Τριγμούς και στη Νέα Δημοκρατία προκαλεί η στάση πολλών «γαλάζιων» βουλευτών, οι οποίοι προτίμησαν να απουσιάζουν από την ψηφοφορία για το πολυνομοσχέδιο. «Η στάση ορισμένων συναδέλφων μας τορπιλίζει στην πράξη την υπεύθυνη στάση της ΝΔ το τελευταίο διάστημα» έλεγε προς «Το Βήμα» κεντρικός βουλευτής του κόμματος.

Παράλληλα άλλοι βουλευτές του ίδιου κλίματος υποστηρίζουν ότι με τέτοιες ενέργειες πλήττεται η κυβέρνηση, την οποία στηρίζει η ΝΔ, όπως φάνηκε και από την πρόσφατη συνάντηση των πολιτικών αρχηγών, παρόντος και του κ. Αντ. Σαμαρά, με τον Πρωθυπουργό κ. Λ. Παπαδήμο.

Στην ΚΟ της ΝΔ επικρατεί αναστάτωση και δεν είναι λίγοι οι βουλευτές, κυρίως οι φιλελεύθεροι που επικρίνουν τους… «αντιμνημονιακούς» συναδέλφους τους που κινούνται στη γραμμή της λαϊκής δεξιάς.

«Αρκετοί βουλευτές χθες μου έδωσαν την εντύπωση, ότι ψήφισαν πρωτίστως έχοντας το μυαλό τους σε οργανωμένες συντεχνίες που εκπροσωπούν» είπε (Ρ/Σ ΝΕΤ) ο τομεάρχης Περιβάλλοντος της ΝΔ κ. Κυρ. Μητσοτάκης και έστρεψε τα πυρά του προς τους «γαλάζιους» συναδέλφους του.

«Τα σχόλιά μου αφορούν και τους συναδέλφους της ΝΔ που δεν προσήλθαν στην ψηφοφορία. Δεν θα σηκώσουμε εμείς το βάρος των μέτρων και οι άλλοι μισοί θα αποχωρούν διακριτικά με ελαφρά πηδηματάκια» είναι η κεντρική θέση του κ. Μητσοτάκη, την οποία θα τονίζει συνεχώς το επόμενο διάστημα.

Αντίθετη άποψη έχει ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ κ. Κ. Μαρκόπουλος, ο οποίος την ώρα της ψηφοφορίας ήταν στο καφενείο της Βουλής, το οποίο απέχει μόλις λίγα μέτρα από την Ολομέλεια.

Ο κ. Μαρκόπουλος, ένας εκ των πρωταγωνιστών της νέας ομάδας που κινείται με ιδέες που εκφράζουν τη «λαϊκή δεξιά», κάνοντας διαφορετική ανάγνωση από τον κ. Μητσοτάκη, είπε ότι με τη χθεσινή τους στάση, οι βουλευτές εξέφρασαν την αγωνία της κοινωνίας.

«Η κοινωνία δεν αποτελείται από συντεχνίες», τόνισε (Ρ/Σ 102 της ΕΡΤ) και αιτιολογώντας την απουσία του από τη χθεσινή διαδικασία, σημείωσε ότι αρνείται να μετέχει αναγκαστικά σε μια κοινοβουλευτική διαδικασία που πρέπει να ψηφίσει οπωσδήποτε, κάτι που έφεραν κάποιοι υπουργοί που έχουν χάσει το μέτρο.

Χαμηλούς τόνους κρατάει η ηγεσία της ΝΔ που προσπαθεί να αναδείξει το αλαλούμ και το χάος που επικρατεί στο ΠαΣοΚ. Μάλιστα, ο εκπρόσωπος της ΝΔ κ. Ι. Μιχελάκης ανέφερε ότι η στάση της αξιωματικής αντιπολίτευσης στη Βουλή ήταν υπεύθυνη, ενώ το ίδιο υποστήριξε (Ρ/Σ Βήμα fm) και ο γ.γ. της ΚΟ κ. Κ. Τασούλας.

Aπό τη ΝΔ απουσίαζαν 26 βουλευτές, κυρίως δικηγόροι και «λαϊκοδεξιοί», όπως σχολίαζε άλλος «γαλάζιος» συνάδελφός τους. Από την ψηφοφορία αποχώρησαν 16 βουλευτές της ΝΔ, όταν διαπίστωσαν πως πολλοί βουλευτές του ΠαΣοΚ καταψήφιζαν τη διάταξη για τους δικηγόρους.

Η γραμμή του κόμματος ήταν «ναι» σε όλα τα άρθρα του πολυνομοσχεδίου, εκτός από τη ρύθμιση για τα φαρμακεία που δήλωσε «παρών», ενώ στο θέμα των δικηγορικών εταιρειών, αρκετοί βουλευτές της ΝΔ ήθελαν να την καταψηφίσουν. Για να μην διαφοροποιηθούν και ευθέως από την επίσημη γραμμή του κόμματός τους, αποφάσισαν να απέχουν.

Από την πλευρά της ΝΔ απουσίαζαν μεταξύ άλλων οι δικηγόροι, κκ. Πρ. Παυλόπουλος, Δ. Σιούφας, Ευ. Μεϊμαράκης, Κ. Τζαβάρας, η κυρία Ελίζα Βόζεμπεργκ, κ.α. Επίσης απόντες ήταν και ο κ. Μ. Τζίμας, ο τομεάρχης Εργασίας κ. Ν. Νικολόπουλος, ο κ. Μαρκόπουλος, κ.α.