευταία χρόνια επιλέγουν οι περισσότερες σταρ για τις εμφανίσεις τους στο κόκκινο χαλί, εντυπωσίασε το κοινό με μια συλλογή που θύμιζε παραμύθι. Παστέλ χρώματα, πολυτελή υφάσματα όπως το μετάξι, διαφάνειες, δαντέλα, κεντήματα και λάμψη από πολύτιμους λίθους συνέθεσαν την συλλογή υψηλής ραπτικής του Elie Saab.

Πολλές ωστόσο ήταν και οι επώνυμες κυρίες που παρακολούθησαν το σόου του Jean Paul Gaultier, μεταξύ των οποίων η Ντίτα Βον Τιζ, η Αγγλίδα ηθοποιός Σαρλότ Ράμπλινγκ, η τραγουδίστρια Μπεθ Ντίτο και η Γαλλίδα ηθοποιός Κατρίν Ντενέβ.

Η φετινή συλλογή υψηλής ραπτικής του Γάλλου σχεδιαστή ήταν αφιερωμένη εξ’ ολοκλήρου στην Εϊμι Γουαϊνχάουζ, την Βρετανίδα τραγουδίστρια που έφυγε από την ζωή σε ηλικία μόλις 27 ετών τον περασμένο χρόνο.

Όπως και το στιλ της μούσας του έτσι και η συλλογή του είχε έντονες αναφορές στις δεκαετίες του 50 και του 60 με τις πάντα ανατρεπτικές πινελιές του Ζαν Πολ Γκοτιέ.

Το πρώτο μοντέλο της επίδειξης του με τα κατάμαυρα μαλλιά «λάχανο», τα μάτια βαμμένα με έντονο eyeliner και την μαύρη στενή φούστα κάτω από ένα τοπ που άφηνε να φαίνεται ο στηθόδεσμος, θύμιζε έντονα την Γουαϊχάουζ και καταχειροκροτήθηκε από το κοινό.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το εν λόγω σόου ως θέαμα και ως αφιέρωμα απέσπασε καλές κριτικές, ωστόσο, δεν είναι λίγοι εκείνοι που αναρωτιούνται κατά πόσο οι πελάτισσες της υψηλής ραπτικής που ξοδεύουν χιλιάδες ευρώ για μια τουαλέτα θα ήθελαν να μοιάζουν με την αδικοχαμένη ντίβα της σόουλ σε ένα βραδινό γκαλά.

Ο σχεδιαστής όμως της συλλογής δίνει την δική του απάντηση: «Η Εϊμι ήταν μοναδική. Τόσο στη μουσική, όσο και στο ντύσιμο. Συνδύαζε τόσο πολλές διαφορετικές επιρροές για να δημιουργήσει ένα μοναδικό στιλ.Όχι ένα ρετρό στιλ, αλλά ένα σύγχρονο. Γι’ αυτό άγγιξε όλες τις γενιές».

Και πρόσθεσε: «Ο μεγαλύτερος φόρος τιμής είναι ο θαυμασμός που τρέφω γι’ αυτήν».

Η τρίτη ημέρα των επιδείξεων έκλεισε με το σόου του Valentino. Με τον ίδιο τον βετεράνο σχεδιαστή να έχει αποσυρθεί και με τους Μαρία Γκρατσία Κιούρι και Πιερ Πάολο Πικιολι στην καλλιτεχνική διεύθυνση παρουσιάστηκε η συλλογή υψηλής ραπτικής του ιταλικού οίκου.

Φορέματα από ταφτά, τούλι και δαντέλα, σε παστέλ αποχρώσεις ή με απαλά λουλουδάτα μοτίβα, διαφάνειες και περίτεχνα κεντήματα έφεραν έναν αέρα γοητείας, ελαφρότητας και χάρης.

Νοσταλγικό λουκ, με έμφαση στην στρογγυλή λαιμόκοψη, που δεν ήταν ούτε καθωσπρέπει, ούτε αποκαλυπτική συνέθεσαν μια συλλογή βγαλμένη από άλλη εποχή.