Προαπαιτούμενο οι έλεγχοι για την ολοκλήρωση των νέων οικοδομών

Τη διαδικασία ελέγχου ως προαπαιτούμενο για την ολοκλήρωση οποιασδήποτε οικοδομής προσδιορίζει σχέδιο υπουργικής απόφασης το οποίο τέθηκε σήμερα σε δημόσια διαβούλευση.

Τη διαδικασία ελέγχου ως προαπαιτούμενο για την ολοκλήρωση οποιασδήποτε οικοδομής προσδιορίζει σχέδιο υπουργικής απόφασης το οποίο τέθηκε σήμερα σε δημόσια διαβούλευση.

Η συγκεκριμένη απόφαση είναι ερμηνευτική του νόμου για τον νέο τρόπο έκδοσης αδειών δόμησης. Ετσι, προσδιορίζει τον αριθμό των ελέγχων που απαιτούνται για κάθε κατηγορία και είδος έργων και εργασιών δόμησης, το είδος και το αντικείμενο του ελέγχου ανά στάδιο και κατηγορία, τον τρόπο ορισμού του ελεγκτή δόμησης και τη διαδικασία ελέγχου. Η διαβούλευση θα διαρκέσει έως και την ερχόμενη Παρασκευή.

Ο αριθμός των ελέγχων καθορίζεται ως εξής:

-ένας έλεγχος (τελικός) για εργασίες δόμησης σε υφιστάμενα κτίρια (ανεξαρτήτως της επιφάνειας και της χρήσης τους) για τις οποίες απαιτείται έκδοση άδειας δόμησης, προσθήκες καθ΄ ύψος σε υφιστάμενο κτίριο, εργασίες κατεδαφίσεων και περιτοιχίσεων.

-δύο έλεγχοι (αρχικός και τελικός) για εργασίες δόμησης νέου κτιρίου, συνολικής επιφάνειας έως 2.000 τ.μ., προσθήκες κατ΄ επέκταση σε υφιστάμενο κτίριο, συνολικής επιφάνειας έως 2.000 τ.μ. και προκατασκευασμένα κτίρια.

-τρεις έλεγχοι (αρχικός, ενδιάμεσος και τελικός) για εργασίες δόμησης νέου κτιρίου ή προσθήκης κατ΄ επέκταση σε υφιστάμενο κτίριο (συνολικής επιφάνειας μεγαλύτερης των 2.000 τ.μ.) και εργασίες δόμησης νέου κτιρίου ή προσθήκης κατ΄ επέκταση σε υφιστάμενο κτίριο με χρήσεις εκπαίδευσης, συνάθροισης κοινού (π.χ. μουσεία, θέατρα κ.ά.), υγείας και κοινωνικής πρόνοιας, σωφρονισμού, εμπορίου, γραφείων, βιομηχανίες και πρατήρια υγρών καυσίμων.

Οι έλεγχοι κάθε σταδίου θα διενεργούνται από διαφορετικό ελεγκτή δόμησης. Η ισχύς της υπουργικής απόφασης αρχίζει από τη δημοσίευσή της στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Κοινωνία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk