Υπέρ της οικονομικής δικαιοσύνης τάχθηκε ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, στη διάρκεια της ομιλίας του για την Κατάσταση του Εθνους, ενώπιον των μελών του Κογκρέσου.

Αφού τόνισε την ανάγκη για «μία οικονομία που δουλεύει για όλους», ο αμερικανός πρόεδρος δήλωσε ότι προτίθεται να επιβάλει ελάχιστο φορολογικό συντελεστή της τάξης του 30% στο εισόδημα των εκατομμυριούχων και να δημιουργήσει ειδική επιτροπή οικονομικού εγκλήματος.

Η ομιλία του Μπαράκ Ομπάμα στο ελεγχόμενο από τους Ρεπουμπλικανούς Κογκρέσο είχε σαφές προεκλογικό ύφος, εν όψει της αναμέτρησης του Νοεμβρίου. «Μπορούμε είτε να αρκεστούμε σε μια χώρα όπου ένας μικρός αριθμός ανθρώπων τα καταφέρνει μια χαρά, όταν η πλειονότητα των Αμερικανών αντιμετωπίζει μεγάλες δυσκολίες, είτε να αποκαταστήσουμε μία οικονομία όπου όλοι αντιμετωπίζονται δίκαια, όλοι έχουν το μερίδιο που τους αναλογεί και όλοι παίζουν με τους ίδιους κανόνες» είπε.

«Αυτό που διακυβεύεται δεν είναι οι αξίες των Δημοκρατικών ή των Ρεπουμπλικανών, αλλά οι αξίες των Αμερικανών. Αυτές πρέπει να αναμορφώσουμε» πρόσθεσε στη συνέχεια, επισημαίνοντας ότι η αμερικανική οικονομία δείχνει σημάδια ανάκαμψης μετά την ύφεση της διετίας 2008-2009.

Παράλληλα, προειδοποίησε τις τάξεις των Ρεπουμπλικανών ότι θα πολεμήσει όποιους επιχειρήσουν να σταθούν εμπόδιο στις προσπάθειες για οικονομική δικαιοσύνη λέγοντας: «Θα αντιταχθώ σε κάθε προσπάθεια να επιστρέψουν οι ΗΠΑ στις πολιτικές που οδήγησαν στην οικονομική κρίση».

Στο σημείο αυτό επανέλαβε την πρόθεσή του να θέσει σε εφαρμογή τον λεγόμενο «νόμο Μπάφετ», που στερεί από τους εκατομμυριούχους το προνόμιο να πληρώνουν λιγότερους φόρους σε σχέση με τους υπόλοιπους αμερικανούς εργαζομένους.

Αφού δεσμεύτηκε ότι δεν θα υπάρξει αύξηση της φορολογίας για όσους έχουν ετήσιο εισόδημα έως 250.000 δολάρια, ο αμερικανός πρόεδρος ανακοίνωσε: «Οσοι κερδίζουν περισσότερο από 1 εκατ. δολάρια ετησίως θα πρέπει να φορολογούνται με ποσοστό τουλάχιστον 30%».

«Πείτε το ταξικό πόλεμο, αν θέλετε. Όμως το να ζητήσεις από έναν δισεκατομμυριούχο να πληρώσει τουλάχιστον όσο πληρώνει η γραμματέας του, αυτό οι Αμερικανοί το θεωρούν κοινή λογική» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Παρουσιάζοντας τα σχέδιά του για την αναμόρφωση της οικονομίας, ο Μπαράκ Ομπάμα πρότεινε μεταξύ άλλων και την αναχρηματοδότηση στεγαστικών δανείων με χαμηλότερα επιτόκια, αλλά και φορολογικές μεταρρυθμίσεις με στόχο να γίνει λιγότερο ελκυστική η μεταφορά αμερικανικών εταιρειών στο εξωτερικό.

«Ειρηνική λύση στο θέμα του Ιράν είναι εφικτή»

Μια «ειρηνική» απόφαση στο θέμα του επίμαχου πυρηνικού προγράμματος του Ιράν
είναι «ακόμη εφικτή», αλλά οι ΗΠΑ κρατούν «όλες τις επιλογές» στο τραπέζι,
δήλωσε ο αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα τις πρώτες πρωινές ώρες της Τετάρτης, στην
ομιλία του για την κατάσταση της Ενωσης.

«Για να μην υπάρχει αμφιβολία: η Αμερική είναι αποφασισμένη να αποτρέψει το
Ιράν να αποκτήσει πυρηνικά όπλα και κρατώ όλες τις επιλογές στο τραπέζι για την
επίτευξη του στόχου αυτού. Ωστόσο μια ειρηνική απόφαση στο θέμα αυτό είναι
ακόμη εφικτή
», δήλωσε.

«Ο κόσμος που προηγουμένως ήταν διχασμένος σε σχέση με τον τρόπο διαχείρισης
του ιρανικού πυρηνικού προβλήματος, τώρα πλέον δεν είναι
», τόνισε ο Ομπάμα, την
επομένη της απόφασης της Ευρωπαϊκής Ενωσης για επιβολή εμπάργκο στο ιρανικό
πετρέλαιο, το οποίο η Κίνα συνεχίζει να αγοράζει.

Σύμφωνα με τον Μπαράκ Ομπάμα, το Ιράν είναι «πιο απομονωμένο από ποτέ» και η
πίεση στο καθεστώς «δεν να μειωθεί».

Το Ισραήλ, βασικός σύμμαχος των ΗΠΑ στη Μέση Ανατολή, άφησε να εννοηθεί ότι δεν
αποκλείει μια στρατιωτική επιχείρηση προκειμένου να αποτρέψει το Ιράν να
αποκτήσει πυρηνικά όπλα, μια προοπτική που η Ουάσινγκτον προσπαθεί να αποφύγει.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο των ΗΠΑ, «αν το Ιράν αλλάξει πορεία και στο εξής πληροί
τις (διεθνείς) του υποχρεώσεις, μπορεί να ενταχθεί στην κοινωνία των εθνών
».