Στο εξωτερικό καταφεύγουν τα ικανά στελέχη διότι δεν βρίσκουν κατάλληλες εργασίες στην Ελλάδα, ενώ η χρηματοπιστωτική αβεβαιότητα της Ευρωζώνης δημιούργησε νέες προκλήσεις και κινδύνους, σύμφωνα με τη μελέτη της ManpowerGroup με τίτλο «Πώς να πλοηγηθούμε στην Εποχή του Ανθρώπου», η οποία ανακοινώθηκε σήμερα, στο πλαίσιο της Ετήσιας Συνόδου του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ 2012, που διεξάγεται στο Νταβός της Ελβετίας.

Η μελέτη περιλαμβάνει στρατηγικές και λύσεις για το πώς οι επιχειρήσεις θα μπορέσουν να προσελκύσουν τα ταλέντα που έχουν ανάγκη, θα υιοθετήσουν τα βέλτιστα εργασιακά μοντέλα και θα θέσουν σε εφαρμογή εκείνες τις εργασιακές πρακτικές που θα τους βοηθήσουν να βγουν νικητές σε μία νέα εποχή, η οποία χαρακτηρίζεται από αβεβαιότητα και αδιάκοπες αλλαγές.

Η Εποχή του Ανθρώπου – Ένα χρόνο μετά
Η ManpowerGroup ανακοίνωσε την έλευση της Εποχής του Ανθρώπου τον Ιανουάριο του 2011, στο πλαίσιο της Ετήσιας Συνόδου του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ, στο Νταβός. Στους 12 μήνες που ακολούθησαν μία σειρά μεταμορφωτικών γεγονότων – από φυσικές καταστροφές, πολιτικές ανακατατάξεις και κοινωνικές αναταραχές, έως την οικονομική και χρηματοπιστωτική αβεβαιότητα κυρίως της Ευρωζώνης- δημιούργησαν νέες προκλήσεις και κινδύνους, που συνδέονται, ως προς το αποτέλεσμά τους: ένα νέο οικοσύστημα, στο οποίο οφείλουμε να προσαρμοστούμε.

«Ο ρυθμός με τον οποίο οι μη ελεγχόμενες δυνάμεις και τα γεγονότα συγκλίνουν και επιδρούν στον κόσμο της εργασίας κάνουν απολύτως απαραίτητη την παρέμβαση των ειδικών», σχολίασε ο Jeffrey A. Joerres, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της ManpowerGroup.
Οι παγκόσμιες ισορροπίες δυνάμεων μετατοπίζονται, καθώς οι αναδυόμενες αγορές ισχυροποιούνται, ενώ οι ήδη εδραιωμένες οικονομίες βλέπουν το μερίδιό τους στην αγορά και την επιρροή τους να μειώνονται. Παράλληλα, η διχοτόμηση του κόσμου σε έχοντες και μη, σε συνδυασμό με την οπισθοχώρηση της ανάπτυξης, εντείνουν την ασυμφωνία ανάμεσα στην προσφορά και τη ζήτηση δεξιοτήτων σε παγκόσμια κλίμακα.
Η έρευνα Έλλειψης Ταλέντων της ManpowerGroup για το 2011 έδειξε ότι το ένα τρίτο των εργοδοτών παγκοσμίως και το 41% των εργοδοτών στην Ελλάδα αδυνατούν να καλύψουν αποφασιστικής σημασίας για την επιχείρηση θέσεις εργασίας, παρά το γεγονός ότι τα ποσοστά της ανεργίας παραμένουν σε υψηλά επίπεδα -και στην περίπτωση της χώρας μας διαρκώς αυξάνονται.

Η συγκεκριμένη τάση ισχυροποιείται από το γεγονός ότι πόροι που θεωρούσαμε απεριόριστα διαθέσιμους σήμερα σπανίζουν, όπως για παράδειγμα το ανθρώπινο ταλέντο, το οποίο είναι σήμερα σε έλλειψη. Την ίδια στιγμή, η κάποτε άπιαστη πληροφορία είναι σήμερα πανταχού παρούσα και διαθέσιμη σε όλους, την ίδια στιγμή. Αυτή η αφθονία πληροφορίας, αποτέλεσμα της ταχύτατης τεχνολογικής εξέλιξης και των διασυνδέσεων που αυτή επιτρέπει σε παγκόσμιο επίπεδο, δημιουργεί απεριόριστες δυνατότητες για δημιουργικότητα και καινοτομία.

«Οι πελάτες μας, παγκοσμίως, ζητούν τρόπους να αυξήσουν την ευελιξία και την ικανότητα αντίδρασής τους σε αυτό το υπό διαμόρφωση οικοσύστημα. Δυστυχώς, στην Ελλάδα, το υπάρχον ρυθμιστικό πλαίσιο στραγγαλίζει τις σύγχρονες μορφές απασχόλησης, οι οποίες θα μπορούσαν να αποτελέσουν μια απάντηση στην ανάγκη για γρήγορη απόκριση σε ένα περιβάλλον που αλλάζει διαρκώς», σχολίασε η Δρ Βενετία Κουσία, πρόεδρος και διευθύνουσα σύμβουλος της ManpowerGroup στην Ελλάδα. «Παράλληλα, ο πρόσφατος θόρυβος που γίνεται γύρω από τη μετακίνηση του ταλαντούχου ανθρώπινου δυναμικού σε άλλες χώρες, με καλύτερες εργασιακές προοπτικές, θα έπρεπε να έχει κάνει τις επιχειρήσεις να κατανοήσουν, έστω και καθυστερημένα, ότι το ταλέντο είναι ένας πόρος που σπανίζει. Δυστυχώς, στην Ελλάδα, ακόμη δεν το έχουμε καταλάβει, θεωρώντας πως οι στρατιές ανέργων είναι -στην πλειονότητά τους- άτυχοι πρώην εργαζόμενοι, με προσόντα υψηλής ζήτησης. Αυτό δεν είναι αλήθεια.

»Αν οι επιχειρήσεις στην Ελλάδα θέλουν να έχουν πρόσβαση στους κατάλληλους ανθρώπους που θα τους βοηθήσουν να πλεύσουν επιτυχώς στην Εποχή του Ανθρώπου, οφείλουν να λειτουργήσουν στρατηγικά και να προσεγγίσουν το ανθρώπινο δυναμικό τους ως σπάνιο πόρο. Πρόκειται για μια τεράστια αλλαγή τρόπου σκέψης, που ακόμη δεν έχει ξεκινήσει στην Ελλάδα, και για να γίνει πραγματικότητα χρειάζεται ακόμη χρόνο και συστηματική προσπάθεια».