Νταβός: ΔΝΤ και ΟΟΣΑ προτείνουν συμμετοχή και της ΕΚΤ στο «κούρεμα»

Δύο τάσεις φάνηκαν ότι διαμορφώνονται την Τετάρτη σε ό,τι αφορά την απομείωση του ελληνικού χρέους, η οποία με βάση τη συμφωνία της 26ης Οκτωβρίου 2011 αποτελεί πλέον την κεντρική στρατηγική εξόδου της Ελλάδας από την κρίση

Δύο τάσεις φάνηκαν ότι διαμορφώνονται την Τετάρτη σε ό,τι αφορά την απομείωση του ελληνικού χρέους, η οποία με βάση τη συμφωνία της 26ης Οκτωβρίου 2011 αποτελεί πλέον την κεντρική στρατηγική εξόδου της Ελλάδας από την κρίση. Πρόκειται για μια εξέλιξη που φέρνει αντιμέτωπο το Βερολίνο με δύο θεσμικούς διεθνείς οργανισμούς, με πρωτεύοντα ρόλο και μεγάλη επιρροή στην παγκόσμια οικονομία και πολιτική.

Η «καινοτόμος ιδέα», που έχει ήδη δημιουργήσει «τάση» για την επιτάχυνση της διαδικασίας και κυρίως για την επίτευξη μιας λύσης πιο πειστικής για τη βιωσιμότητά της, ανήκει στην επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ. Μιλώντας στο Νταβός η γαλλίδα αξιωματούχος διατύπωσε την άποψη ότι δεν θα είναι αρκετή η συμμετοχή μόνο των ιδιωτών ομολογιούχων στο ελληνικό PSI και ότι στη διαδικασία απομείωσης του ελληνικού χρέους θα πρέπει να συμμετάσχουν και «δημόσιοι πιστωτικοί φορείς», με πρώτη την ΕΚΤ.

Την άποψη Λαγκάρντ συμμερίστηκε το απόγευμα ο γενικός γραμματέας του Οργανισμού για την Οικονομική Συνεργασία και την Ανάπτυξη Ανχέλ Γκουρία. Ο επικεφαλής του ΟΟΣΑ είπε συγκεκριμένα ότι «θα ήταν καλή ιδέα να δεχθεί και η ΕΚΤ απώλειες για τα ελληνικά ομόλογα που κατέχει».

Νωρίτερα την «καλή ιδέα» της γαλλίδας επικεφαλής του ΔΝΤ είχαν προλάβει να ενστερνιστούν με γραπτή ανάλυσή τους δύο οικονομολόγοι της εδρεύουσας στο Λονδίνο χρηματιστηριακής εταιρείας Nomura International Ltd αλλά και ο ουγγρικής καταγωγής αμερικανός μεγαλοεπενδυτής Τζορτζ Σόρος (αυτός μιλώντας στο Νταβός). Ο Σόρος μάλιστα προχώρησε πολύ περισσότερο, δηλώνοντας ότι η έκδοση ευρωομολόγου αποτελεί οιονεί μονόδρομο για τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις.

Λίγο μετά από τη διατύπωση της ρηξικέλευθης ιδέας από την Κριστίν Λαγκάρντ – και αφού από το πρωί το «κλίμα» είχε φτιάξει δημοσίευμα των Financial Times που αποκάλυπτε «πιέσεις για τη συμμετοχή και της ΕΚΤ στο ελληνικό PSI – δύο στελέχη της ΕΚΤ δήλωσαν στο Bloomberg ότι η Ευρωτράπεζα δεν συμφωνεί στη συμμετοχή της στο «κούρεμα» των ελληνικών ομολόγων που κατέχει.

Τα στελέχη, που μίλησαν υπό την προϋπόθεση ότι δεν θα κατονομαστούν, υπενθύμισαν δήλωση που είχε κάνει στις 19 Ιανουαρίου ο πρόεδρος της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι, σύμφωνα ότι «η ΕΚΤ δεν αποτελεί μέρος των διαπραγματεύσεων μεταξύ της Ελλάδας και των πιστωτών της».

Το απόγευμα στενός συνεργάτης της Ανγκελα Μέρκελ συντάχθηκε με την ΕΚΤ απορρίπτοντας την ιδέα να συμμετάσχει και η Ευρωτράπεζα στη διαδικασία απομείωσης του ελληνικού χρέους. Πρόκειται για τον αντιπρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος και αρμόδιο για οικονομικά θέματα εκπρόσωπο Μίκαελ Μάιστερ, ο οποίος είπε σε πολύ αυστηρό – πλην υποκριτικό – ύφος ότι «δεν μπορεί να φανταστεί τους Ευρωπαίους πολιτικούς να επιτρέπουν αξιωματούχους τρίτων μερών να διατυπώνουν τέτοιες απρεπείς αξιώσεις στην κεντρική μας τράπεζα»!

«Αυτό αντίκειται στη φιλοσοφία μας!», πρόσθεσε ο γερμανός αξιωματούχος αναφερόμενος προφανώς στην περιλάλητη πλην διαφιλονικούμενη ανεξαρτησία της Ευρωτράπεζας.

Η ΕΚΤ διαθέτει ελληνικά ομόλογα ονομαστικής αξίας περίπου 50 δισ. ευρώ, τα οποία βεβαίως απέκτησε στη δευτερογενή αγορά καθώς η Συνθήκη της Λισαβόνας δεν επιτρέπει στην Ευρωτράπεζα να αγοράζει απευθείας ομόλογα που εκδίδουν οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις – δεν της επιτρέπει δηλαδή να λειτουργεί σαν «κανονική» Κεντρική Τράπεζα, όπως φέρ’ ειπείν η αμερικανική Fed ή η Τράπεζα της Αγγλίας.

Τα ελληνικά ομόλογα υπολογίζεται ότι τα απέκτησε η ΕΚΤ σε αξία σαφώς μικρότερη από την αρχική αξία έκδοσής τους. Ως εκ τούτου η ανταλλαγή τους με τα νέα, «κουρεμένα» ομόλογα που θα εκδοθούν, δεν θα ζημιώσει την Ευρωτράπεζα – πιθανώς και να την ωφελήσει! Η συμμετοχή της ΕΚΤ στη συμφωνία της 26ης Οκτωβρίου για «κούρεμα» των ελληνικών ομολόγων θεωρείται ότι θα συνεισέφερε σημαντικά στη δανειακή ελάφρυνση της Ελλάδας, δεδομένου ότι οι ιδιώτες πιστωτές κατέχουν μόνο το 60% του συνολικού ελληνικού χρέους των 350 δισ. ευρώ. Με τη συμμετοχή και των 50 δισ. ευρώ της ΕΚΤ στο swap, το ελληνικό χρέος θα καταστεί πιο «βιώσιμο».

Σημειωτέον ότι η εφημερίδα New York Times δημοσίευσε πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες η ΕΚΤ συζητεί ήδη τη συμμετοχή της στο «κούρεμα». Επιπλέον, σύμφωνα με κάποιους αναλυτές, η συμμετοχή της ΕΚΤ θα μπορούσε να προκληθεί αν η ελληνική πλευρά δεν ενεργοποιήσει τη «ρήτρα της συλλογικής συμμετοχής» στο PSI – αφού κάποια hedge funds έχουν δηλώσει ότι δεν θα συμμετάσχουν στο «κούρεμα».

Εκπρόσωπος της ΕΚΤ διέψευσε το δημοσίευμα των ΝΥΤ.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk