Ηθική αυτουργία σε απόπειρα αυτοκτονίας

Ηθική αυτουργία σε απόπειρα αυτοκτονίας | tovima.gr

Η σημασία των κομμάτων συνήθως παίζει μεγάλο, διττό ρόλο: Στη σύνταξη μιας πρότασης και σύνταξη μιας κοινωνίας. Είναι θέμα ερμηνείας. Δεν είναι τυχαίο που τα δύο μεγαλύτερα κόμματα στην Ελλάδα (μέχρι το 2011) ήταν ταυτισμένα με το πράσινο και το μπλε. Μου θυμίζει τους Βένετους, τους Πράσινους (και τους Ρούσσους – Ερυθρούς – αουτσάιντερ στα γκάλοπ με την πέτρινη κάλπη που καλλωπίζει το μουσείο της Ακρόπολης στο ισόγειο όροφό της). Μέσα από το πέπλο της συλλογικής τους δράσης, της ολότητας και της ενιαίας λειτουργίας τους, κατάφεραν να αποδεσμεύσουν τα ονόματα των μελών τους από την προσωπική ευθύνη που κοπιαστικά προσπαθεί να τους καταλογίσει η ιστορία στην απόπειρα αυτοκτονίας της Ελλάδας. Η Ελλάδα είχε μάθει να παραμερίζει τα προβλήματά της, να εθελοτυφλεί στην ανικανότητα των πολιτικών της προσωπικοτήτων, να υποδέχεται τη διαφθορά και να καλωσορίζει τις πελατειακές σχέσεις.

Ό,τι μισούμε τώρα, κάποτε το δοξάζαμε. Ό,τι κατακρίνουμε δημόσια τώρα, κάποτε το κρατούσαμε επτασφράγιστο μυστικό. Ποιος είπε ότι το κράτος δεν έχει προσωπικότητα; Έχει και μάλιστα νομική προσωπικότητα. Είναι δημόσιο νομικό πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου, με όλα τα φλας της δημοσιότητας πλέον στραμμένα πάνω του. Και όχι για καλό, για αυτό και αποφάσισε να δώσει μια και καλή τέλος σε όλη αυτή την κατάσταση. Δεν αυτοκτονούν μόνο οι φυσικές προσωπικότητες, αλλά και οι νομικές προσωπικότητες. Οι μεν με διάφορους επιτυχείς τρόπους τις περισσότερες φορές (εξαίρεση η υπόθεση Ζαχόπουλου), οι δε με έναν και μοναδικό τρόπο: την ουσιαστική χρεοκοπία.

Η Ελλάδα έχει πτωχεύσει πολιτικά και πολιτιστικά κυρίως και δευτερευόντως οικονομικά. Πολιτικά, διότι τελείωσε η παραγωγή Τρικούπηδων και Βενιζέλων (Senior) από το εργοστάσιο. Πολιτιστικά, διότι οι ηθικές αξίες των προγόνων έχουν γίνει το άλλοθι στα στόματα ανίδεων πολιτικών προσωπικοτήτων. Οικονομικά δεν χρειάζεται εξήγηση, τα λόγια περιττεύουν. Το μεγάλο πρόβλημα με την χώρα μας είναι ότι γέννησε την πολιτική (με την αριστοτελική του όρου έννοια), άμεση Δημοκρατία και απέβαλε αμέσως μετά τους τρόπους της. Είναι αδιανόητο να ισχυριστεί κανείς ότι δεν υπάρχουν άξια άτομα να διοικήσουν τον τόπο, αλλά γιατί πρέπει να είναι μάρκας; Καλή η Boss και η Gucci, αλλά αν ξεβάψουν στο πλύσιμο θα κλαίει κανείς τα λεφτά του (ή μάλλον καλύτερα την επένδυσή του, γιατί για επένδυση πρόκειται) για μια ζωή… Σε αυτό στηριχτήκαμε εμείς, το εκλογικό σώμα. Στη επίθετο και όχι στο όνομα, στη φήμη και όχι στην ουσία, στο φαίνεσθαι και όχι στο είναι.

Οι κ.κ. Καραμανλής και ο Παπανδρέου αντιστοιχούσαν σε πρωταθλήτριες ποδοσφαιρικές ομάδες με προ-πουλημένα ματς (εκλογές). Οι οπαδοί φώναζαν από τις κερκίδες χωρίς να ξέρουν ότι το αποτέλεσμα ήταν προσχεδιασμένο. Είμαι 25 ετών και πιστεύω ότι η Ελλάδα αναζητά την ελπίδα, την θέλει. Η ελπίδα όμως δεν είναι σίγουρο αν θέλει πλέον την Ελλάδα. Η Ελλάδα προσπάθησε να αυτοκτονήσει, όταν έκανε υπόκλιση σε ψεύτικες υποσχέσεις καλά εκπαιδευμένων σοφιστών της πολιτικής σκηνής. Αμέλεια εκ μέρους της, ασυνείδητη, ενσυνείδητη, θα δείξει…

Το θέμα είναι ότι στο Ποινικό Δίκαιο κατά μία γνώμη, εφόσον δεν (θα έπρεπε να) τιμωρείται η απόπειρα αυτοκτονίας, είναι ευνόητο ότι δεν τιμωρείται και ο ηθικός αυτουργός της, αυτός δηλαδή που ώθησε το δράστη αλλά και θύμα στην αυτοκαταστροφή του. Το επιζούν θύμα όμως δεν μπορεί να κυνηγήσει το δράστη. Δεν έχει αποδεικτική βάση, αλλά έχει κίνητρο, όμως δεν τον βοηθά. Πάντοτε ήμασταν από τους λαούς που μας χαρακτήριζε το φιλότιμο, η έξω καρδιά και καλά κάναμε. Απλώς κάποια στιγμή πρέπει να αποκαταστήσουμε τα πράγματα στην ιστορική τους αξία βάζοντας τέλος σε ένα παρελθόν ίδιων προσώπων και δίνοντας έναυσμα σε νέα άτομα, νέους Έλληνες, να εκφράσουν την αγανάκτησή τους με πρωτοποριακές ιδέες, ανάκαμψη και ανάπτυξη για αυτόν τον τόπο. Εύχομαι να έρθει μία μέρα που θα ψηφίσω, κρατώντας στα χέρια μου ένα ψηφοδέλτιο γεμάτο άγνωστα επίθετα. Τότε η Ελλάδα θα έχει αλλάξει, κι ας έχει όποιο νόμισμα θέλει.

Κωνσταντίνος Λεϊμονής,
δικηγόρος Αθηνών, μεταπτυχιακός φοιτητής HU Berlin

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Γνώμες
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk