Τα λαχανικά ήταν τελικά ασφαλή προς κατανάλωση

Ασφαλή προς κατανάλωση είναι τα αγροτικά προϊόντα που παράγονται στις περιοχές Στερεάς Ελλάδας, Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης, Θεσσαλίας, Ηπείρου και Κρήτης, σύμφωνα με ελέγχους του Ενιαίου Φορέα Ελέγχου Τροφίμων (ΕΦΕΤ).

Ασφαλή προς κατανάλωση είναι τα αγροτικά προϊόντα που παράγονται στις περιοχές Στερεάς Ελλάδας, Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης, Θεσσαλίας, Ηπείρου και Κρήτης, σύμφωνα με ελέγχους του Ενιαίου Φορέα Ελέγχου Τροφίμων (ΕΦΕΤ).

Με αφορμή τις σημερινές κινητοποιήσεις αγροτών στο κέντρο της Αθήνας, ο πρόεδρος του ΕΦΕΤ κ. Γ. Μίχας δήλωσε ότι το 2011 διενεργήθηκαν εκτεταμένοι έλεγχοι για βαρέα μέταλλα (μόλυβδο, κάδμιο, νικέλιο και χρώμιο) σε λαχανικά, όπως καρότα, πατάτες και κρεμμύδια των περιοχών αυτών.

Οι εργαστηριακές δοκιμές πραγματοποιήθηκαν σε διαπιστευμένα για τις εν λόγω μεθόδους εργαστήρια του Γενικού Χημείου του Κράτους (Διεύθυνση Περιβάλλοντος, Β’ Χημική Υπηρεσία Θεσσαλονίκης και Χημική Υπηρεσία Ιωαννίνων).

Από τα αποτελέσματα των ελέγχων προέκυψε ότι υπάρχει πλήρης συμμόρφωση με την κείμενη εθνική και κοινοτική νομοθεσία όσον αφορά τον μόλυβδο και το κάδμιο στις περιπτώσεις που καταγράφονται μέγιστα επιτρεπτά όρια. Για το νικέλιο και το χρώμιο, για τα οποία δεν έχουν θεσπιστεί σε εθνικό ή ευρωπαϊκό επίπεδο μέγιστα όρια, τα μέσα επίπεδα που μετρήθηκαν στις ανωτέρω περιοχές παρουσιάζουν διακυμάνσεις, χωρίς ωστόσο να θεωρείται ότι τα επίπεδα αυτά συνιστούν παράγοντα κινδύνου για τη δημόσια υγεία.

Για την Πέμπτη, έχει προγραμματισθεί σύσκεψη στον ΕΦΕΤ προκειμένου να παρουσιαστούν από τις αρμόδιες αρχές τα ανωτέρω αποτελέσματα των ελέγχων.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Κοινωνία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk