Σύγκληση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠαΣοΚ για την ερχόμενη Πέμπτη, 2 Φεβρουαρίου, προετοιμάζουν οι συνεργάτες του κ. Γ. Παπανδρέου, ο οποίος επιστρέφει το βράδυ από την Κόστα Ρίκα. Η ΚΟ δεν θα συγκληθεί για να εκλέξει τον πρόεδρο της, όπως έχει ζητήσει ο κ. Κ. Σκανδαλίδης, αλλά για να συζητήσουν οι βουλευτές για τις υποχρέωσεις που έχει αναλάβει η χώρα και πως θα στηρίξουν αποτελεσματικότερα την κυβέρνηση.

Συνεργάτες του κ. Παπανδρέου έλεγαν ότι έπειτα από την εικόνα που παρουσίασε η ΚΟ του ΠαΣοΚ στην ψηφοφορία για το πολυνομοσχέδιο, δικαιώνεται η πρόταση του προέδρου του κόμματος για διαρχία. Τώρα όμως, πρόσθεταν, δεν είναι δυνατόν να ανατραπούν οι αποφάσεις του Πολιτικού και του Εθνικού Συμβουλίου.

Επιπλέον, φαίνεται ότι τις επόμενες ημέρες θα διατηρηθεί η αναταραχή στο ΠαΣοΚ καθώς οι ίδιες πηγές σημείωναν ότι «το θέμα Χρυσοχοίδη θα έχει συνέχεια». Οι συνεχείς δηλώσεις του υπουργού Ανάπτυξης έχουν εκνευρλισει τον κ. Παπανδρέου και από τον κύκλο των συνεργατών αφήνεται να διαρρεύσει ακόμα και το ενδεχόμενο διαγραφής του. Στην κατάσταση όμως στην οποία έχει περιέλθει το ΠαΣοΚ τέτοιες αποφάσεις αποτελούν δίκοπο μαχαίρι.

Στο μεταξύ κίνηση για τη συλλογή υπογραφών από τους βουλευτές του ΠαΣοΚ εκκολαπτόταν την Τετάρτη το πρωί προκειμένου να συγκληθεί άμεσα η ΚΟ του ΠαΣοΚ και να εκλέξει τον πρόεδρο της.

Πάντως έχουν ήδη έχουν εκφραστεί οι πρώτεςδιαφωνίες στην πρόταση για σύγκληση της ΚΟ. Ο κ. Α. Λοβέρδος, ζήτησε να συγκληθεί η ΚΟ όχι για να εκλέξει τον πρόεδρο της αλλά για να εκφράσουν οι βουλευτές την άποψητους. Την αντίθεση του εξέφρασεκαι ο κ. Μιχ. Χρυσοχοίδης εκτιμώντας ότι αν γίνει τέτοια κίνησηθα διαλυθείπλήρως το ΠαΣοΚ και ότι προέχουν τα ζητήματα που σχετίζονται με τη σωτηρία της χώρας.

Ενδεικτικό της διάλυσης είναι το γεγονός ότι πρόεδρος του ΠαΣοΚ κ. Γ. Παπανδρέου απουσίαζε στην Κόστα Ρίκα για το συνέδριο της Σοσιαλιστικής Διεθνούς και δεν ψήφισε, αλλά ούτε απέστειλε επιστολή στην οπολία να δηλώνει τη θέση του για το πολυνομοσχέδιο. Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠαΣοΚ κ. Π. Μπεγλίτης καταψήφισε τέσσερα άρθρα του πολυνομοσχεδίου και οι βουλευτές έκαναν ό,τι έκριναν εκείνη την ώρα. Είναι χαρακτηριστικό ότι όταν ένας βουλευτής ενός νομού καταψήφιζε ένα άρθρο ή δήλωνε «παρών», ακολουθούσαν και οι υπόλοιποι βουλευτές του ίδιου νομού χτυπημένοι από τον «αντιμνημονιακό πυρετό» που ταλαιπωρεί εσχάτως το ΠαΣοΚ.

«Αν συνεχίσουμε έτσι δεν πρόκειται να ψηφιστεί η δανειακή σύμβαση», σχολίαζαν υπουργοί του ΠαΣοΚ, ενώ από το Μέγαρο Μαξίμου μεταδιδόταν δυσφορία για όσα συνέβησαν στην ψηφοφορία.

Το κενό ηγεσίας είναι πλέον τόσο φανερό ώστε ο κ. Κ. Σκανδαλίδης ζήτησε να συγκαλέσει άμεσα ο κ. Παπανδρέου την Κ.Ο. του κόμματος «για να συζητήσει τη διάταξη μάχης και τους στόχους και να εκλέξει τον πρόεδρό της».

«Είναι αδιανόητο», επισημαίνει ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης «οι βουλευτές μας να μην αντιμετωπίζουν συντεταγμένα τα πολύ βαρύτερα και κρισιμότερα καθήκοντα που προμηνύονται τις αμέσως επόμενες μέρες. Εξυπακούεται ότι η εκλογή του Προέδρου της Κοινοβουλευτικής Ομάδας είναι ανεξάρτητη από τις δρομολογημένες διαδικασίες εκλογής του Προέδρου του Κινήματος».

Η παρέμβαση του κ. Σκανδαλίδη αιφνιδίασε τους υπόλοιπους υπουργούς καθώς δεν υπήρχε προσυνεννόηση με κανέναν. Αμέσως μετά τα τηλέφωνα στο γραφείο του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης πήραν φωτιά. Οι υπόλοιποι υπουργοί επικοινώνησαν μαζί του για να συζητήσουν την πρόταση που έκανε, ορισμένοι συμφώνησαν, άλλοι ήθελαν να τη σκεφτούν, όλοι όμως αναγνώριζαν τη ανάγκη να γίνει κάτι.

Από την πλευρά της Ιπποκράτους, ο κ. Μπεγλίτης δήλωσε ότι η πρόταση Σκανδαλίδη δεν μπορεί να σταθεί αυτόνομη και ότι ισχύουν οι αποφάσεις του Πολιτικού και του Εθνικού Συμβουλίου για συντεταγμένη πορεία του ΠαΣοΚ προς τη διαδικασία ανάδειξης νέου προέδρου.

Ωστόσο το κλίμα είναι πολύ βαρύ στα στελέχη του ΠαΣοΚ. Χθες εμείς ήμασταν σκορποχώρι και η ΝΔ έσωσε την παρτίδα», ομολογούσαν κορυφαίοι υπουργοί σε ιδιωτικές συζητήσεις τους, μουδιασμένοι από τα φαινόμενα διάλυσης που παρουσιάζονται στο ΠαΣοΚ. Η ειρωνεία είναι ότι το πολυνομοσχέδιο ψηφίστηκε στο σύνολό του από βουλευτές που είχαν εκφράσει όλο το προηγούμενο διάστημα ενστάσεις για μέτρα του μνημονίου, ενώ ακραιφνείς μεταρρυθμιστές καταψήφισαν άρθρα του ή δήλωσαν «παρών» ή και απουσίαζαν για να μην ψηφίσουν.

«Η χθεσινή εικόνα δείχνει την κρίση που υπάρχει στο πολιτικό σύστημα και ιδιαίτερα στο ΠαΣοΚ», δήλωσε ο κ. Χρ. Πρωτόπαπας μιλώντας στη ΝΕΤ. «Είναι βέβαιο ότι όταν υπάρχει μια μεταβατική περίοδος για αλλαγή ηγεσίας, όταν στελέχη απαξιώνουν τα πάντα και οι εσωτερικές διαδικασίες χαλαρώνουν επικίνδυνα, τότε εμφανίζονται αυτά τα φαινόμενα όπου ο καθένας εκφράζει αποκλειστικά τη δική του γνώμη. Όμως είναι ώρα ευθύνης για όλους και πρέπει να λάβουμε τα αναγκαία μέτρα για να αποφύγουμε επικίνδυνες καταστάσεις για εμάς και για τη χώρα», πρόσθεσε.

Το κλίμα που δημιουργείται μεταξύ των βουλευτών, το οποίο πυροδοτείται από τις δηλώσεις κορυφαίων στελεχών του ΠαΣοΚ ότι δεν διάβασαν το μνημόνιο ή ότι υπήρξε ελλιπής διαπραγμάτευσή του, ενισχύει την εντύπωση που υπάρχει στο εξωτερικό ότι το ελληνικό πολιτικό σύστημα είτε δεν έχει αντιληφθεί τι συμβαίνει στη χώρα είτε δεν μπορεί να αντέξει τις απαιτήσεις των καιρών.

Η τρόικα ζητεί τις υπογραφές των τριών αρχηγών στο νέο μνημόνιο αλλά έτσι όπως εξελίσσονται τα πράγματα είναι αμφίβολο αν οι αρχηγοί θα καταφέρουν να τιθασεύουν τον λαϊκισμό και τον μικροκομματισμό που σαρώνει τις Κοινοβουλευτικές Ομάδες τους.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κ. Π. Καψής, δήλωσε ότι οι διαπραγματεύσεις για το PSI, για τη νέα δανειακή σύμβαση και για το νέο πρόγραμμα σταθερότητας «μπαίνουν στην πιο λεπτή φάση τους και γιαυτό απαιτείται απόλυτη σοβαρότητα και υπευθυνότητα από το πολιτικό σύστημα. Όσα γίνουν αυτές τις ημέρες θα επηρεάσουν τη χώρα για τα επόμενα χρόνια. Ενόψει των πολύ σημαντικών νομοσχεδίων που θα έρθουν στη Βουλή καθώς της δανειακής σύμβασης η κυβέρνηση αναμένει ότι η πλειοψηφία που εκφράστηκε στις προγραμματικές δηλώσεις θα επιβεβαιωθεί ξανά σε αυτα τα νομοσχέδια». Ο κ. Καψής είπε ακόμη ότι η κυβέρνηση θεωρεί πολύ σημαντικό ότι ψηφίστηκε το πολυνομοσχέδιο, και ότι κατανοεί ότι υπάρχουν κοινοβουλευτικές ευαισθησίες και πιέσεις συντεχνιακού χαρακτήρα. «Η κυβέρνηση δεν επηρεάζεται, θα ολοκληρώσει το έργο της. Επίσης, διέψευσε τις φήμες ότι ο πρωθυπουργός κ. Λ. Παπαδήμος σκέπεται να παρατηθεί, λέγοντας ότι μοναδικό του μέλημα είναι να ολοκληρωθούν οι κρίσιμες διαπραγματεύσεις με τον ιδιωτικό τομέα για το κούρεμα του χρέους και με την τρόικα και ότι στο μυαλό του υπάρχουν μόνο αυτά τα θέματα.