Saxo Bank: Επίκειται «καταιγίδα» μεγάλων διαστάσεων στην οικονομία

«Καταιγίδα» μεγάλων διαστάσεων για την παγκόσμια οικονομία αναμένει η Saxo Bank για το 2012, εκτιμώντας ότι οι πιέσεις στην Ευρωζώνη, η λιτότητα στον δημόσιο τομέα και οι κοινωνικές εντάσεις θα συνωμοτήσουν για τη δημιουργία της.

«Καταιγίδα» μεγάλων διαστάσεων για την παγκόσμια οικονομία αναμένει η Saxo Bank για το 2012, εκτιμώντας ότι οι πιέσεις στην Ευρωζώνη, η λιτότητα στον δημόσιο τομέα και οι κοινωνικές εντάσεις θα συνωμοτήσουν για τη δημιουργία της.

Σύμφωνα με την παρουσίαση των προβλέψεών της για το 2012, η επιδείνωση των συνθηκών δε θα αφήσει ανεπηρέαστο κανένα κράτος και η φετινή χρονιά θα αποδειχθεί μακράν η πιο σημαντική μετά την οικονομική κρίση του 2008.

«Οι επικείμενες αλλαγές ενδέχεται να σημαίνουν ότι το 2012 θα είναι η χρονιά για τους αισιόδοξους, δεδομένου ότι είναι πιθανό να δούμε τελικά τον κόσμο να αρχίσει να κατευθύνεται προς τη σωστή κατεύθυνση και πάλι» σημείωσαν οι αναλυτές της Saxo Bank.

Ωστόσο, δεδομένου ότι οι ηγέτες της ΕΕ απέτυχαν να αντιμετωπίσουν το γεγονός ότι η τρέχουσα κρίση (τραπεζική/ κρατικού χρέους) είναι κρίση φερεγγυότητας, και όχι ρευστότητας, η Saxo Bank εκτιμά ότι η αναζωπύρωση της κρίσης είναι αναπόφευκτη και ως εκ τούτου οι προβλέψεις ανάπτυξης για την Ευρώπη είναι ιδιαίτερα αρνητικές.

Η κρίση στις ΗΠΑ

Στις ΗΠΑ, παρόλο που φαίνεται ότι η κυβέρνηση ίσως καταφέρει να έρθει σε κάποιου είδους συμφωνία με τους Ρεπουμπλικάνους σχετικά με την παράταση των φοροαπαλλαγών, ο άνεμος της λιτότητας έχει πλέον βγει από τον ασκό και η προσοχή θα εστιαστεί στην αντιστάθμιση των περικοπών στις δαπάνες με μια ενδεχόμενη πρόοδο στις φοροαπαλλαγές/ δαπάνες.

Ωστόσο, οι ΗΠΑ πιθανότατα θα καταγράψουν κάπως μεγαλύτερη ανάπτυξη από άλλες χώρες. Στην Ασία, η ανάπτυξη θα μοιάζει πολύ πιο αδύναμη από όσο εκτιμάται, καθώς η Κίνα αντιμετωπίζει έντονες δυσκολίες στην εξισορρόπηση της οικονομίας της. Η αβεβαιότητα είναι μεγάλη σε αυτήν την περιοχή, αφού το καθεστώς είναι ικανό να επιβάλλει δραστηριότητα και συμπεριφορές σε τέτοιο βαθμό που αλλού δεν είναι εφικτό.

Ο Mads Kofoed, Αναλυτής Μακροοικονομικής Στρατηγικής της Saxo Bank, δήλωσε σχετικά ότι «έρχεται καταιγίδα μεγάλων διαστάσεων όμως δεν χρειάζεται να πανικοβαλλόμαστε. Είμαστε αισιόδοξοι ότι το 2012 θα είναι έτος μεγάλων αλλαγών. Πριν όμως φτάσουμε εκεί, θα δούμε τους πολιτικούς να κινούνται για ακόμα ένα τρίμηνο στη λογική του ‘παρατείνω και προσποιούμαι’, κάτι που πιθανότατα θα αποδειχθεί αντιπαραγωγικό και θα μας οδηγήσει γρήγορα σε ένα σημείο καμπής και ελπίδας όσον αφορά το τελικό σημείο ισορροπίας του 2012».

Ο ίδιος υπογράμμισε ότι «η παγκόσμια οικονομία χαλάρωσε τους έντονους ρυθμούς της το 2011, καθώς η ανάπτυξη του εξωτερικού εμπορίου και τα κρατικά κίνητρα ατόνησαν και έτσι οι προοπτικές για το 2012 παραμένουν σε μεγάλο βαθμό ίδιες.

Σύμφωνα με τον κ.
Kofoed, οι αναπτυγμένες οικονομίες θα έχουν να αντιμετωπίσουν την αδύναμη εγχώρια ζήτηση, αφού θα αρχίσουν να πληρώνουν το κόστος των προγραμμάτων λιτότητας και των υποτονικών αγορών εργασίας.
Παράλληλα, τόνισε ότι «οι αναδυόμενες οικονομίες θα δουν το εξωτερικό εμπόριο να χαλαρώνει που σημαίνει ότι θα πρέπει να βασιστούν περισσότερο στην εγχώρια ζήτηση, πράγμα που θα οδηγήσει τις κεντρικές τράπεζες να αναλάβουν δράση και να χαλαρώσουν τις νομισματικές πολιτικές τους. Γενικά, θεωρούμε ότι η παγκόσμια ανάπτυξη θα επιβραδυνθεί ακόμα περισσότερα το 2012, στο 3%».

Οι πλήρεις Οικονομικές Προβλέψεις για το 2012 περιλαμβάνουν τις εξής επιμέρους αναλύσεις:
• Βασική πρόβλεψη για το 2012: Έτος μεγάλων αλλαγών
o Κρίση στην ΕΕ
o Λιτότητα Δημόσιου Τομέα
o Κοινωνικές Εντάσεις
o Οικονομική Ανάπτυξη
o Αγορές Μετοχών
o Επιτόκια
o Συνάλλαγμα
o Εναλλακτικά Σενάρια

• Σχόλια για την Αγορά: Επίκειται «καταιγίδα» διαστάσεων
• Μακροοικονομική Πρόβλεψη: Κινήσεις εν μέσω της «καταιγίδα»
• Μετοχές: Δεχόμαστε ότι το μέλλον είναι αβέβαιο και το αγκαλιάζουμε
• Συνάλλαγμα: Ο ρυθμός παραμένει (κατά κύριο λόγο) ο ίδιος
• Νομισματική Πολιτική: Μεγάλες κεντρικές τράπεζες
• Προβλέψεις για την Ασία: Προσδεθείτε, ετοιμαζόμαστε για προσγείωση
• Εμπορεύματα: Η αγορά ετοιμάζεται για ανεμοθύελλα
• Δικαιώματα Προαίρεσης Συναλλάγματος: Μεγαλύτερες πιθανότητες για αστάθειες

Οι ακραίες προβλέψεις
Παράλληλα, η Saxo Bank παρουσίασε και τις «Ακραίες Προβλέψεις» για το 2012, οι οποίες αντικατοπτρίζουν τις εκτιμήσεις της για γεγονότα που είναι απίθανο να πραγματοποιηθούν, με πολύ περισσότερες πιθανότητες, ωστόσο, από ό,τι εκτιμούν οι αγορές. Οι προβλέψεις αυτές στοχεύουν στο να παρουσιάσουν στους επενδυτές τις μικρές αυτές πιθανότητες που δεν λαμβάνονται υπόψη.

Οι «Ακραίες Προβλέψεις» της Saxo Bank για το 2012 είναι οι εξής:
1. Η μετοχή της Apple βουλιάζει κατά 50% από τα υψηλά του 2011
2. Μεγάλη «τραπεζική αργία» στην Ε.Ε.
3. Ένας άγνωστος υποψήφιος στο Λευκό Οίκο
4. Οικονομική ύφεση στην Αυστραλία
5. Το ρυθμιστικό πλαίσιο και η εφαρμογή της Βασιλείας ΙΙΙ οδηγεί στην κρατικοποίηση 50 ευρωπαϊκών τραπεζών
6. Η Σουηδία και η Νορβηγία αντικαθιστούν την Ελβετία ως «ασφαλή καταφύγια»
7. Η Κεντρική Τράπεζα της Ελβετίας (SNB) κερδίζει τον πόλεμο μεταξύ Ευρώ-Φράγκου στο 1,50
8. Ανατίμηση του Δολαρίου στα 7 Γουάν
9. Ο Δείκτης Baltic Dry αυξάνεται κατά 100%
10. Διπλασιασμός της τιμής σίτου το 2012

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία