Παγκόσμια Τράπεζα: Οι Ευρωπαίοι δουλεύουν λίγο και παίρνουν πολλά

Δύο αντιφατικές ως προς τις διαπιστώσεις τους μελέτες για τις συνθήκες και τις προοπτικές απασχόλησης στην Ευρώπη δόθηκαν χθες στη δημοσιότητα από δύο ανεξάρτητους διεθνείς οργανισμούς.
Η εδρεύουσα στην Ουάσιγκτον Παγκόσμια Τράπεζα με την έκθεσή της για το «Μοντέλο ανάπτυξης στην Ευρώπη» επιχειρεί να ανιχνεύσει τις αιτίες της ελλιπούς σύγκλισης των ευρωπαϊκών οικονομιών. Στο πολυσέλιδο κείμενο διαπιστώνει ότι «η Ευρώπη παρουσιάζει τρία βασικά προβλήματα που δεν της επιτρέπουν να αναπτυχθεί επαρκώς: την έλλειψη ευελιξίας στην είσοδο νέων στην αγορά εργασίας, την υπερβολική προστασία των εργαζόμενων αλλά και των ανέργων καθώς και την πρόωρη συνταξιοδότηση».
Η Τράπεζα εκτιμά ότι οι Ευρωπαίοι εισέρχονται στην αγορά εργασίας σε όλο και μεγαλύτερη ηλικία ενώ συνταξιοδοτούνται όλο και πιο πρόωρα. Την ίδια στιγμή κατηγορεί χώρες όπως η Γαλλία, η Ιταλία και η Ισπανία οι οποίες εισήγαγαν τις δύο τελευταίες δεκαετίες τη μείωση του εργάσιμου χρόνου με αποτέλεσμα να μειωθεί η ανταγωνιστικότητα των οικονομιών τους. Ενδεικτικά σημειώνεται ότι «το 2000 οι Γάλλοι εργάζονταν κατά μέσο όρο 300 ώρες λιγότερο από τους Αμερικανούς σε ετήσια βάση».
Η «κατηγορία» της υπερβολικής προστασίας αναφέρεται στους «περιορισμούς» που απορρέουν από τις συλλογικές και κλαδικές συμβάσεις καθώς και στα «πολύ υψηλά επιδόματα ανεργίας» που -κατά την εκτίμηση της Παγκόσμιας Τράπεζας δημιουργούν αντικίνητρο στους ανέργους προκειμένου να επιστρέψουν σε αμειβόμενη θέση εργασίας.
Με άλλα λόγια οι ειδήμονες της Τράπεζας θεωρούν ότι «για να ανακτήσει η Ευρώπη την ανταγωνιστικότητά της» σε παγκόσμιο επίπεδο θα πρέπει οι Ευρωπαίοι να εργάζονται περισσότερες ώρες ημερησίως, να αμείβονται με λιγότερα (καθώς θα πρέπει να απαλειφθούν τα ελάχιστα όρια αποδοχών που προβλέπουν οι συλλογικές συμβάσεις), να συνταξιοδοτούνται κοντά στο 70ο έτος της ηλικίας τους και σε περίπτωση που μένουν άνεργοι να τιμωρούνται με ένα εξευτελιστικά χαμηλό επίδομα προκειμένου να μη συνηθίζουν στην… τεμπελιά.

Η γερμανική εμμονή στον ανταγωνισμό βλάπτει την Ευρώπη

Σε εντελώς αντίθετη κατεύθυνση κινούνται τα συμπεράσματα των οικονομολόγων άλλου διεθνούς οργανισμού ο οποίος έχει επίσης την έδρα του στην Ουάσιγκτον. Ο Διεθνής Οργανισμός Εργασίας (ο οποίος τελεί υπό την αιγίδα του ΟΗΕ) διαπιστώνει στην έκθεση για τις «Παγκόσμιες τάσεις στην εργασία το 2012» ότι η δυναμική της ανεργίας αυξάνει στην Ευρωπαϊκή Ενωση και συστήνει στις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις να προωθήσουν προγράμματα στήριξης των ανέργων αλλά και συνολικά της αγοράς εργασίας αυξάνοντας τις επιδοτήσεις για την επιχειρηματικότητα καθώς και τον αριθμό των θέσεων εργασίας σε δημόσια έργα.
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η διαπίστωση ότι η εμμονή της Γερμανίας στην ανταγωνιστικότητα των δικών της προϊόντων «αποτελεί θεμελιώδη αιτία των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι υπόλοιπες οικονομίες της ευρωζώνης».

Συγκεκριμένα ο διεθνής οργανισμός σημειώνει ότι «η μείωση του κόστους εργασίας στη Γερμανία σε σχέση με τους εταίρους της προκαλεί πιέσεις στους ρυθμούς ανάπτυξης των ευρωπαϊκών οικονομιών με επιπλέον αρνητικές συνέπειες και στην ικανότητα διαχείρισης των δημοσιονομικών». Ο Οργανισμός επισημαίνει ότι «η διαδικασία εσωτερικής υποτίμησης» στην οποία υποβάλλονται οι υπόλοιπες χώρες της ευρωζώνης που εγκαλούνται ως «μη ανταγωνιστικές» έχει τις ρίζες της στη στρατηγική συρρίκνωσης των εισοδημάτων που ακολούθησαν οι γερμανικές κυβερνήσεις την περασμένη δεκαετία. Όμως αυτός ο δρόμος οδηγεί με βεβαιότητα σε περαιτέρω επιδείνωση των προοπτικών ανάπτυξης «και δυσχεραίνει αντί να αντιμετωπίζει το πρόβλημα της διαφοράς ανταγωνιστικότητας» μεταξύ της Γερμανίας και των συγκριτικά αδύναμων οικονομιών της Ευρώπης.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία